Apel hrvatskih ljekarnika: I dalje obavezne maske za sve, treba spriječiti eskalaciju epidemije u zdravstvu

Apel hrvatskih ljekarnika - I dalje obavezne maske za sve, treba spriječiti eskalaciju epidemije u zdravstvu

Hrvatska ljekarnička komora osvrnula se u medijskom priopćenju na najnoviju Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o prestanku važenja Odluke o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2 i obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 u djelatnosti zdravstva. Podsjećamo, mjere se ukidaju s petka na subotu u ponoć, dakle od 9. travnja 2022. godine.

Napominju da je Stožer civilne zaštite donio Odluku o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice kojom se propisuje da su medicinske maske ili maske za lice obvezni koristiti, na ispravan način, zaposlenici u zdravstvenom sustavu, pacijenti i sve osobe koje ulaze u prostore zdravstvenih ustanova te zaposlenici i posjetitelji ustanova socijalne skrbi.

Budući da se ljekarnička djelatnost obavlja na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti, Hrvatska ljekarnička komora ističe obvezu nošenja maski u prostoru ljekarni, kako od strane zaposlenika ljekarni, tako i korisnika ljekarničkih usluga.

Treba spriječiti mogućnost eskalacije epidemije u zdravstvu
FOTO: Shutterstock

Treba spriječiti mogućnost eskalacije epidemije u zdravstvu

Dakle, u ljekarnama više nije obvezno predočenje dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19 za zaposlenike. Međutim, i dalje ostaje na snazi obveza korištenja maski za lice za zaposlenike i pacijente.

Mag. Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, rekla je:

S obzirom na nužnost osiguravanja kontinuirane dostupnosti ljekarničkih usluga, što je predstavljalo velik izazov protekle dvije godine, hrvatski ljekarnici apeliraju na svoje sugrađane da poštuju propisanu epidemiološku mjeru kako bi se ograničila mogućnost eskalacije epidemije u zdravstvenom sustavu, čiji je sastavni dio i ljekarništvo. Štiteći nas, naši sugrađani štite i sebe, i na tome im zahvaljujemo!

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske ljekarničke komore.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu