Recept za krem juhu od rajčica

juha od rajčice

Vezano uz ovu juhu imam za vas dobru i „lošu“ vijest ☺

Dobra vijest je ta što je juha izuzetno ukusna i ne pretjerano komplicirana za pripremu, a „loša“ vijest je da ćete imati nešto više prljavog suđa nego kad pripremate onu klasičnu juhu u jednom loncu.

Za pripremu vam treba aromatizirano ulje s bosiljkom koje ćete sami vrlo jednostavno napraviti, potreban vam je lonac u kojem kuhate rajčice s dodacima, zatim cijedilo i na kraju još jedan lonac u kojem ćete dovršiti procijeđenu juhu.

No, vjerujte mi trud će Vam se itekako isplatiti.

Potrebni sastojci

Sljedeći sastojci su vam potrebni za po prilici 2 l juhe:

  • 2 kg svježih rajčica
  • Bosiljak (svježi listovi)
  • Češnjak (4-5 režnjeva)
  • Maslinovo ili hladno prešano suncokretovo ulje
  • Aceto balsamico ili vinski ocat (2-3 jušne žlice)
  • Slatko vrhnje (za šlag) 1 dl
  • Mozzarella 100-125 g
  • Sol i papar

Priprema aromatiziranog ulja s bosiljkom

U mužar ulijte otprilike 1 dl maslinovog ili hladno prešanog suncokretovog ulja, dodajte 2 šake svježih listića bosiljka i jedan dobar prstohvat soli.

Dobro izmiješajte (gnječite listiće bosiljka u ulju dok ne puste aromu).

Meni je trebalo otprilike 10-ak minuta za to.

Vaše aromatizirano ulje je gotovo. Možete ga pripremiti i koji dan ranije i držati ga u hladnjaku u hermetički zatvorenoj staklenci pa što ne potrošite za pripremu juhe (a ostat će vam sigurno) iskoristite za pripremu nekog drugog jela.

Ulje s bosiljkom

Primjerice, kod pripreme preljeva za salatu, pripremite Bruschette i premažite ih tim uljem, posložite gore komadiće rajčica, sira….mogućnosti su neograničene.

Priprema krem juhe od rajčica

Rajčice operite i narežite na polovice ili četvrtine (koru nije potrebno skidati).

Rajčice

U lonac u kojem ćete kuhati juhu stavite 3-4 jušne žlice aromatiziranog ulja s bosiljkom s time da svakako stavite i pokoji listić iz ulja, zagrijte ulje i na njega ubacite očišćene režnjeve češnjaka (češnjak nije potrebno sjeckati, ubacite cijele režnjeve) i kratko pržite dok češnjak ne počne puštati aromu (uživajte taj trenutak u mirisu bosiljka i prženog češnjaka….meni je to poseban doživljaj).

Na češnjak ubacite narezane rajčice i zalijte s cca 1,5-2 dl vode.

Kuhajte uz povremeno miješanje cca 30 minuta.

Maknite s vatre i štapnim mikserom (blender, električna sjeckalica) izradite rajčice u kremu.

Dodajte vode ako je dobivena juha pregusta i procijedite.

U procijeđenu juhu dodajte mozzarellu nasjeckanu na male komadiće, vrhnje za šlag, posolite i popaprite.

Vratite na laganu vatru i pustite da se mozzarella otopi. Dodajte vinski ocat ili aceto balsamico.

Pustite gotovu juhu da malo odstoji, probajte i dotjerajte okus ako je potrebno.

Serviranje krem juhe od rajčica

Juhu servirajte tako da ju pokapate s malo vrhnja za šlag, stavite nekoliko kapi aromatiziranog ulja i po želji pokoji listić svježeg bosiljka.

Krem juha od rajčica
Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: paradajz juha, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu