Prijatelji životinja: Čemu mljeveni kukci ako postoji biljno meso? Upitna je i sigurnost hrane od insekata
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Udruga Prijatelji životinja ocijenila je apsurdnom i lošom činjenicu da je Europska komisija početkom siječnja odobrila stavljanje na tržište raznih prehrambenih proizvoda od kukaca, umjesto alternative biljnog mesa.
Apsurdnim smatraju da se danas, kada postoje burgeri od biljnih proteina, koji vrlo vjerno oponašaju strukturu i okus mesa, a po sastavu su nutritivno vrlo vrijedni, prednost daje onima od crva i kukaca:
Palačinke od ličinaka nikome ne bi trebale biti privlačne, a umjesto toga trebali bismo poticati konzumaciju proizvoda na biljnoj osnovi, koja je već sada dostupna i razvija se sve više.
Osim toga, kažu da treba prepoznati budućnost i ulagati u razvoj kultiviranog mesa, koje se proizvodi u laboratorijski kontroliranim uvjetima i za čiju proizvodnju nisu potrebni ni crvi, ni svinje, ni kukci, ni sisavci, već biljne sirovine.
I kukci osjećaju bol
Iako su kukci najmanje proučavane životinje, znanstvenici se slažu da kukci također osjećaju bol i nelagodu, kažu iz Prijatelja životinja te dodaju da je prof. Chittka, koji je vodio Istraživanje Sveučilišta Queen Mary iz Londona, utvrdio da bumbari osjećaju nelagodu na isti način kao i druge životinje za koje se zna da mogu iskusiti bol i patnju.
Upozorili su i da je, prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), upitna sigurnost hrane od insekata:
Zbog hitina od kojeg je građen njihov egzoskelet, može doći do ozbiljnih alergijskih reakcija.
Podsjetili su da veganski proizvodi ne sadrže životinje pa tako ni kukce i sigurni su za sve one koji ne žele crve i ličinke na svojem tanjuru.
Pročitajte i članke:
- Plant based prehrana – kako vam biljna prehrana može promijeniti život na bolje?
- Biljni izvori proteina koji mogu zamijeniti meso
- Sadrže oko 20 g proteina, nemaju kolesterola i lako se spremaju: Ova 3 biljna burgera morate probati.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja