Kate Middleton prima “preventivnu” kemoterapiju – što to znači?

Kate Middleton prima preventivnu kemoterapiju

Princeza Catherine od Walesa nedavno je otkrila da je započela “preventivnu” kemoterapiju za liječenje raka otkrivenog nakon operacije abdomena kojoj se podvrgla u siječnju. U početku se nije sumnjalo na rak, ali je otkriven tijekom postoperativnih pretraga.

Što je preventivna kemoterapija?

U video izjavi Catherine je objasnila da je njezin liječnički tim savjetovao ovaj način djelovanja kako bi se suzbila prisutnost raka. Iako nije otkrila pojedinosti poput vrste raka ili pojedinosti svojeg plana liječenja, preventivna kemoterapija, također poznata kao adjuvantna kemoterapija, obično se primjenjuje nakon operacije kako bi se spriječio rast ili ponovna pojava tumora.

Preventivna kemoterapija obično se preporučuje kada postoji vjerojatnost da mikroskopske stanice raka ostanu u tijelu nakon operacije. Ovaj pristup ima za cilj iskorijeniti sve zaostale kancerogene stanice koje mogu dovesti do recidiva bolesti.

Češće se koristi za karcinome nakon stadija 1, gdje su tumori narasli, ali se još nisu u velikoj mjeri proširili, kao i za metastatske karcinome koji zahvaćaju više dijelova tijela.

Preventivna kemoterapija
FOTO: Shutterstock

Nuspojave i oporavak

Različiti solidni tumori, poput raka dojke i debelog crijeva, često se liječe preventivnom kemoterapijom nakon operacije kako bi se spriječio povratak bolesti. Režim liječenja može uključivati nekoliko mjeseci intravenske primjene lijekova.

Iako su nuspojave kao što su umor, mučnina i anemija česte, dostupni su lijekovi za učinkovito upravljanje tim simptomima. Nuspojave nastaju jer lijekovi ne utječu samo na stanice raka, već i na sve stanice koje se brzo dijele, uključujući kosu, koštanu srž, kožu i sluznicu probavnog sustava. Međutim, oštećenje zdravih tkiva obično je privremeno, a nuspojave obično nestaju nakon završetka liječenja.

Oporavak ovisi o pacijentu i određenim lijekovima koji se daju, ali može proći nekoliko mjeseci dok se osoba ne vrati punoj snazi. Budući da su mlađi ljudi zdraviji i spremniji od starijih, njihovo je vrijeme oporavka obično kraće.

Na odluku o preventivnoj kemoterapiji utječu čimbenici kao što su dob i potencijalne prednosti smanjenja rizika od recidiva raka naspram rizika od nuspojava.

S obzirom na sve veću učestalost raka kod osoba mlađih od 50 godina, kao što se vidi u Catherineinom slučaju u dobi od 42 godine, postoji hitna potreba za daljnjim istraživanjem uzroka koji stoje iza ovog trenda.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   1

Foto: Guliver image

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu