Hoće li se pretilost liječiti kao i druge kronične bolesti? Novi lijek protiv dijabetesa tipa 2 pokazao se uspješnim

Hoće li se pretilost liječiti kao i druge kronične bolesti - Novi lijek protiv dijabetesa tipa 2 pokazao se uspješnim

Tirzepatid, lijek za dijabetes tipa 2, koji je nedavno odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), mogao bi pomoći pretilim odraslim osobama koje ne boluju od dijabetesa pri gubitku tjelesne težine, pokazalo je novo istraživanje međunarodne grupe znanstvenika. 

Djelovanje lijeka proučavano je u razdoblju od 72 tjedna među više od 2.500 pretilih osoba koje nisu bolovale od dijabetesa.

Ispitanici su bili podijeljeni u četiri grupe, od kojih je jedna dobivala placebo, a ostale tri su jednom tjedno uzimale različitu količinu lijeka: od pet, 10 i 15 mg.

Sudionici studije koji su uzimali dozu od pet miligrama lijeka prosječno su u spomenutom razdoblju izgubili oko 16 kg, oni na dozi od 10 mg u prosjeku su izgubili 22 kg, a sudionici kojima je davana doza od 15 mg prosječno su izgubili oko 23,6 kg. Ispitanici iz grupe koja je dobivala injekciju placeba izgubili su u prosjeku 2,4 kg.

Tirzepatid djeluje tako da oponaša hormone koji ljudima pomažu da se nakon jela osjećaju sito, odnosno djeluje na dva prirodna hormona koji pomažu mozgu da organizmu pošalje signal o sitosti. Stručnjaci vjeruju da bi mogao biti jednako učinkovit kao operativni zahvat koji se obavlja na pretilim pacijentima. 

Koautorica studije dr. Ania Jastreboff, izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale, je rekla:

Oko 90 % osoba uključenih u studiju izgubilo je na težini, a prosječan gubitak težine pri uzimanju najveće doze iznosio je 22,5 %, što dosad nismo uočili ni u jednom sličnom istraživanju.

Rezultati studije predstavljaju značajan napredak u potencijalnom proširenju učinkovitih terapijskih opcija za osobe koje se bore s pretilošću, naglasila je Jastreboff.

Liječenje pretilosti kao i drugih kroničnih bolesti
FOTO: Shutterstock

Liječenje pretilosti kao i drugih kroničnih bolesti

Istraživanje je pokazalo da su u gotovo svih sudionika studije zamijećena poboljšanja kada se radilo o razini šećera u krvi, krvnom tlaku i razini kolesterola.

Pročitajte članak “Krvni tlak, šećer i masnoće – idealne vrijednosti?“.

Najčešće nuspojave bile su mučnina, proljev i zatvor, no općenito su sve bile blage do umjerene, rekla je Jastreboff, dodavši da su sudionici studije uspjeli održati istu tjelesnu težinu za vrijeme čitavog 72-tjednog razdoblja istraživanja:

Dodatno je istaknula:

Pretilost je kronična bolest koja se može liječiti. Mogli bismo je liječiti kao što liječimo bilo koju drugu kroničnu bolest – učinkovitim i sigurnim pristupima koji ciljaju na mehanizme temeljne bolesti, a ovi rezultati su dokaz da tirzepatid djeluje upravo na taj način.

Pojasnila je i da će pacijenti možda morati ostati na terapiji ovim lijekom neograničeno dugo:

No, ako o pretilosti razmišljamo kao o kroničnoj bolesti, zašto bismo onda kroničnu bolest liječili samo 72 tjedna?

Pročitajte članak “Pretilost – posljedice na zdravlje, kako izračunati, liječenje“.

Uz lijek i dijeta
FOTO: Shutterstock

Uz lijek i dijeta

Dr. Simon Cork sa Sveučilišta u Cambridgeu Anglia Ruskin rekao je da ova klasa lijekova djeluje samo pod uvjetom da se sudionici pridržavaju i dijete propisane uz lijek, a koja se temelji na smanjenom unosu kalorija u organizam. Dakle, ne radi se ni o kakvom čarobnom lijeku, istaknuo je Cork.

Tirzepatid je lijek farmaceutske tvrtke Eli Lilly, a u Sjedinjenim Državama je za liječenje dijabetesa tipa 2 odobren sredinom svibnja. Tada je FDA utvrdio da lijek, uz prikladnu prehranu i fizičku aktivnost, uspijeva držati pod kontrolom razinu šećera u krvi u odraslih osoba koje boluju od ovog tipa dijabetesa.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine.

Pročitajte i članak “Imam višak kilograma, otkud da krenem? – 6 koraka nutricionistice“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu