Brokula recepti sa špinatom, ječmom i kikirikijem
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Skromna i iznimno hranjiva brokula izvrstan je dodatak jelima, jer se odlično se slaže s brojnim namirnicama. Već smo vam ranije predlagali neke jednostavne načine na koje je možete samostalno konzumirati, kao smoothie ili zdravu zamjenu za prilog glavnom jelu.
Ovaj članak donosi tri recepta u kojima se različito pripremljena brokula kombinira sa špinatom, ječmom i kikirikijem.
Juha od špinata i brokule s češnjakom i korijanderom
Sastojci:
- 1 glavica brokule,
- 1 žlica maslinovog ulja,
- sol i svježe mljeveni papar,
- 3 žlice djevičanskog kokosovog ulja,
- 1 veliki nasjeckani luk,
- 6 češnja češnjaka (4 nasjeckana i 2 tanko narezana),
- 5 ili više šalica pilećeg temeljca,
- 3/4 šalice listova korijandera s mekim stabljikama,
- 2 vezice špinata i
- 1/2 žlice naribanog limuna.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Odvojite stabljiku brokule od pupova. Njih nasjeckajte i stavite na uokvirenu podlogu za pečenje s maslinovim uljem. Začinite solju i paprom pa pecite dok ne potamni i omekša, 15 do 20 minuta. U međuvremenu, ogulite stabljiku i nasjeckajte je te odložite sa strane.
Zagrijte 2 žlice kokosovog ulje u velikom loncu. Dodajte luk i nasjeckani češnjak, posolite i popaprite. Kuhajte, miješajući povremeno, dok luk ne omekša, oko 5 minuta. Smanjite vatru, pokrijte posudu i kuhajte povremeno miješajući dok luk i češnjak ne postanu meki, 25 do 30 minuta.
Dodajte stabljike brokule, poklopite i nastavite ih kuhati, miješajući povremeno, 5-10 minuta. Povećajte plamen, dodajte pileći temeljac i pričekajte da zakuha. Zatim smanjite vatru i pirjajte povremeno miješajući, dok se okusi ne stope, 10 do 15 minuta. Neka se malo ohladi.
Odvojite 1/4 šalice korijandera za posluživanje. Blanširani špinat i ostatak korijandera dodajte u veliki lonac kipuće posoljene vode. Kratko pustite da kuha, do 1 minute. Ocijedite i prebacite u zdjelu ledene vode da prestane kuhati. U sokovniku promiješajte smjesu dok ne bude glatka.
Ulijte juhu natrag u lonac i razrijedite temeljcem po potrebi. Zagrijte na srednje jakoj vatri preostalu žlicu kokosovog ulja u maloj tavi. Dodajte narezani češnjak i pržite ga dok ne poprimi smeđu boju. Zatim ga odložite sa strane, odvojeno od ulja u kojem se pržio.
Češnjaku dodajte vrhove brokule, limunovu koricu i korijander. Poslužite juhu prelivenu mješavinom brokule i češnjaka uz malo ulja u kojem se češnjak pržio. Blanširanje špinata prije miješanja pomaže da ova juha od brokule zadrži jarku zelene boje. Umjesto korijandera možete koristiti peršin.
Salata od prženog ječma i brokule
Sastojci:
- 4 žlice maslinovog ulja,
- 1/2 šalice ječma,
- sol,
- 1 češanj češnjaka (tanko narezan),
- 1 filet inćuna, pakiran u ulju i isušen,
- 1 glavica brokule, nasjeckane,
- svježe mljeveni crni papar,
- 3 žlice (ili više) octa,
- 1/2 šalice peršinovog lišća,
- 1/4 šalice prženih i nasjeckanih badema.
Zagrijte jednu žlicu ulja u malom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte ječam i pržite miješajući povremeno dok ne poprimiti zlatnu boju, oko 5 minuta. Dodajte 3 šalice vode i pričekajte da zakuha. Zatim posolite i kuhajte dok ne omekša, 25 do 30 minuta.
Zagrijte preostale tri žlice ulja u velikoj tavi. Dodajte češnjak i inćun te kuhajte dok češnjak ne poprimi zlaćanu boju, oko 2 minute. Dodajte brokulu, začinite solju i paprom te kuhajte 8 do 10 minuta. Dodajte ječam te ocat. Umiješajte peršin i bademe neposredno prije posluživanja.
Prženje ječma prije kuhanja daje mu orašastu dimenziju. Ovaj recept također odlično funkcionira sa sastojcima kao što su pir i kuskus.
Zapečena brokula s kikirikijem
Sastojci:
- 1 glavica brokule, odrezanih krajeva i oguljenih stabljika,
- 3 žlice maslinovog ulja,
- sol i svježe mljeveni crni papar,
- 2 žlice rižinog octa,
- ¼ šalice neslanog, prženog, grubo sjeckanog kikirikija,
- ½ žličice šećera,
- 2 žlice prehrambenog kvasca i
- 4 tanko narezane glavice mladog luka.
Zagrijte pećnicu na 230°C. Narežite stabljike brokule po dijagonali. Stavite na podlogu za pečenje s uljem i začinite solju i paprom. Ubacite i preostale dijelove brokule. Pecite dok stabljike ne porumene oko rubova, 15 do 20 minuta. Dodaj ocat.
U međuvremenu, zagrijte visoku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte vrhove, pupove brokule i začinite ih. Miješajte oko 5 minuta dok se lagano ne zapeče ili blago karbonizira na mjestima. Smanjite vatru i dodajte kikiriki i šećer. Kuhajte miješajući.
Zatim umiješajte 2 žlice prehrambenog kvasca i ponovno začinite. Prehrambeni kvasac je posebna vrsta kvasca okusom slična siru. Ona se jelima dodaje upravo zbog okusa, a ne aktivnih tvari. Za razliku od sira takav je kvasac pogodan za vegane i ne sadrži gluten.
Poslužite stabljike i pupove brokule s mladim lukom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja