Recept: Kraljica jabuka iz porodice ruža u lisnatom ogrtaču – sretan vam Međunarodni dan žena!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

U nekoliko sam navrata poklanjala ove ružice u lisnatom tijestu jer osim što su lijepe, ukusne su. Veseli me darivati hranu, a kad slastica ovako očito podsjeća na cvijeće onda baš mami da ju aranžiraš u buket ili kao poklon u kutiji i nekog razveseliš.
Lisnato tijesto je idealno za brzo složiti neku slasticu i ne traži neko napredno slastičarsko umijeće, a jabuka, poznata i kao kraljica voća, oplemeni svaki kolač, tortu ili savijaču. Osim ako ne volite jabuke, ali trebali biste jer kao što kaže poznata narodna izreka: “Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van”.
Bogata poviješću i nutrijentima, jabuka je u mnogim kulturama kroz povijest slavljena i pridavana su joj čak i magična svojstva, no ono u što smo danas sigurni je da ona obiluje vitaminima C, A, E, K i B, a bogata je i vlaknastim tvarima, celulozom, pektinom i ligninom. Od minerala tu su kalij, magnezij, fosfor i željezo, a kako nema veliku energetsku vrijednost, jer njen najveći dio čini voda i sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiselinu, jabuka super pomaže u procesu probave. Jabuka pripada porodici ruža, a danas je stablo jabuke, s poznatih 8000 vrsta, najkultiviranije stablo na svijetu.
Kraljica jabuka iz porodice ruža u lisnatom ogrtaču kao simboličan desert za ovaj dan.

Donosim vam svoju verziju ove jednostavne slastice, a na kraju prije samog recepta iskoristit ću prostor da malo otvorim srce.
Kao ženi i kao veganki, nedjeljivo mi je svako nastojanje, svaka borba koja za cilj ima osloboditi i osnažiti svjesna i emotivna bića koja su bez svojeg pristanka upala u društveno potlačenu poziciju. Kao žena sam se rodila, a veganstvo sam odabrala i ponosno mogu reći da me oboje učinilo nevjerojatno snažnom.
Drage žene, da budete ponosne, sigurne, osjetljive i glasne na nepravde, a uvijek gladne novih pobjeda u svoj vašoj ljepoti.
Sretan nam Međunarodni dan žena!
Sastojci za 8 ruža:
- 5 crvenih jabuka,
- 275 g lisnatog tijesta bez sastojaka životinjskog porijekla,
- ½ limuna,
- 1 žličica cimeta,
- 2 žlice agave sirupa ili nekog zaslađivača po želji,
- 25 g veganskog maslaca,
- voda,
- šećer u prahu po želji za posipavanje.

Priprema:
- 2 i pol jabuke ogulite i naribajte u posudu u kojoj ćete skupa sa maslacem, cimetom i zaslađivačem po želji dinstati 5 do 8 minuta. Odmaknite s vatre i pustite da se ohladi.
- Druge dvije jabuke i polovicu što je ostala prerežite na pola bez guljenja, uklonite sredinu pa narežite na tanke ploške. Otprilike 3 mm debljine.
- Ploške jabuka rasporedite u zdjelicu s vodom i limunom pa stavite u mikrovalnu pećnicu na 2 minute kako bi jabuke omekšale i ne bi pucale tijekom motanja. Procijedite, a vodu s limunom nemojte baciti nego radije napravite neki čaj po želji. Ako nemate mikrovalnu stavite vodu i limun da zavriju i kad voda proključa ubacite jabuke na listiće i ugasite vatru, ostavite 2 min i procijedite.
- Ovisno jeste li kupili lisnato tijesto u rolici koje je već izvaljano ili u komadu, razvucite u pravokutan oblik pa ga narežite na 8 traka. Svaka traka bi otprilike trebala biti široka 5 cm.
- Svaku traku tijesta premažite dinstanom jabukom s cimetom i na vanjski gornji rub posložite kriške jabuka tako da se djelomično preklapaju. Zatim preklopite suprotnim dijelom trake od tijesta pa smotajte u ružicu.
- Ružice možete peći u kalupu za muffine ili malim aluminijskim kalupima za souffle. Pecite ih 30 do 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
- Pri serviranju i po želji posipajte šećerom u prahu.
Poklonite ružicu nekome, okus je tada provjereno bolji. 🙂
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.