Torta od jagode i sira – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Torta od jagode i sira može biti prava lagana osvježavajuća poslastica. Cheesecake od jagoda možete pripremiti na brojne načine, a najbolja torta od jagoda možda se krije baš u ovim receptima!
Torta od sira i jagoda bez pečenja
Ova brza torta od jagoda i sira ne zahtijeva pečenje, a potrebno je samo pola sata za njezinu pripremu. Pa tako ova jednostavna torta od jagoda i sira ne zahtijeva posebno pekarsko iskustvo.
Sastojci
- 255 g keksa (npr. Digestive keksi),
- 225 g maslaca (otopljenog),
- 425 g jagoda (očišćene),
- 70 g šećera,
- 340 ml šlaga,
- 675 g krem sira,
- dodatne jagode za dekoraciju.
Priprema
- Izblendajte kekse u procesoru hrane.
- Pomiješajte usitnjene kekse s maslacem i utisnite smjesu u okrugli kalup. Stavite u hladnjak dok ne pripremite kremu.
- U procesoru hrane izblendajte jagode i šećer.
- Jagodama dodajte krem sir i blendajte dok sve ne postane glatko.
- Smjesi dodajte šlag i blendajte dok se sve ne zgusne.
- Kremu prelijte preko kore i vratite u hladnjak. Najbolje je tortu ostaviti u hladnjaku preko noći.
- Servirajte s jagodama na vrhu.
Torta s jagodama i krem sirom
Ovaj lagani kolač od jagoda i sira izgleda slatko, a možete ga i ponijeti sa sobom gdje god da idete.
Sastojci za koru
- 150 g keksa (izblendanih),
- 90 g šećera,
- 105 g brašna,
- ¼ čajne žlice soli,
- 110 g maslaca (otopljenog).
Sastojci za kremu
- 225 g krem sira,
- 190 g šećera,
- 3 jaja,
- 2 čajne žlice ekstrakta vanilije.
Sastojci za drugi sloj kreme
- 180 g jagoda,
- 90 g šećera,
- 450 g vrhnja.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 150°C. Obložite kvadratni kalup papirom za pečenje i malo ga namastite.
- U zdjeli pomiješajte kekse, šećer, brašno i sol za koru. Dodajte maslac i pomiješajte dok se sve ne spoji.
- Smjesu za koru pritisnite u kalup i pecite dok ne poprimi smeđu boju na rubovima (oko 20 minuta). Pustite da se ohladi u potpunosti.
- U procesoru hrane izblendajte krem sir i šećer dok se u potpunosti ne spoje (oko 3 minute). Dok procesor još radi dodajte jedno po jedno jaje. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i blendajte još kratko.
- Prelijte smjesu za kremu preko kore i pecite oko 45 minuta.
- U čistom procesoru hrane izblendajte jagode i šećer dok ne postanu kaša. U zasebnoj zdjeli pomiješajte vrhnje i kašu od jagoda.
- Prelijte kremu od jagoda preko gotove krem sir kreme i pecite još 15 minuta.
- Pustite da se sve ohladi pa stavite u hladnjak na par sati. Servirajte u obliku kocki i s jagodama na vrhu.
Torta od jagoda i jogurta
Za sve koji nemaju previše vremena – recept za jednostavnu tortu od jagoda i jogurta je baš za vas.
Sastojci
- 115 g maslaca (omekšanog),
- 100 g šećera,
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije,
- 2 jaja,
- 170 g grčkog jogurta,
- 60 ml mlijeka,
- 240 g brašna,
- 1 čajna žlica praška za pecivo,
- 1 čajna žlica sode bikarbone,
- ¼ čajne žlice soli,
- 400 g jagoda (izrezane na male komadiće).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170°C.
- U velikoj zdjeli umutite maslac i šećer. Dodajte jaja (jedno po jedno) i dobro umutite. Umiješajte vaniliju, mlijeko i jogurt pa pomiješajte dok se sve ne spoji.
- Prosijte suhe sastojke i lagano ih umiješajte u mokre.
- Lagano umiješajte i jagode pa smjesu prebacite u kalup.
- Pecite 35 – 45 minuta, pustite da se malo ohladi pa servirajte.
Torta od jagoda i sira mascarpone
Ovaj slojeviti cheesecake s jagodama oduševit će svih koji vole lagane torte s čokoladnim biskvitom.
Sastojci koru
- 5 žumanjaka,
- 2 jušne žlice vruće vode,
- 150 g šećera,
- 2 paketića vanilin šećera,
- 3 kapi arome gorkog badema,
- 5 bjelanjaka,
- 100 g glatkog brašna,
- 2 čajne žlice praška za pecivo,
- 30 g kakaa,
- 50 g mljevenih oraha ili lješnjaka.
Sastojci za kremu
- 3 žumanjka,
- 50 g šećera u prahu,
- 300 g mascarpone sira,
- 200 ml slatkog vrhnja,
- 400 g svježih jagoda.
Priprema
- Izmiksajte pjenjačom žumanjke i vodu. Postepeno im dodajite 2/3 šećera, vanilin šećera i aromu. Miksajte dok smjesa ne postane pahuljaste konzistencije.
- U zasebnoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u snijeg i postepeno dodajte ostatak šećera.
- U žumanjke dodajte snijeg od bjelanjaka, prosijano brašno i kakao, prašak za pecivo i orahe. Pažljivo promiješajte sve s dna prema vrhu.
- Prelijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite 35 – 40 minuta na 180°C.
- Kada se biskvit ohladi, izrežite ga na način da dobijete 3 jednaka dijela (kruga).
- U zasebnoj zdjeli izmiksajte žumanjke i šećer. Dodajte im mascarpone pa sve promiješajte.
- Istucite slatko vrhnje u šlag i dodajte ga kremi. Sve pomiješajte dok ne postane jednolična masa.
- Pažljivo umiješajte usitnjene jagode.
- Stavite jedan sloj biskvita u kalup, a 1/3 kreme na njega. Slažite tako tortu na način da zadnji sloj bude krema.
- Kada se torta ohladi u hladnjaku možete skinuti kalup i ukrasiti tortu jagodama.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Stafford, G. (2018). No-bake Strawberry Cheesecake. Gemma’s Bigger Bolder Baking