Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Epiglotitis – uzroci, simptomi i liječenje

Epiglotitis

Epiglotitis je akutna bakterijska infekcija epiglotisa, odnosno strukture hrskavice koja igra važnu ulogu u zaštiti dišnih puteva prilikom gutanja te zatvara ulaz u dušnik.

Epiglotitis se ponekad naziva i supraglotitis, a njegova upala predstavlja povećanje epiglotisa što može dovesti do gušenja, zastoja disanja i smrti.

Iako je u pitanju zarazna bolest, nije tako česta u populaciji, a uglavnom zahvaća djecu između druge i šeste godine života.

Simptomi-epiglotitisa

Epiglotitis – uzroci

Glavni uzrok epiglotitisa je bakterija Haemophilus influenzae (tip B). Stručnjaci smatraju da je bolest danas rijetka zbog široko rasprostranjenog cijepljenja protiv te bakterije već u novorođenačkoj dobi, ali također naglašavaju da, neovisno o tome, bolest može pogoditi bilo koju dob.

Kod starije djece i odraslih, glavni uzročnici epiglotitisa su streptokoki, ali takvih slučajeva je izuzetno malo u populaciji.

Više o streptokoknoj upali grla možete pročitati ovdje

Nadalje, kod najčešće infekcije bakterijom Haemophilus influenzae, epiglotitis se može proširiti krvlju.

Epiglotitis – simptomi

Epiglotitis se može prepoznati po sljedećim simptomima:

Svi navedeni simptomi javljaju se naglo kod djeteta koje je prije nekoliko trenutaka bilo potpuno zdravo. Pritom treba reagirati na vrijeme zato što bolest brzo napreduje.

Također, dijete pokušava doći do zraka naginjanjem naprijed čime se roditelji mogu uvjeriti da je riječ o epiglotitisu. Ako se ne reagira u najkraćem mogućem roku, najteža posljedica je smrt do koje može doći nakon nekoliko sati.

Navedeni simptomi kod odraslih nastaju sporije, a treba im više od 24 sata da dosegnu svoj vrhunac. Razlog tome je upravo veći promjer dišnog puta kod odraslih zbog čega se znakovi upale ždrijela često ne mogu vidjeti.

Supraglotitis

Epiglotitis i krup – sličnosti i razlike

Epiglotitis ima nekoliko zajedničkih karakteristika s krupom, ali i nekoliko bitnih razlika.

Krup je akutna upala donjeg i gornjeg dišnog sustava. Najčešće je uzrokovan virusom Parainfluenza tipa 1. Ovakva virusna infekcija izaziva upalu bronha i bronhiola zbog čega se često naziva virusni bronhitis

Krup se najčešće pojavljuje kod djece između 6 – 36 mjeseci starosti, a početak simptoma je postupan. Glavni simptom probadajući kašalj je gotovo uvijek prisutan, a epiglotis može biti otečen i upaljen ili normalne veličine.

Epiglotitis se najčešće pojavljuje kod djece od 2. do 8. godine života, a rjeđe i kod odraslih. Početak pojave simptoma je akutan, brz i buran, a probadajući kašalj je rijetko prisutan. Epiglotis je jako upaljen i otečen, a detaljnim liječničkim pregledom utvrđuje se promjena veličine. 

Epiglotitis – dijagnoza

Epiglotitis je iznenadna infekcija čiji simptomi nastaju naglo i brzo napreduju. U ovakvim situacijama nužno je na vrijeme reagirati, a liječnici dijagnozu postavljaju vrlo jednostavno, posebno kad uoče otežano gutanje, jaku grlobolju i povišenu tjelesnu temperaturu.

U pitanju je hitno stanje što znači da će pacijent zasigurno biti hospitaliziran čim se posumnja na bolest.

Kako bi se dijagnoza mogla sa sigurnošću potvrditi, liječnici pregledavaju epiglotis djeteta pomoću laringoskopa

Stoga liječnici specijalisti ovaj postupak izvode nakon što pacijentu daju opću anesteziju, a prilikom mogućeg zatvaranja dišnih puteva, liječnici ga odmah otvaraju umetanjem tvrde cijevi u dušnik ili rezanjem otvora na vratu s prednje strane dušnika (traheotomija).

U ovakvim situacijama savjetuje se ne odvajati dijete od majke kako bi se uklonio dodatni stres te kako se ne bi pogoršala situacija.

Dijagnoza-epiglotitisa

Epiglotitis – liječenje i prevencija

Epiglotitis je rijetka bolest, ali vrlo jednostavno može se izliječiti intravenoznom primjenom antibiotika ako se na vrijeme reagira.

Također, bolest se može potpuno prevenirati zahvaljujući cjepivu protiv bakterije Haemophilus influenzae tipa b. Cjepivo se obično daje dojenčadi od dva mjeseca starosti, a stručnjaci smatraju da se učestalost bolesti toliko umanjila upravo zahvaljujući tome.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu