Klamidija u oku – uzroci, simptomi i liječenje

klamidija u oku

Klamidijski konjunktivitis je upala spojnice oka odnosno opne koja oblaže unutrašnjost kapka i pokriva bjeloočnicu. Infekcija oka koja je uzrokovana klamidijom izazvat će iste simptome kao i bilo koja druga infekcija oka.

Glavni simptomi su crvenilo, gnojni iscjedak uz oka koji je većinom prisutan ujutro, peckanje te osjećaj iritacije oka koji je sličan onomu kada vam u oko dospije prašina ili zrnce pijeska.

U nekim slučajevima moguće je primijetiti povećanje jednog ili oba limfna čvora uz uho. Kako se prenosi klamidija osim spolnim putem? Klamidija se prije svega prenosi tjelesnim tekućinama, što može uključivati:

 • diranje očiju rukama koje su bile u kontaktu sa spolnim organima,
 • dijeljenje ručnika, kozmetike ili umjetnih trepavica s osobom koja ima klamidiju oka,
 • seksualni kontakt s osobom koja je zaražena,
 • vaginalni porod tijekom kojeg dijete može dobiti infekciju od zaražene majke.
klamidija liječenje

Koji su simptomi klamidije u oku? (bakterija u oku – simptomi)

Simptomi infekcije oka koja je uzrokovana klamidijom većinom su jednaki simptomima ostalih bakterijskih i virusnih infekcija oka. Simptomi očne klamidije kod odraslih razvijaju se sporo. Klamidija upala oka simptomi:

 • crvenilo oka,
 • svrbež oka,
 • otečenost oka,
 • osjetljivost za svjetlost,
 • iscjedak iz oka,
 • osjećaj iritacije u oku.

Bolovi u oku kao i promjena vida – nisu tipični simptomi zaraze klamidijom. Kod novorođenčadi se javlja tipično crvenilo oko očiju, otečenost kapaka te vodeni iscjedak koji se javlja oko 5 dana života. Liječnik prilikom pregleda može primijetiti upalu, kvržicu ili ožiljak na tkivu unutar kapka što je tipična pojava kod klamidije.

Virusna infekcija oka simptomi:

 • crvenilo,
 • osjetljivost na svjetlost,
 • natečenost očiju,
 • iscjedak iz oka, 
 • bol u oku,
 • zamućenost vida,
 • svrbež očiju,
 • otečenost očiju,
 • promjene na tkivu oka (ranice, kvržice, ožiljci…).

Klamidija oka – dijagnoza

Budući da klamidija oka izaziva iste simptome kao i ostale očne infekcije, liječnik će vas vjerojatno poslati na bris oka na bakterije, odnosno bris oka na klamidiju.

Bris oka na klamidiju postupak (bris oka postupak) je uzimanja uzorka s površine konjunktive oka. Pretraga se radi u slučaju da postoji opravdana sumnja da je konjunktivitis uzrokovan klamidijom te kada je neka upala tvrdokorna i ne reagira na liječenje antibioticima.

Prije pretrage je potrebno prestati s nošenjem leća. Ako pacijent inače nosi leće trebao bi to naglasiti liječniku kao i dosadašnju terapiju lijekovima.

U nekim slučajevima liječnik vas može uputiti na testiranje za druge spolno prenosive bolesti kao što su gonoreja, sifilis, HIV/AIDS.

Klamidija u oku – liječenje

Ako je konjunktivitis uzrokovan klamidijom, obične kapi za oči neće pomoći u liječenju infekcije. Kod upale koja traje duže od dva dana, svakako biste trebali potražiti pomoć liječnika, a pogotovo ako ste nedugo prije razvijanja upale oka stupali u spolni odnos ili ste s nekim dijelili vaše osobne stvari (šminku, kozmetiku, ručnike).

Klamidija oka neće proći sama od sebe, već će izazivati simptome sve dok se ne počne tretirati na pravilan način. Klamidija u oku obično se liječi uz pomoć:

 • Antibiotika koji se uzima u obliku tableta.
 • Antibiotika koji se stavlja u/na oči u obliku kapi za oči ili masti.

Liječenje partnera je također potrebno kako bi se spriječio recidiv. Ako nemate stalnog partnera – stupite u kontakt s osobama s kojima ste bili u spolnom odnosu kako biste ih obavijestili da se trebaju podvrgnuti testiranju.

Premda to može biti izrazito neugodno, većina partnera će ipak potražiti liječničku pomoć. Ovim korakom možete spriječiti širenje infekcije. Znamo da nije najugodnija i najbolja stvar koju ćete napraviti, ali može pomoći kako vama tako i drugima.

Tretman za novorođenče je najčešće antibiotska mast. Rano liječenje klamidije u oku može spriječiti ozbiljne probleme. Klamidija može uzrokovati sljepoću ili teške upale pluća u novorođenčadi.

Premda je klamidijska infekcija relativno bezopasna kod odraslih, kod djece je ona jedan od glavnih uzroka sljepoće. Kod beba se klamidijska infekcija oka većinom razvije u periodu od tjedan dana. Ako primijetite neke od simptoma klamidijske infekcije oka kod vašeg djeteta obavezno posjetite liječnika.

Klamidija u oku – samopomoć 

Klamidiju u oku tretirajte samo uz pomoć one terapije koju vam je liječnik propisao. Oko je izrazito osjetljivo na podražaje iz okoline, stoga natapanje oka otopinama čiji sastav nedovoljno poznajete kao i natapanje pripravcima od ljekovitog bilja samo zato što ste čuli ili pročitali da to može pomoći u nekoj drugoj situaciji – nije pametan korak.

Klamidiju potrebno je isključivo liječiti antibioticima kako bi se spriječila daljnja šteta do koje može doći zbog nepravilnog postupanja.

Klamidiju oka možete spriječiti jednostavno. Nakon spolnog odnosa i dodirivanja genitalija, nemojte nečistim rukama dirati područje oko oka. Ruke je potrebno prati i nakon odlaska na toalet.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.30 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hlamidija u oku, klamidijski konjuktivitis, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu