Ostanite zdravi uz jesensku superhranu

bundeva

Listovi mijenjaju boje, tople veste i čizme su postale sastavni dio garderobe i bundeve se nalaze u svakom dućanu i na tržnici. To može značiti samo jedno – stigla je jesen!

S promjenom godišnjih doba dolazi i do promjene u sezonskim namirnicama. Ovdje je popis najboljeg jesenskog voća i povrća koje svrstavamo u kategoriju superhrane:

Cvjetača

Cvjetača najbolje uspijeva u jesen i ona je fantastičan izvor hranjivih tvari. Jedna šalica cvjetače sadrži samo 27 kalorija i ima više od 3/4 dnevne vrijednosti vitamina C, koji pomaže u borbi protiv prehlade.

Ona također sadrži vitamin K, koji je neophodan za zgrušavanje krvi, te vlakna za pomoć u probavi.

Bundeva

Bundeva je sada sveprisutna jer raste najbolje u jesen. Jedna šalica bundeve sadrži samo 30 kalorija, bogata je vlaknima i ima preko 200 posto preporučene dnevne doze vitamina A. To znači da je dobra za vaš struk, srce i oči.

Prokulice

Prokulice su vjerojatno jedno od najomraženiji namirnica, ali možda promijenite mišljenje kad saznate koje zdravstvene beneficije nose u sebi. Samo 1/2 šalice prokulica sadrži gotovo 100 posto dnevne vrijednosti vitamina K, koji pomaže u zacjeljivanju rana.

Prokulice su također dobar izvor folata, koji sudjeluje u stvaranju novih stanica. Konačno, prokulice sadrže željezo potrebno za transport kisika kroz tijelo.

Prokulice

Kruške

Jeste li znali da kruške rastu najbolje u jesen? Koža kruške sadrži vlakna koja pomažu u probavi te su kruške odličan izvor vitamina C i bakra, a oba pomažu u održavanju zdravog imunološkog sustava.

Brusnice

Brusnice su bogate antioksidansima, koji sprječavaju upale i slobodne radikale. Oboje mogu uzrokovati štetu na stanicama i u konačnici uzrokovati kronične bolesti, poput raka i bolesti srca.

Članak uređen:

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ostanite zdravi uz jesensku superhranu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Svo to voce i povrce “ne raste i ne uspijeva najbolje u jesen” nego sazrijeva u jesen, a raste od sijanja.