Male doze aspirina povezane su s manjim rizikom od ove kronične bolesti kod starijih osoba! Studija je obuhvatila 16.209 sudionika

korištenje niskih doza aspirina može potencijalno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 kod osoba starijih od 65 godina

Nedavna analiza otkrila je da korištenje niskih doza aspirina može potencijalno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 kod osoba starijih od 65 godina. Ovo istraživanje bit će predstavljeno početkom listopada na godišnjem sastanku Europske udruge za proučavanje dijabetesa u Hamburgu.

Studija je nastavak ispitivanja ASPREE, dvostruko slijepog, placebom kontroliranog ispitivanja aspirina, koje je prvotno izvijestilo u New England Journal of Medicine 2018. da aspirin povećava rizik od velikog krvarenja kod starijih osoba za 38 %, bez smanjenja učestalosti kardiovaskularnih bolesti.

aspirin povećava rizik od velikog krvarenja kod starijih osoba za 38 %
FOTO: Shutterstock

Rezultati studije

U ovoj novoj studiji, koju je vodila profesorica Sophia Zoungas sa Sveučilišta Monash u Melbourneu, istraživači su otkrili da je dnevna niska doza aspirina (100 mg) među odraslim osobama u dobi od 65 godina i starijima povezana s 15 % manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Studija sugerira da bi protuupalne tvari poput aspirina trebale biti dodatno istražene zbog njihovog potencijala u prevenciji dijabetesa među starijim odraslim osobama, iako točan utjecaj aspirina na pojavu dijabetesa tipa 2 u ovoj populaciji ostaje neizvjestan.

Studija je uključivala osobe koje žive u zajednici u dobi od 65 i više godina bez kardiovaskularnih bolesti, značajnih fizičkih ograničenja ili demencije. Sudionici su nasumično raspoređeni da primaju 100 mg aspirina dnevno ili placebo. Isključeni su ispitanici s već postojećim dijabetesom.

Pomoću računalnog modeliranja i statističke analize istraživači su procijenili utjecaj aspirina na pojavu dijabetesa i razine glukoze u plazmi natašte. Studija je obuhvatila 16.209 sudionika, od čega 8.086 u skupini koja je uzimala aspirin i 8.123 u skupini koja je primala placebo. Tijekom praćenja od 4,7 godina zabilježeno je 995 novih slučajeva dijabetesa, od čega 459 u skupini koja je primala aspirin i 536 u skupini koja je primala placebo.

Skupina koja je primala aspirin pokazala je smanjenje pojave dijabetesa za 15 % i sporiji porast glukoze u plazmi natašte u usporedbi s placebo grupom.
Glavne smjernice za propisivanje sada preporučuju dnevni aspirin za starije odrasle osobe samo kada je medicinski indicirano
FOTO: Shutterstock

I dalje je potreban oprez kod uzimanja aspirina

Iako su ova otkrića intrigantna, ona ne mijenjaju trenutne kliničke savjete u vezi s uporabom aspirina kod starijih osoba, budući da su raniji nalazi ispitivanja ASPREE iz 2018. ukazivali na povećani rizik od krvarenja, osobito u gastrointestinalnom traktu, povezan s uporabom aspirina. Glavne smjernice za propisivanje sada preporučuju dnevni aspirin za starije odrasle osobe samo kada je medicinski indicirano, kao što je nakon srčanog udara.

Neki su stručnjaci izrazili zabrinutost oko studije, posebice njezine primjenjivosti na rizičnu populaciju. Tvrde da fokus studije na odrasle osobe starije od 65 godina možda nije najrelevantnija skupina, s obzirom na to da je pojava dijabetesa tipa 2 najčešća u dobi između 40 – 65 godina. Dodatno, postoji zabrinutost da bi studija mogla navesti ljude da koriste aspirin bez potpunog razumijevanja njegovih rizika, uključujući krvarenje.

Zaključno, iako niske doze aspirina pokazuju potencijal u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 među starijim odraslim osobama, njegovu upotrebu treba pažljivo razmotriti na individualnoj osnovi, uzimajući u obzir različite čimbenike, uključujući pacijentov rizik od srčanih bolesti, način života, toleranciju za nuspojave i druga kronična stanja poput dijabetesa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Hicks, T. (2023). Study shows that low-dose aspirin associated with a lower risk of type 2 diabetes in older adults. Medical News Today.
  2. McNeil, J. J. i sur. (2018). Effect of Aspirin on Cardiovascular Events and Bleeding in the Healthy Elderly. New England Journal of Medicine, 379: 1509–1518.

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu