Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Pastrnjak – dobrobiti i recepti
- 1 komentara
- 4 min čitanja
Pastrnjak (lat. Pastinaca sativa) je hranjiva biljka nalik peršinu koja se koristi u prehrani kao povrće i kao začin. Lako se uzgaja i ne zahtijeva mnogo brige, a često se u prirodi nalazi i samonikli pastrnjak.
Svi dijelovi biljke, bjeličasti korijen, nazubljeni listići i sitni žuti cvjetovi, imaju specifičan slatkasti i osvježavajuć miris i okus.
U nastavku članka pročitajte sve o zdravstvenim prednostima koje pruža pastrnjak te pronađite recept za ukusni rižoto!
Pastrnjak – svojstva
Pastrnjak je zeljasta biljka s korijenom sličnim mrkvi i zlaćanim cvjetovima. Koristi se od davnina, sve od 18. stoljeća, a može ga se naći na livadama, travnjacima i u šumskim područjima, ističu stručnjaci s agronomskog portala Priroda i biljke.
Korijen pastrnjaka se vadi najesen, a treba ga skupiti do veljače. Koristiti se mogu i mladi listovi koji se mogu kuhati.
Ako želite uzgajati pastrnjak, treba ga posaditi u rano proljeće na mjesto koje prima dovoljno sunčevog svjetla. Uzgoj je relativno lak jer ne zahtijeva previše brige, a i rijetko ga napadaju štetne vrste.
Pastrnjak – zdravstvene prednosti
Nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline navode da jedna šalica pastrnjaka (133 grama) sadrži:
- 100 kalorija,
- 24 grama ugljikohidrata, od čega 6.5 grama dijetalnih vlakana,
- 1.5 grama proteina,
- 0.5 grama masti,
- 25% od preporučene dnevne doze unosa vitamina C,
- 25% od preporučene dnevne doze unosa vitamina K,
- 22% od preporučene dnevne doze unosa folata,
- 13% od preporučene dnevne doze unosa vitamina E,
- 10% od preporučene dnevne doze unosa magnezija,
- 10% od preporučene dnevne doze unosa tiamina,
- 8% od preporučene dnevne doze unosa fosfora,
- 7% od preporučene dnevne doze unosa cinka,
- 7% od preporučene dnevne doze unosa vitamina B6.
Osim ovih sastojaka, pastrnjak sadrži i vrijedne antioksidanse koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Neki od tih spojeva su poliacetileni, za koje su austrijski znanstvenici, u radu objavljenom 2005. godine u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, dokazali da imaju antikancerogeni učinak u kulturama stanica.
Brojni su razlozi zbog kojih je poželjno uvrstiti pastrnjak što češće u svakodnevnu prehranu:
- poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava – zbog vrijednog nutritivnog sastava, a posebno antioksidativnih spojeva koje sadrži, pastrnjak može spriječiti oštećenja krvnih stanica i žila,
- bogat je topivim vlaknima – osim što snižavaju razinu kolesterola u krvi i time djeluju preventivno protiv dijabetesa, prehrambena vlakna poboljšavaju rad probave olakšavajući hrani put kroz digestivni trakt te tako smanjuju rizik od nastanka gastrointestinalnih bolesti,
- pomaže mršavljenju – pastrnjak je namirnica s vrlo malim brojem kalorija, a prehrambena vlakna pomažu apsorpciju i probavu hrane uz smanjenje koncentracije glukoze i kolesterola u krvi,
- jača imunološki sustav – brojni antioksidansi kojima pastrnjak obiluje pomažu tijelu u obrani protiv štetnih tvari te bakterijskih i virusnih infekcija, a vitamini C i E neutraliziraju slobodne radikale koji mogu uzrokovati kronične bolesti.
Kako koristiti pastrnjak?
Iako se može jesti i sirov, pastrnjak se uglavnom kuha. Često se koristi kao zamjena mrkvi zbog njihove sličnosti, ali je nešto slađeg okusa što treba uzeti u obzir prilikom odabira ostalih sastojaka.
Svi dijelovi pastrnjaka mogu se koristiti u prehrani, iako se korijen biljke najčešće priprema.
Korijen se može dodati u povrtne juhe, salate ili druga jela od povrća, a priprema se jednako kao i mrkva. Korijen također možemo izraditi i kao pire ili umak te ga poslužiti kao prilog specifičnog okusa nekom drugom jelu.
Male korijene prilikom pripreme nije potrebno guliti, dovoljno ih je samo oprati i ostrugati zemlju s njih. Veće i starije korijene treba oguliti, ali u vrlo tankom sloju kako bi se sačuvalo što više hranjivih sastojaka.
Naribani korijen pastrnjaka daje slatkoću i posebnu aromu pire krumpiru. Prethodno skuhane komadiće korijena pastrnjaka možete koristiti u pripremi rižota ili jela od tjestenine.
Listovi se mogu oprati, sitno nasjeckati i dodati u juhu poput peršina. Suhi ili svježi usitnjeni listovi mogu se također dodati u rižu ili tjesteninu, a mladi svježi listovi mogu se pripremiti kao samostalno varivo s krumpirom.
Stariji listovi mogu biti gorki pa se preporučuje prokuhati ih prije pripreme juhe, te ih dodati naknadno.
Svježi pastrnjak čuvajte u hladnjaku najviše do tjedan dana. Nakon dodira s biljkom preporučuje se oprati ruke jer sadrži mnogo furokumarina koji uz izlaganje suncu može izazvati alergijsku reakciju na koži.
Rižoto od pastrnjaka – recept
Korijen pastrnjaka ima blagu slatkastu aromu nalik celeru ili korijenu peršina pa se može lijepo uklopiti uz mnoga jela.
Sastojci za rižoto od pastrnjaka koje ćete trebati su:
- 250 g riže,
- 200 g pastrnjaka,
- 1 luk,
- 3 – 4 režnja češnjaka,
- 800 ml povrtnog temeljca,
- listovi svježe kadulje,
- peršin,
- maslinovo ulje,
- sol i papar.
Priprema:
- Stavite kuhati povrtni temeljac.
- Pastrnjak narežite na manje kockice ili prutiće, a zatim kuhajte u temeljcu 45 minuta.
- Sitno nasjeckani luk stavite dinstati u zagrijanu tavu s maslinovim uljem.
- Dodajte češnjak, peršin i pastrnjak u tavu i kratko popržite.
- Zatim dodajte rižu i listiće kadulje i dobro promiješajte.
- Kuhajte uz podlijevanje povrtnim temeljcem sve dok se riža ne skuha.
- Posolite i popaprite po želji.
Servirajte uz parmezan ili vrhnje.
Varivo od pastrnjaka i krumpira – video recept
Slijedeći ovaj zanimljiv recept, već danas možete pripremiti ukusno varivo od pastrnjaka i krumpira. Dobar tek!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Pastrnjak. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
- Link, R. (2019) 6 Nutrition and Health Benefits of Parsnips. Healthline.
- Grupa autora. (2005) Polyacetylenes from the Apiaceae vegetables carrot, celery, fennel, parsley, and parsnip and their cytotoxic activities. J. Agric. Food Chem. 53(7):2518-23.