Ostanite zdravi uz jesensku superhranu

bundeva

Listovi mijenjaju boje, tople veste i čizme su postale sastavni dio garderobe i bundeve se nalaze u svakom dućanu i na tržnici. To može značiti samo jedno – stigla je jesen!

S promjenom godišnjih doba dolazi i do promjene u sezonskim namirnicama. Ovdje je popis najboljeg jesenskog voća i povrća koje svrstavamo u kategoriju superhrane:

Cvjetača

Cvjetača najbolje uspijeva u jesen i ona je fantastičan izvor hranjivih tvari. Jedna šalica cvjetače sadrži samo 27 kalorija i ima više od 3/4 dnevne vrijednosti vitamina C, koji pomaže u borbi protiv prehlade.

Ona također sadrži vitamin K, koji je neophodan za zgrušavanje krvi, te vlakna za pomoć u probavi.

Bundeva

Bundeva je sada sveprisutna jer raste najbolje u jesen. Jedna šalica bundeve sadrži samo 30 kalorija, bogata je vlaknima i ima preko 200 posto preporučene dnevne doze vitamina A. To znači da je dobra za vaš struk, srce i oči.

Prokulice

Prokulice su vjerojatno jedno od najomraženiji namirnica, ali možda promijenite mišljenje kad saznate koje zdravstvene beneficije nose u sebi. Samo 1/2 šalice prokulica sadrži gotovo 100 posto dnevne vrijednosti vitamina K, koji pomaže u zacjeljivanju rana.

Prokulice su također dobar izvor folata, koji sudjeluje u stvaranju novih stanica. Konačno, prokulice sadrže željezo potrebno za transport kisika kroz tijelo.

Prokulice

Kruške

Jeste li znali da kruške rastu najbolje u jesen? Koža kruške sadrži vlakna koja pomažu u probavi te su kruške odličan izvor vitamina C i bakra, a oba pomažu u održavanju zdravog imunološkog sustava.

Brusnice

Brusnice su bogate antioksidansima, koji sprječavaju upale i slobodne radikale. Oboje mogu uzrokovati štetu na stanicama i u konačnici uzrokovati kronične bolesti, poput raka i bolesti srca.

Članak objavljen:

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu