IBD day 2022: Najveći iskorak u terapiji upalnih bolesti crijeva biološka terapija, HUCUK izdao brošuru o prehrani

Doc.dr.sc. Brinar i prof.dr.sc. Krznarić_IBD day 2022_Hrvatski liječnički zbor

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o upalnim bolestima crijeva Hrvatski liječnički zbor organizirao je već tradicionalni, peti po redu, IBD day (Inflammatory Bowel Disease). U sklopu bogatog programa ugostio je priznate stručnjake iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskog društva za upalne bolesti crijeva HLZ-a, prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., međunarodno priznati gastroenterolog i hepatolog, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb, otvorio je skup te istaknuo kako su upalne bolesti crijeva kronične, sistemne, autoimune bolesti koje su praćene brojnim komplikacijama te, osim crijeva, zahvaćaju i druge organske sustave.

Potrebna je interdisciplinarna suradnja kako bi se liječile kompleksne bolesti

Smatra da je ključno podići svijest o prevenciji, ranoj dijagnostici, potrebi redovitog praćenja i informiranja bolesnika o najnovijim modalitetima liječenja. Osim toga, naglasio je važnost suradnje i interdisciplinarnost u dijagnostici te liječenju ovih kompleksnih bolesti s posebnim naglaskom na kontinuiranoj edukaciji, povezivanju i razmjeni najnovijih spoznaja.

Prof. Krznarić navodi da je u terapiji upalnih bolesti crijeva najveći iskorak postignut razvojem biološke terapije (antitijela na čimbenike koji potiču upalu) i tzv. malih molekula koje su postale standard i glavna okosnica u liječenju.

S obzirom na navedeno, jedna od tema predavanja bila je upravo primjena kombinacije više bioloških lijekova, što je relativno nova ideja koja je do sada pokazala određene uspjehe i koja bi dodatno mogla proširiti terapijski spektar liječenja, o čemu je govorio jedan od pozvanih predavača, liječnik i sveučilišni profesor Tamás Molnár iz Mađarske.

S druge strane, prof. dr. sc. Borut Štabuc sa Sveučilišnog kliničkog centra Ljubljana podijelio je iskustva s UKC-om Ljubljana iz Slovenije te naglasio važnost suradnje sa Zavodom za gastroenterologiju i hepatologiju KBC Zagreb.

Navodi da međunarodna suradnja i razmjena kliničkih iskustava doprinose boljoj skrbi za bolesnike s upalnim bolestima crijeva, ali i stvara temelj za znanstvenu suradnju čime se potiče daljnji razvoj novih modaliteta liječenja i praćenja aktivnosti bolesti.

Prof.dr.sc. Krznarić, prof. Štabuc i dr.sc. Hanžel_IBD day 2022_Hrvatski liječnički zbor
FOTO: Hrvatski liječnički zbor

Na tom tragu slovenski liječnici govorili su i o važnosti praćenja serumskih koncentracija lijekova iz skupine biološke terapije (vedolizumaba i ustekinumaba) i načina na koji one mogu pomoći u još boljem praćenju i kontroli aktivnosti bolesti. Prikazano je i korištenje sustava umjetne inteligencije pri endoskopskom pregledu crijeva koji se koristi u KBC-u Zagreb.

Važnost suradnje bolesnika i liječnika

Uspješnost stručnog skupa očitovala se kroz veliki interes sudionika iz cijele Hrvatske – više od 100 zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u skrbi oboljelih od upalnih bolesti crijeva, ljekarnika te predstavnika Udruge bolesnika za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis (HUCUK).

Dugogodišnja suradnja i kontinuirane aktivnosti usmjerene na edukaciju pacijenata, ali i olakšavanja njihove skrbi, Hrvatsko društvo za upalne bolesti crijeva, Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora i HUCUK obilježili su izdavanjem brošure “Prehrana oboljelih od upalnih bolesti crijeva početkom 2022. godine, čime se ukazalo na važnost suradnje multidisciplinarnog tima i bolesnika kako bi ishod liječenja bio što uspješniji.

Spomenuta brošura praktičan je alat koji je osigurao translaciju teorijskog znanja u praktično putem savjeta o prepoznavanju simptoma, važnosti adekvatnog statusa uhranjenosti, dijetoterapiji i prijedloga recepata te time podigao kvalitetu života bolesnika.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog liječničkog zbora.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hrvatski liječnički zbor

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu