Barokomora – što je i kada se koristi?

Barokomora

Barokomora je prostorija pod tlakom nekoliko puta višim od atmosferskog u kojoj se primjenjuje terapija kisikom. Udiše se 100%-tni kisik koji se u uvjetima povišenog tlaka u barokomori brže izmjenjuje u tkivu nego inače pri normalnom tlaku i udisanju zraka s 21% kisika.

Hiperbarične komore i terapija kisikom koriste se u specifičnim slučajevima, iako su zadnjih godina izašla nova istraživanja potencijalne dobrobiti kisika u dosad nezabilježenim primjerima. Također je potrebno znati da takvo liječenje nosi određene nuspojave i rizike stoga nije dugoročno preporučeno.

Kada i za što se koristi barokomora?

Kisik se prenosi otopljen u krvnim stanicama, u komponenti zvanoj hemoglobin koji vrši izmjenu kisika u tkivu. Povišena razina kisika uzrokuje povećano otpuštanje kisika iz hemoglobina u tkiva stoga može stići do područja u kojima je cirkulacija narušena. Također, poznat je utjecaj kisika da poveća sposobnost bijelih krvnih stanica u uništavanju bakterija te smanjuje oticanje i potiče rast krvnih žila u oštećenim područjima.

Uobičajena primjena barokomore:

 • dekompresijska bolest (ronioci),
 • trovanje ugljičnim monoksidom,
 • gangrena,
 • arterijska plinska embolija,
 • opekline,
 • rane koje teško zacijeljuju (npr. dijabetičko stopalo i ulceri na koži),
 • ozljede od zračenja,
 • moždani apsces (nakupina gnoja),
 • anemija.
Barokomora

Posljednjih godina razmatra se upotreba barokomore u svrhu terapije akutnih traumatskih ozljeda mozga, tumora, fibromialgije, migrene, Parkinsonove bolesti, depresije itd. Trenutno ne postoji dovoljno dokaza koji bi poduprli djelotvornost terapije kisikom pod povišenim tlakom u navedenim bolestima.

Priprema za barokomoru

Prije terapije, potrebno je obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje pacijent uzima te napraviti rendgensko snimanje srca i pluća i spirometriju.
Na sam dan predviđene hiperbarične oksigenoterapije pacijentu se preporuči dolazak u pamučnoj udobnoj odjeći, da jede prije dolaska i apstinira od pušenja barem nekoliko sati prije i poslije terapije. U komoru se ulazi u pamučnoj odjeći bez ikakvih nakita, naočala, leća ili uređaja na baterije. U slučaju da pacijent ima pacemaker, potrebno je donijeti potvrdu proizvođača da je uređaj siguran za rad u hiperbaričnoj komori.

Kako radi barokomora?

Terapija kisikom u barokomori je jednostavno i neinvazivno liječenje koje pacijentima ne predstavlja nikakvu neugodnost.
Pacijenta se smjesti u prostoriju za više ljudi ili komoru nalik stroju za magnetsku rezonanciju. Može se sjediti ili ležati.

Najprije se povisuje tlak unutar komore i pacijenta se uputi da izjednači tlak u ušima zijevanjem ili gutanjem sline. Potom se postavi maska s kisikom na lice i pacijent udiše sljedećih 40-60 minuta. Postupak se može ponoviti još jednom u istom danu s kratkom pauzom ili drugi dan. Svaka terapija traje otprilike 2 sata.

Rizici i komplikacije

Prekomjerna izloženost 100%-tnom kisiku nosi sa sobom komplikacije i moguće trovanje kisikom te druge štetne posljedice:

 • umor,
 • lagana vrtoglavica,
 • oštećenje pluća,
 • puknuće bubnjića,
 • privremena kratkovidnost,
 • epileptički napad.

Liječenje kisikom u barokomori ne predstavlja jedinstvenu terapiju za ranije navedene bolesti već se koristi zajedno u kombinaciji s drugim metodama liječenja ovisno o pacijentovom zdravstvenom stanju.

Gdje obaviti terapiju u barokomori?

Liječenje se provodi na temelju uputnice pacijentovog liječnika na teret HZZO-a ili u privatnim klinikama, ali opet najčešće uz valjanu uputnicu. U tom slučaju, cijena hiperbarične oksigenoterapije iznosi oko 500 kuna.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: barokomora, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Barokomora – što je i kada se koristi?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.