Šaka oraha dnevno snižava „loš“ kolesterol

orasi

Istraživanje objavljeno u online časopisu: BMJ Open Diabetes Research & Care ukazuje da konzumacija šake oraha dnevno poboljšava zdravu prehranu i povezano je s poboljšanjem nekih rizičnih čimbenika u osoba s rizikom obolijevanja od dijabetesa.

Kod ispitanika koji su svakodnevno uzimali 56 grama oraha utvrđeno je značajno poboljšanje funkcije endotelnih stanica. Zadaća ovih stanica je selektivno propuštanje određenih kemikalija i plinova između krvi i ostalih tkiva. Također, nakon 6 mjeseci izmjerene su niže razine ukupnog i „lošeg“ (LDL) kolesterola.

Orasi

Orasi su bogat izvor esencijalnih masnih kiselina i drugih hranjivih tvari kao što su folati i vitamin E. No, s obzirom na to da spadaju u visokokalorične namirnice, potrebno ih je oprezno konzumirati u sklopu redukcijske dijete.

Ispitanicima koji su uzimali preporučenu količinu oraha, ali se nisu pridržavali dijete, povećala se količina masnog tkiva. No,osobama koje su ih konzumirali uz propisanu dijetu, značajno se smanjio opseg struka.

Uvođenje oraha u dijetni plan nije utjecalo na krvni tlak, razinu glukoze natašte, ni „dobrog“ (HDL) kolesterola.

Članak uređen:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Šaka oraha dnevno snižava „loš“ kolesterol

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.