Ružice u lisnatom tijestu: Sretan vam Međunarodni dan žena uz jednostavan recept za slasticu koja mami izgledom i okusom

Ružice u lisnatom tijestu

U nekoliko sam navrata poklanjala ove ružice u lisnatom tijestu jer su lijepe i ukusne. Veseli me darivati hranu, a kad slastica ovako očito podsjeća na cvijeće, onda baš mami da je aranžiramo u buket ili kao poklon u kutiji i nekoga razveselimo. 

Slastice od lisnatog tijesta brzo se slažu i ne traže neko napredno slastičarsko umijeće, a jabuka, poznata i kao kraljica voća, oplemeni svaki kolač, tortu ili savijaču. Osim ako ne volite jabuke, ali trebali biste jer kao što kaže poznata narodna izreka “Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van.”.

Bogata poviješću i nutrijentima, jabuka je u mnogim kulturama kroz povijest slavljena te su joj pridavana čak i magična svojstva, no ono u što smo danas sigurni jest da ona obiluje vitaminima C, A, E, K i B, a bogata je i vlaknima, celulozom, pektinom i ligninom. Od minerala tu su kalij, magnezij, fosfor i željezo, a  kako nema veliku energetsku vrijednost, jer je većinom čine voda te mliječna, limunska i jabučna kiselina, jabuka uvelike pomaže u procesu probave.

Treba naglasiti i da jabuka pripada porodici ruža, a danas je stablo jabuke, s poznatih 8.000 vrsta, najkultiviranije stablo na svijetu.

Lisnato od jabuka u obliku ruže
FOTO: Mare

Ružice u lisnatom tijestu – recept

Kraljica jabuka iz porodice ruža u lisnatom ogrtaču simboličan je desert za ovaj dan – Međunarodni dan žena. Donosim vam svoju verziju ove jednostavne slastice, a prije samog recepta za ružice u lisnatom tijestu iskoristit ću prostor da malo otvorim srce. 

Kao ženi i kao veganki nedjeljivo mi je svako nastojanje, svaka borba koja za cilj ima osloboditi i osnažiti svjesna i emotivna bića koja su bez svojeg pristanka upala u društveno potlačenu poziciju. Kao žena sam se rodila, a veganstvo sam odabrala i ponosno mogu reći da me oboje učinilo nevjerojatno snažnom. 

Drage žene, budite ponosne, sigurne, osjetljive i glasne na nepravde, a uvijek gladne novih pobjeda u svoj vašoj ljepoti! Sretan nam Međunarodni dan žena!

Sastojci za 8 ružica:

  • 5 crvenih jabuka
  • 275 g lisnatog tijesta bez sastojaka životinjskog porijekla
  • pola limuna
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 2 jušne žlice sirupa od agave ili nekog zaslađivača po želji
  • 25 g veganskog maslaca
  • voda
  • šećer u prahu po želji za posipavanje.
Ruže u lisnatom - priprema
FOTO: Mare

Priprema:

  1. Dvije i pol jabuke ogulite i naribajte u posudu u kojoj ih ćete s maslacem, cimetom i zaslađivačem po želji dinstati 5 – 8 minuta. Zatim odmaknite s vatre i pustite da se ohladi.
  2. Ostatak jabuka prerežite na pola bez guljenja, uklonite sredinu pa narežite na tanke ploške debljine otprilike tri milimetra.
  3. Ploške jabuka rasporedite u zdjelicu s vodom i limunom pa stavite u mikrovalnu pećnicu na dvije minute kako bi jabuke omekšale i ne bi pucale tijekom motanja. Ako nemate mikrovalnu, zavrijte vodu i limun, a onda ubacite jabuke na listiće, ugasite vatru i ostavite dvije minute.
  4. Potom procijedite jabuke.
  5. Ovisno jeste li kupili lisnato tijesto koje je već izvaljano ili ono u komadu, razvucite ga u pravokutan oblik pa ga narežite na osam traka. Svaka traka bi trebala biti široka otprilike pet centimetra.
  6. Svaku traku tijesta premažite dinstanom jabukom s cimetom i na vanjski gornji rub posložite kriške jabuka tako da se djelomično preklapaju. Zatim preklopite suprotnim dijelom trake od tijesta pa smotajte u ružicu. 
  7. Ružice možete peći u kalupu za muffine ili malim aluminijskim kalupima za souffle. Pecite ih 30 – 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C.
  8. Pri serviranju po želji posipajte šećerom u prahu.

Poklonite ružicu nekome, okus je tada provjereno bolji. 🙂

Ako vam se svidjela ova slastica, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   6

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu