Pogačice od bučinog brašna – vegetarijanski i veganski recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Bučino brašno odlična je alternativa za osobe koje ne podnose gluten ili samo traže zdraviju alternativu brašnu. Upravo zato vam u nastavku donosimo dva zdrava i bezglutenska recepta za pogačice od bučinog brašna.
Više o bučinom brašnu, raznim receptima koji ga uključuju te kako napraviti samo brašno možete pročitati ovdje.
Pogačice od bučinog brašna – vegetarijanski recept
Prvi recept za pogačice od bučinog brašna je vegetarijanski i bezglutenski, a vrijeme potrebno za pripremu je oko 40 minuta.
Sastojci
- 3 velika jaja,
- 100 g bučinog brašna,
- 100 ml vode,
- 30 g kokosovog ulja,
- 1 jušna žlica psyllium ljuskica,
- 1 čajna žlica sode bikarbone,
- sol po želji.
Priprema
- Od bjelanjaka napravite snijeg.
- Ostale sastojke dobro promiješajte i ostavite 5 minuta da odstoje.
- Polako umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu.
- Zagrijte pećnicu na 180 C.
- Podijelite smjesu u 5 pogačica i pecite ih pola sata.
Pogačice od bučinog brašna – veganski recept
Ovaj recept za pogačice od bučinog brašna je veganski, jer ne morate koristiti životinjske proizvode za pripremu. Vrijeme pripreme je oko sat vremena.
Sastojci
- 540 g bučinog brašna,
- 230 g skuhane i zgnječene bundeve,
- 240 ml biljnog mlijeka po izboru,
- 240 ml vode,
- 1 ½ jušne žlice praška za pecivo,
- 1 ½ jušne žlice šećera,
- 1 jušna žlica veganskog margarina,
- 1 čajna žlica šećera,
- ¼ čajne žlice cimeta.
Priprema
- Umiješajte brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i cimet. U zasebnu zdjelu pomiješajte mlijeko i vodu.
- Dodajte margarin i dobro promiješajte. Napravite rupu u sredini.
- U sredinu dodajte zgnječenu bundevu, a potom i pomiješano mlijeko i vodu.
- Polako počnite miješati brašno prema sredini, dok ne stvorite tijesto.
- Pospite stol brašnom i umijesite tijesto.
- Razdvojite tijesto u 10 kuglica i pustite ih da odstoje 15 minuta na stolu posutom brašnom, prekrivene vlažnom krpom.
- Nakon 15 minuta razvucite ih valjkom i pustite da odstoje još 15 minuta.
- Pržite ih dok ne postanu zlatne boje, a zatim prebacite na kuhinjski papir da upije ulje.
Kiflice od bučinog brašna
Ako želite pripremiti kiflice od bučinog brašna, imamo recept baš za vas. Možete pripremiti i kiflice od bučinih sjemenki na vrhu, za dodatnu nutritivnu vrijednost.
Sastojci
- 400 g glatkog brašna,
- 200 g bučinog brašna,
- 200 ml mlijeka,
- 200 ml jogurta,
- 100 ml ulja,
- ½ kockice svježeg kvasca,
- 1 čajna žlica šećera,
- 1 čajna žlica soli,
- prašak za pecivo,
- 1 žutanjak za premazivanje,
- bučine sjemenke i sezam.
Priprema
- U 100 ml toplog mlijeka rastopite kvasac i šećer, te pričekajte dok se ne stvori pjenica.
- Oba prašna prosijte, dodajte prašak za pecivo, sol i sve zajedno promješajte. U sredini napravite udubinu i u nju stavite pjenicu od kvasca, ostatak mlijeka, jogurt i ulje.
- Zamijesite tijesto, pa ga podijelite u 4 dijela.
- Svaki dio razvaljajte u krug promjera oko 26 cm i izrežite na 8 trokutića.
- Zarolajte kiflice i stavite ih u protvan na papir za pečenje.
- Ostavite ih da odstoje 20-ak minuta prekrivene krpom na sobnoj temperaturi.
- Nakon toga premažite kiflice žumanjkom i pospite usitnjene bučine sjemenke i sezam.
- Pečnicu ugrijte na 180 C i pecite kiflice 15 minuta.
Ostali recepti s bučinim brašnom:
- Palačinke od bučinog brašna – treba objaviti članak i linkati
- Keksi od bučinog brašna.
- Njoki od bučinog brašna
- Muffini od bučinog brašna
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja