Soda bikarbona pomaže u liječenju bubrežnog kamenca

soda bikarbona

Kamenci koje tvori mokraćna kiselina predstavljaju do deset posto svih problema s kamencima u mokraćnim putevima.

Nova studija, objavljena u Journal of Clinical Urology, dokazuje da je kod svakog drugog pacijenta moguće potpuno ili najvećim dijelom otopiti bubrežne kamence te vrste uz pomoć zaluživanja mokraće.

Terapija je jednostavna – pije se više tekućine i na usta uzima natrijev hidrokarbonat (soda bikarbona). Cilj je zaluživanje urina na pH vrijednosti iznad 6,5 kako bi se postiglo otapanje urata.

pH vrijednost urina

U navedenom ispitivanju, terapija se provodila na sljedeći način: pacijenti su počeli uzimati tri puta dnevno po 2 g sode bikarbone.

Uz pomoć testnih trakica sami su kontrolirali pH vrijednost urina i podizali dozu do maksimalno pet puta dnevno po 2 g, s ciljem da se postigne pH vrijednost od najmanje 7.

Soda bikarbona

9  tjedana terapije – uspjeh kod 57% pacijenata

Terapija je u prosjeku trajala 9 tjedana. Kod 39% pacijenata se ultrazvučnom pretragom bubrega ili CT-om više nije nalazilo bubrežne kamence. Kod 18% su još bili zamjetni ostaci kamenca. Kod 43% pacijenata oralna terapija nije pokazala djelovanje.

Autori studije zaključuju da oralna terapija sodom bikarbonom može biti atraktivna i povoljna mogućnost eliminacije bubrežnih kamenaca mokraćne kiseline. U slučaju uspjeha, nije potrebna operativna ili neka druga terapija.

Članak uređen:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.67 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: soda bikarbona za pesak u bubrzima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Soda bikarbona pomaže u liječenju bubrežnog kamenca

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Soda bikarbona,banana i med kao maska za lice.Ne trošite novac za skupe maske i kreme,ova smjesa čisti lice od akni i svih nečistoca na licu.Smiksajte u blenderu pola banane žlicu meda i pola žlice sode bikarbone i nanesite na lice .Držite 15 minuta i isperite toplom vodom.Nakon toga nanesite hidratantnu kremu na lice.