Cjepiva u budućnosti neće izgledati kao danas! Na svoje dolaze oni koji zaziru od klasičnog cijepljenja ubodom

Cjepiva u budućnosti neće izgledati kao danas

Znanstvenici su objavili da su razvili prvi mobilni pisač koji može proizvesti flastere veličine jagodice prsta iz kojih se cjepivo ispušta u tijelo pomoću mikroiglica, a moći će se koristiti za cijepljenje mRNA cjepivom protiv COVID-a te se nadaju da će uređaj pridonijeti široj imunizaciji ljudi koji žive u udaljenim i siromašnim dijelovima svijeta.

Premda postoje još mnoge prepreke i takvi 3D printeri bez sumnje još neko vrijeme neće biti široko dostupni, stručnjaci su u svijetu pozdravili “uzbudljivo” otkriće.

Uređaj ispisuje flastere od dva centimetra. Svaki od njih sadrži stotine sićušnih iglica koje, kad se pritisnu na kožu, ispuštaju cjepivo.

Znanstvenici tvrde da flaster s cjepivom pruža veću zaštitu od tipičnog cjepiva. Trik je u postavljanju flastera s mikroiglicama izravno na kožu, koja je puna imunoloških stanica na koje cjepiva ciljaju.

Flasteri s mikroiglicama nude niz prednosti u odnosu na tradicionalni ubod iglom u mišić ruke. Među ostalim se mogu samostalno primjenjivati, relativno su bezbolni, lakše će ih prihvatiti oni koji zaziru od klasičnog cijepljenja ubodom i mogu se dulje vrijeme očuvati na sobnoj temperaturi.

Poznata cjepiva protiv COVID-19 na bazi glasničke RNK-a iz Pfizera i Moderne moraju se čuvati u hladnjaku, što je, pokazalo se, izazvalo komplikacije u njihovoj distribuciji, osobito u zemlje u razvoju koje su se javno pobunile i osudile nejednaku podjelu doza za vrijeme pandemije.

Krajnji cilj prilagoditi pisač svim vrstama cjepiva 
FOTO: Getty Images

Krajnji cilj prilagoditi pisač svim vrstama cjepiva 

Novi mobilni pisač testiran je s cjepivima Pfizera i Moderne, no međunarodni tim znanstvenika koji ga je kreirao kaže da je krajnji cilj prilagoditi pisač svim ostalim vrstama cjepiva.

Podaci o studiji objavljeni su u stručnom časopisu Nature Biotechnology.

Robert Langer, suosnivač Moderne i jedan od autora studije, AFP-u je rekao kako se nada da bi se pisač mogao upotrijebiti za sljedeći soj koronavirusa ili u slučaju bilo koje slične zdravstvene krize u budućnosti.

Ana Jaklenec, jedna od autorica studije s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), rekla je da je prednost pisača u tome što bi se mogao poslati u udaljena sela u siromašnim dijelovima svijeta, kao i u izbjegličke kampove.

U slučaju novog vala bolesti poput ebole na taj bi se način, ističe Jaklenec, lokalno stanovništvo uspjelo brzo procijepiti.

Znanstvenici skratili proces izrade flastera upotrebom vakuumske komore 
FOTO: Getty Images

Znanstvenici skratili proces izrade flastera upotrebom vakuumske komore 

Na flasterima s mikroiglicama otprije se radi za potrebe COVID-a, ali oni se kroz 3D ispis mogu lako prilagoditi i za cjepiva koja će se koristiti za niz ostalih bolesti poput dječje paralize, ospicarubeole, gripe i hepatitisa.

Općenito se na razvoju ovakvih flastera već dugo radi jer je njihova proizvodnja skup i naporan proces u kojem se često koriste veliki strojevi za centrifugiranje.

Da bi skratili proces izrade, istraživači su upotrijebili vakuumsku komoru koja usisava “tintu” pisača na dno kalupa za flastere, tako da ona uspije dosegnuti do vrhova sićušnih iglica.

“Tinta” cjepiva sastoji se od lipidnih nanočestica koje sadrže mRNA molekule cjepiva, kao i polimer sličan zašećerenoj vodi.

Nakon što se ostave da se osuše, flasteri se mogu čuvati na sobnoj temperaturi najmanje šest mjeseci, pokazalo je istraživanje, a uspjeli su “preživjeti” i mjesec dana na toplih 37 °C.

Tiskani flasteri već su testirani na laboratorijskim miševima, a trenutačno se testiraju na primatima, što bi u slučaju uspješnog ishoda rezultiralo ispitivanjima na ljudima.

Problem Odobrenja i početak masovne proizvodnje mogao bi potrajati godinama
FOTO: Getty Images

Odobrenje i početak masovne proizvodnje mogli bi potrajati godinama

Jedan mobilni pisač može izraditi stotinu flastera s mikroiglicama u 48 sati. No, studija upućuje na to da bi ih u dogledno vrijeme, uz neka poboljšanja, mogao ispisati i tisuće dnevno, rekli su istraživači.

Langer je dodao:

A usto možete imati više od jednog pisača.

Antoine Flahault, direktor Instituta za globalno zdravlje Sveučilišta u Ženevi smatra da bi se ovakvim pisačima i proizvodnja i pristup cjepivima mogli uvelike izmijeniti. Upozorio je ipak da sve ovisi o odobrenjima i masovnoj proizvodnji, što bi moglo potrajati godinama.

Manje je optimističan Darrick Carter, biokemičar i izvršni direktor američke biotehnološke tvrtke PAI Life Sciences. On kaže da pitanje proizvodnje flastera s mikroiglicama pati već 30 godina jer još nitko nije uspio povećati proizvodnju na isplativ način.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu