Bazga – recepti za počastiti se
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
O samoj bazgi, kao i receptima za sirup i čaj imate u prethodno objavljenim tekstovima “Sok od bazge (40 cvjetova) – ljekovitost, recept i priprema” i “Čaj od bazge – recept i ljekovita svojstva“.
Ja sam ove godine osim sirupa, koji već par godina radim isključivo zbog koktela Hugo kojim se volim počastiti u vrućim ljetnim danima, napravila i liker od bazge u koji sam dodala limetu umjesto limuna.
Također sam osušila cvjetove za čaj, pa se dala u eksperimentiranje što bi još finog, osim soka i Hugo koktela, mogla sa sirupom.
Prije samih recepata, napomenut ću i ono što nisam stigla zasad isprobati, a bilo mi primamljivo, pa možda nekome posluži za ideju. Fermentirane sokove od bazge koji se koriste za bazu kombuche ili pak jednostavniju varijantu s vodenim kefirom, te mnoge druge ideje možete pronaći na Pinterestu.
Liker od bazge i limete
Ako odlučite napraviti liker od bazge i limete na moj način, slijedi recept.
Sastojci:
- 35 svježih cvjetova bazge
- 1 l alkohola poput lozovače, votke ili gina
- 2 limete
- 200 g šećera.
Priprema
- Očistite cvjetove od duljih stapki i napunite njima staklenku.
- Limetu izrežite na kriške i dodajte u staklenku, prelijte alkoholom i zatvorite. Ostavite na hladnom i tamnom mjestu četiri tjedna.
- Pripazite da su svi cvjetovi ispod površine tekućine jer će u suprotnom potamniti.
- Procijedite tekućinu te umiješajte šećer. Miješajte dok se ne rastopi te prebacite u bocu.
Napomena
Iako se može konzumirati odmah, liker stajanjem postaje ukusniji.
Biskvit od bazge
Evo i recepta za prefini biskvit od bazge.
Sastojci:
- 180 g pšeničnog glatkog brašna
- 15 g chia sjemenki
- 50 ml vode
- 2 limuna (sok)
- 200 ml sirupa od bazge
- 100 ml suncokretovog ulja
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice soli.
Priprema
- Pomiješajte chia sjemenke s vodom i sokom limuna te ostavite 10 do 15 minuta da nabubre.
- Za to vrijeme prosijajte brašno s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju.
- Kad su chia sjemenke nabubrile, dodajte u njih sirup od bazge i ulje. Dobro promiješajte i ulijte u posudu u kojoj se nalazi brašno s ostalim sastojcima. Kratko pjenjačom dobro promiješajte i ulijte u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Pecite 35 do 40 minuta na 180°C. Vrijeme pečenja, a i visina kolača će varirati ovisno o tome koju veličinu kalupa koristite. Provjerite je li kolač pečen koristeći drveni štapić za ražnjić ili čačkalicu. Bocnite kolač i, kad izvučete, površina mora biti suha, bez tragova biskvita.
- Ako želite biskvit obogatiti kremom, ja sam iskoristila kremu od bazge i limuna čiji recept vam donosim u nastavku.
Napomena
Sastojci su dostatni za okrugli kalup do 20 cm, ako želite rezati, pa napuniti kremom. Biskvit je odličan i kao samostalan desert, pa možete koristiti i malo veći kalup.
Krema od bazge i limuna
Ova krema je odlična kao samostalni desert, može stajati nekoliko dana u hladnjaku, a odlična je i kao dodatak drugim desertima, kako ćete vidjeti u nekoliko primjera dalje. Također, samu gustoću kreme dozirate sami dodavanjem više biljnog mlijeka, ovisno o potrebama ili ukusu.
Sastojci:
- 150 g prosa
- prstohvat soli
- 50 g veganskog maslaca ili margarina
- 100 ml sirupa od bazge
- 1 – 2 limuna (sok)
- 100 ml biljnog mlijeka
- prstohvat kurkume za jaču žutu boju.
Priprema
- Proso operite i zatim kratko tostirajte dok se ne posuši. Posolite i zatim kuhajte dodavanjem vode malo po malo. Kao kad kuhate rižoto, uz konstantno miješanje da bude što kremastiji na kraju.
- Kad je kuhan, a voda sva isparila, dodajte veganski maslac ili margarin, sirup od bazge te sok limuna. Sve dobro promiješajte i prebacite u blender ili procesor za hranu.
- Dodajte biljno mlijeko po potrebi ili do željene gustoće vaše kreme.
- Prebacite u posudicu koju možete zatvoriti i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.
Napomena
Ako vam je potrebna kompaktna krema koja stabilno stoji, stavite manje biljnog mlijeka ili naknadno kremu ugrijte i miješanjem kuhajte dok se ne zgusne.
Sladoledni štapić ili hladna krema
Ideja za sladoledni štapić ili hladnu kremu koju možete servirati uz pohanu bazgu.
Sastojci:
- 2 smrznute banane
- 1 avokado
- 2 jušne žlice kreme od bazge i limuna
- 50 ml biljnog vrhnja za šlag
- sirup od bazge po potrebi.
Priprema
- Sve sastojke zajedno izblendajte dok ne dobijete finu kremu, a sirup od bazge dodajte ako vam je potrebno da bude slađe.
- Tako dobivenu kremu možete staviti u kalupe za sladoled ili servirati odmah uz pohanu bazgu.
Pohana bazga
Na kraju vam donosim i recept za pohanu bazgu.
Sastojci:
- 10 cvjetova bazge
- 100 g pšeničnog glatkog brašna
- 150 mineralne vode
- 1 jušna žlica ulja
- 2 čajne žličice šećera
- pola čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli.
Priprema
- Sve sastojke, osim cvjetova bazge, dobro promiješajte.
- Umačite cvjetove držeći za stapku, lagano otresite višak smjese i pržite u toplom ulju dok ne porumene.
- Prije konzumacije odrežite stapke jer biste zbog njihovog sastava mogli imati probavne smetnje.
Napomena
Po želji dio tekućine (mineralne vode) za pripremu smjese za pohanje zamijenite likerom od bazge ili bijelim vinom.
Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja