Pogačice od bučinog brašna – vegetarijanski i veganski recepti

Pogačice od bučinog brašna

Bučino brašno odlična je alternativa za osobe koje ne podnose gluten ili samo traže zdraviju alternativu brašnu. Upravo zato vam u nastavku donosimo dva zdrava i bezglutenska recepta za pogačice od bučinog brašna.

Više o bučinom brašnu, raznim receptima koji ga uključuju te kako napraviti samo brašno možete pročitati ovdje.

Pogačice od bučinog brašna – vegetarijanski recept

Prvi recept za pogačice od bučinog brašna je vegetarijanski i bezglutenski, a vrijeme potrebno za pripremu je oko 40 minuta.

Sastojci

Priprema

  1. Od bjelanjaka napravite snijeg.
  2. Ostale sastojke dobro promiješajte i ostavite 5 minuta da odstoje.
  3. Polako umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 C.
  5. Podijelite smjesu u 5 pogačica i pecite ih pola sata.

pogačice od bučinog brašna

Pogačice od bučinog brašna – veganski recept

Ovaj recept za pogačice od bučinog brašna je veganski, jer ne morate koristiti životinjske proizvode za pripremu. Vrijeme pripreme je oko sat vremena.

Sastojci

  • 540 g bučinog brašna,
  • 230 g skuhane i zgnječene bundeve,
  • 240 ml biljnog mlijeka po izboru,
  • 240 ml vode,
  • 1 ½ jušne žlice praška za pecivo,
  • 1 ½ jušne žlice šećera,
  • 1 jušna žlica veganskog margarina,
  • 1 čajna žlica šećera,
  • ¼ čajne žlice cimeta.

Priprema

  1. Umiješajte brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i cimet. U zasebnu zdjelu pomiješajte mlijeko i vodu.
  2. Dodajte margarin i dobro promiješajte. Napravite rupu u sredini.
  3. U sredinu dodajte zgnječenu bundevu, a potom i pomiješano mlijeko i vodu.
  4. Polako počnite miješati brašno prema sredini, dok ne stvorite tijesto.
  5. Pospite stol brašnom i umijesite tijesto.
  6. Razdvojite tijesto u 10 kuglica i pustite ih da odstoje 15 minuta na stolu posutom brašnom, prekrivene vlažnom krpom.
  7. Nakon 15 minuta razvucite ih valjkom i pustite da odstoje još 15 minuta.
  8. Pržite ih dok ne postanu zlatne boje, a zatim prebacite na kuhinjski papir da upije ulje.

Kiflice od bučinog brašna

Ako želite pripremiti kiflice od bučinog brašna, imamo recept baš za vas. Možete pripremiti i kiflice od bučinih sjemenki na vrhu, za dodatnu nutritivnu vrijednost.

Sastojci

  • 400 g glatkog brašna,
  • 200 g bučinog brašna,
  • 200 ml mlijeka,
  • 200 ml jogurta,
  • 100 ml ulja,
  • ½ kockice svježeg kvasca,
  • 1 čajna žlica šećera,
  • 1 čajna žlica soli,
  • prašak za pecivo,
  • žutanjak za premazivanje,
  • bučine sjemenke i sezam.

Priprema

  1. U 100 ml toplog mlijeka rastopite kvasac i šećer, te pričekajte dok se ne stvori pjenica.
  2. Oba prašna prosijte, dodajte prašak za pecivo, sol i sve zajedno promješajte. U sredini napravite udubinu i u nju stavite pjenicu od kvasca, ostatak mlijeka, jogurt i ulje. 
  3. Zamijesite tijesto, pa ga podijelite u 4 dijela.
  4. Svaki dio razvaljajte u krug promjera oko 26 cm i izrežite na 8 trokutića. 
  5. Zarolajte kiflice i stavite ih u protvan na papir za pečenje.
  6. Ostavite ih da odstoje 20-ak minuta prekrivene krpom na sobnoj temperaturi. 
  7. Nakon toga premažite kiflice žumanjkom i pospite usitnjene bučine sjemenke i sezam.
  8. Pečnicu ugrijte na 180 C i pecite kiflice 15 minuta.

Ostali recepti s bučinim brašnom:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu