Veganski kolači – zdravi “cheesecake” s jabukama, čokoladna torta s malinama i kruh od banane
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Neovisno o tome jeste li vegan, vegetarijanac ili gurman u potrazi za zdravim načinom života bez odricanja, zaslužujete desert. U ovom članku donosimo vam tri recepta za veganske kolače. Među njima možda pronađete svoj novi omiljeni (zdravi) desert.
Sirovi “Cheesecake” s jabukama
Baza:
- 100 g oraha
- 30 g badema
- 10 datulja
- 1 žlica kokosovog sirupa
- 2 žličice soka od jabuke
Nadjev:
- 100 g indijskih oraščića prethodno natopljenih u vodi i osušenih
- 4 žlice kokosovog sirupa
- 1 žličica paste od vanilije
- 1 žličica soka od limuna
- 4 žlice rastopljenog kokosovog maslaca
- 2 žlice kokosovog mlijeka
Preljev:
- 2 očišćene, oguljene i na kockice nasjeckane jabuke
- 20 datulja
- 3 žlice javorovog sirupa
- 1 žličica paste od vanilije
- malo tople vode po potrebi
Najprije pripremite tijesto, odnosno bazu za kolač. U blenderu sameljite orahe i bademe dok ne postanu prah. Dodajte datulje, kokosov sirup i sok od jabuke te miješajte dok ne dobijete gustu ljepljivu pastu. Nju odmah istresite u kalup za kolač koji prije toga lagano premažite kokosovim uljem.
Rasporedite i pritisnite smjesu prema dolje pa jestavite u hladnjak kako bi očvrsnula. Nakon toga u blenderu pomiješajte indijske oraščiće, kokosov sirup, pastu od vanilije i limunov sok. Zatim dodajte kokosovo mlijeko i maslac. Smjesu odmah isipajte na tijesto u kalupu i vratite kalup u hladnjak.
Neka u njemu odstoji barem 12 sati prije otvaranja kalupa. Za preljev pomiješajte u blenderu 3/4 nasjeckanih jabuka, datulje, javorov sirup i pastu od vanilije. Ne čekajte da smjesa postane glatka, već ju meljite onoliko koliko je dovoljno da bude kompaktna.
Možete dodati malo tople vode u smjesu da bi se lakše karamelizirala. Smjesu ulijte u zdjelu i dodajte u nju preostale kockice jabuka. Zatim je prelijte preko nadjeva u kalupu. To možete učiniti i prije i nakon otvaranja kalupa.
Čokoladna torta s malinama
Sastojci:
- veganski margarin za podmazivanje
- 300 glatkog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 300 g granuliranog šećera
- 375 mL sojinog mlijeka
- 125 mL repičinog ulja
- 7 žlica džema od malina bez sjemenki
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Glazura:
- 40 mL sojinog mlijeka
- 85 g veganske usitnjene tamne čokolade
- 60 g šećera za glazuru
- 1 žlica javorovog sirupa
- svježe maline za ukrašavanje
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za torte podmažite margarinom te prekrijte papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sodu bikarbonu sa soli i šećerom u velikoj zdjeli.
Zatim u srednje velik lonac ulijte sojino mlijeko i dodajte ulje,džem od malina i ekstrakt vanilije. Stavite da se kuha na srednje jakoj vatri i umiješajte “suhe” sastojke. Smjesu prenesite na pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta. Ostavite tortu da se potpuno ohladi prije no što je izvadite iz kalupa.
Glazuru pripremite tako da sojino mlijeko u malom loncu za pirjanje kuhate dok ne zavrije. Nakon toga umiješajte čokoladu. Kada se ona otopi, uklonite lonac s vatre i umutite šećer za glazuru i javorov sirup. Pričekajte da se ohladi prije nego je prelijete preko torte. Na kraju je ukrasite svježim malinama.
Kruh od banane
Sastojci:
- 9 vrlo zrelih banana
- 3/4 šalice javorovog sirupa
- 1/3 šalice istopljenog kokosovog ulja
- 1 šalica nezašećerenog bademovog mlijeka
- 1/4 šalice Chia sjemenki
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 šalica prosenog brašna (možete ga kupiti ili napraviti sami tako da sameljete 1 šalicu prosa u prah)
- 1 šalica rižinog brašna (njega također možete kupiti ili napraviti sami kao i proseno brašno)
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žlica praška za pecivo
- 1/2 žličice morske soli
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 2 šalice nezaslađenih kokosovih pahuljica
Zagrijte pećnicu na 140 do 160ºC. U velikoj zdjeli izgnječite 7 banana u glatku smjesu te u nju umiješajte javorov sirup, kokosovo ulje, bademovo mlijeko, chia sjemenke, jabučni ocat i ekstrakt vanilije. Smjesu ostavite sa strane.
Zatim u drugoj zdjeli pomiješajte proseno i rižino brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, morsku sol i mljeveni muškatni oraščić. Ove “suhe” sastojke pomiješajte sa sadržajem prve zdjele. Na kraju dodajte kokosove pahuljice.
Rasporedite tijesto ravnomjerno po kalupu i zagladite rubove. Gore poslažite narezane kolutiće preostalih banana. Pecite 45 do 55 minuta, dok žlica koju ubodete u sredinu ne bude čista nakon ubadanja. Neka se kruh malo ohladi prije nego ga izvadite iz kalupa. Ako odmah ne plane, kruh pokrijte i čuvajte u hladnjaku.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja