10 zdravstvenih prednosti zbog kojih trebate spavati goli

Spavanje bez odjeće može pomoći u ublažavanju stresa i tjeskobe

Iako možda nije vaša prva pomisao kad je u pitanju poboljšanje zdravlja, golo spavanje ima neke značajne prednosti koje vrijedi razmotriti. Budući da ga je jednostavno isprobati, isplati se pokušati za dobrobit vašeg zdravlja.

Dok su vam neke dobrobiti možda poznate, druge bi vas mogle iznenaditi.

Brži početak sna

Tjelesna temperatura igra ključnu ulogu u tome koliko ćete brzo zaspati, jer je dio vašeg cirkadijalnog ritma, unutarnjeg sata koji regulira san.

Snižavanje tjelesne temperature signalizira vašem tijelu da je vrijeme za odmor, što potencijalno dovodi do bržeg uspavljivanja.

Poboljšana kvaliteta sna

Hlađenje tijela ne samo da pomaže bržem usnivanju, već pridonosi i boljoj općoj kvaliteti sna. Održavanje idealne temperature u spavaćoj sobi, obično između 15 – 19 °C, najvažnije je za kvalitetan san, kao što je pokazalo istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje iz 2012. godine.

Poboljšano zdravlje kože

Kvalitetan san podupire pomlađivanje i zacjeljivanje kože, čime se poboljšava zdravlje kože. Adekvatan san omogućuje brži oporavak.

Smanjenje stresa i tjeskobe

Spavanje bez odjeće može pomoći u ublažavanju stresa i tjeskobe, a oba stanja mogu značajno utjecati na kvalitetu sna. Loša kvaliteta sna usko je povezana s povećanom razinom stresa, što je dokazano opsežnom studijom iz 2020.

Kontakt koža na kožu tijekom golog spavanja potiče otpuštanje oksitocina, jačajući emocionalnu privrženost između partnera
FOTO: Shutterstock

Upravljanje tjelesnom težinom

Neadekvatan san povezan je s debljanjem. Osim toga, izlaganje nižim temperaturama tijekom spavanja, oko 19 °C, potencijalno bi moglo povećati sagorijevanje kalorija, kao što je sugeriralo malo istraživanje iz 2014.

Smanjen rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2

Nedovoljno sna povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, što zauzvrat povećava rizik od bolesti srca. Golo spavanje može olakšati brži početak i održavanje sna, potencijalno smanjujući ove rizike.

Promicanje vaginalnog zdravlja

Spavanje bez odjeće može pridonijeti boljem vaginalnom zdravlju sprječavanjem gljivičnih infekcija koje se razvijaju u toplom, vlažnom okruženju.

Kruženje zraka olakšano na ovaj način pomaže u održavanju zdravlja vagine.

Poboljšanje muške plodnosti

Muškarci također mogu imati koristi od golog spavanja jer može pomoći u održavanju optimalne temperature testisa, ključne za zdravlje sperme. Nošenje uskog donjeg rublja povezano je s manjim brojem spermija.

Povećanje samopouzdanja

Spavanje bez odjeće potiče svijest o tijelu i može poboljšati samopouzdanje, prema studiji iz 2021., promičući pozitivnu sliku o tijelu.

Poboljšanje odnosa

Kontakt koža na kožu tijekom golog spavanja potiče otpuštanje oksitocina, jačajući emocionalnu privrženost između partnera. Ova intimnost ne samo da jača vezu, već nudi i zdravstvene prednosti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu