Stručno odobrava

,

Cervikalni sindrom – uzroci, simptomi i liječenje

bol-u-vratu

Cervikalni sindrom ili sindrom vratne kralježnice je skup simptoma koji karakterizira bol u vratnom dijelu kralježnice i u potiljku, s mogućim širenjem u ramena i u ruke.

Sličan je cervikobrahijalnom sindromu, ali je ipak manje specifičan od njega.

Sindrom vratne kralježnice može upućivati na ozljedu leđne moždine između prvog i petog kralješka.

Najčešće ga uzrokuju: degenerativne promjene na malim zglobovima između kralježaka, osteofiti (rubni koštani trnovi) na trupovima kralježaka, pomak ili poskliznuće kralješka.

Ozljeda na tom području može uzrokovati ozbiljna zdravstvena stanja. Među njima su:

  • tetraplegija i tetrapareza,
  • hemipareza ili kljenut (slabost voljne mišićne kontrakcije jedne polovice tijela),
  • hiperrefleksija (pojačani mišićni tonus),
  • hipotonija (smanjen mišićni tonus). 

No, razvoj i nastanak ovih stanja možete spriječiti. 

Cervikalni sindrom – uzroci

Oko 15% svjetske populacije pati od ovoga sindroma, odnosno kronične boli u vratu. No, ona je nešto češća među ženama. Uzroci su brojni i različiti:

Upravo se psihološki stres smatra jednim od glavnih krivaca za napetost u području ramena i vrata. Kontinuirani stres ima negativan učinak na mišićni tonus koji utječe na samo držanje glave i tijela. Područje vrata je osobito ranjivo jer se u njemu nalaze brojni živčani izdanci.

Slično kao u lumbalnom području, sjedilački način života dodatno povećava pritisak na živce i kralješke te uzrokuje probleme koji se progresivno povećavaju. Osim na mišiće i kosti, problemi se mogu proširiti i na kardiovaskularni sustav.

iskrivljeni-polozaj-tijela-u-snu

Cervikalni sindrom – simptomi

Najčešći simptomi cervikalnog sindroma su:

Kretnje u vratu su bolne i smanjene. Svaki od simptoma, ako se ne liječi, može uzrokovati zdravstveni problem veći od glavobolje i napetosti u mišićima. Iz njih se često razvije kronična bol u vratu i ramenima koju je teško liječiti.

manjak-tjelesne-aktivnosti

Cervikalni sindrom – liječenje

Jedna od najboljih metoda liječenja i sprječavanja ovoga stanja sastoji se u prilagođavanju vaše radne okoline. Osigurajte da se na vašem radnom mjestu omogući ravno i uspravno držanje tijela u bilo kojoj situaciji. Izbjegavajte naglo i brzo kretanje glave i vrata!

Prekidi rada (kratkotrajni odmori) usmjereni na kretanje i povećanu tjelesnu aktivnost trebali bi postati dio vaše rutine na poslu. Isprobajte neke od vježbi za vrat na poveznici.

Ako već dugo patite od napetosti u ovom području, poželjno je da redovito razgibavate kralježnicu i jačate svoje leđne mišiće.

Preporučuje se plivanje, vodena gimnastika, trčanje, nordijsko hodanje i skijaško trčanje zimi. Tehnike opuštanja kao što je autogeni trening ili progresivna metoda opuštanja mišića prema Jacobsonu također su izvrstan način da eliminirate postojeće probleme s vratnom kralježnicom.

Za liječenje se koriste analgetici kako bi se smanjila bol, propisuje se mirovanje od nekoliko dana, uz primjenu hladno-toplih obloga, fizikalna terapija ili operacija.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.11 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cervikalni sindrom, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu