Prijatelji životinja: Čemu mljeveni kukci ako postoji biljno meso? Upitna je i sigurnost hrane od insekata

Prijatelji životinja smatraju da se umjesto mljevenih kukaca trebaju promovirati već sada dostupne dobre alternative u obliku biljnog mesa

Udruga Prijatelji životinja ocijenila je apsurdnom i lošom činjenicu da je Europska komisija početkom siječnja odobrila stavljanje na tržište raznih prehrambenih proizvoda od kukaca, umjesto alternative biljnog mesa

Prijatelji životinja smatraju da se umjesto mljevenih kukaca trebaju promovirati već sada dostupne dobre alternative u obliku biljnog mesa na bazi graška, boba, soje ili drugih mahunarki i žitarica.

Apsurdnim smatraju da se danas, kada postoje burgeri od biljnih proteina, koji vrlo vjerno oponašaju strukturu i okus mesa, a po sastavu su nutritivno vrlo vrijedni, prednost daje onima od crva i kukaca:

Palačinke od ličinaka nikome ne bi trebale biti privlačne, a umjesto toga trebali bismo poticati konzumaciju proizvoda na biljnoj osnovi, koja je već sada dostupna i razvija se sve više.

Osim toga, kažu da treba prepoznati budućnost i ulagati u razvoj kultiviranog mesa, koje se proizvodi u laboratorijski kontroliranim uvjetima i za čiju proizvodnju nisu potrebni ni crvi, ni svinje, ni kukci, ni sisavci, već biljne sirovine. 

Zbog hitina od kojeg je građen egzoskelet kukaca, može doći do ozbiljnih alergijskih reakcija
FOTO: Shutterstock

I kukci osjećaju bol

Iako su kukci najmanje proučavane životinje, znanstvenici se slažu da kukci također osjećaju bol i nelagodu, kažu iz Prijatelja životinja te dodaju da je prof. Chittka, koji je vodio Istraživanje Sveučilišta Queen Mary iz Londona, utvrdio da bumbari osjećaju nelagodu na isti način kao i druge životinje za koje se zna da mogu iskusiti bol i patnju.

Upozorili su i da je, prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), upitna sigurnost hrane od insekata:

Zbog hitina od kojeg je građen njihov egzoskelet, može doći do ozbiljnih alergijskih reakcija.

Podsjetili su da veganski proizvodi ne sadrže životinje pa tako ni kukce i sigurni su za sve one koji ne žele crve i ličinke na svojem tanjuru.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu