Konzumiranje ove namirnice može pomoći u smanjenju krvnog tlaka! Evo koliko biste dnevno trebali pojesti

konzumacija ekvivalenta jedne velike rajčice dnevno može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka do 36 %

Nedavna studija u Španjolskoj u kojoj je sudjelovalo više od 7.000 odraslih osoba u dobi 55 – 80 godina naglašava pozitivan učinak rajčice na zdravlje srca.

Istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology otkriva da konzumacija ekvivalenta jedne velike rajčice dnevno može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka do 36 %.

Rajčica i krvni tlak

Rosa Maria Lamuela-Raventós, dr. med., koautorica studije, naglašava široku dostupnost i pristupačnost rajčica u svijetu, smatrajući ih ključnim elementom u dijetama kao što je mediteranska prehrana.

Trogodišnja studija pratila je sudionike, većinom žene, s faktorima visokog rizika za srčane probleme. Dok je više od 82 % u početku imalo visok krvni tlak, uključeni su sudionici s različitim čimbenicima rizika poput dijabetesa, pušenja, visokog kolesterola, pretilosti ili obiteljske povijesti kardiovaskularnih bolesti.

povezanost između veće konzumacije rajčice i nižeg krvnog tlaka
FOTO: Shutterstock

Sudionici su podijeljeni u kategorije na temelju težine hipertenzije, a njihova dnevna konzumacija rajčice procijenjena je putem upitnika koji su pokrivali sirove rajčice, umak od rajčice i gazpacho. Rezultati su ukazali na povezanost između veće konzumacije rajčice i nižeg krvnog tlaka, s 36 % nižim rizikom od hipertenzije u skupini koja je konzumirala najviše rajčice u usporedbi s najnižom.

Studija je primijetila značajan pad dijastoličkog krvnog tlaka među onima koji su konzumirali srednju količinu rajčica u usporedbi sa skupinom s najmanjom konzumacijom. Smanjenja i sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka bila su značajna samo kod sudionika s hipertenzijom 1. stupnja.

Ograničenja studije

Unatoč nalazima studije, autori priznaju ograničenja, uključujući podatke koje su sami prijavili i promatrački pristup umjesto kontroliranog kliničkog ispitivanja. Druge studije također su pokazale različite rezultate u pogledu utjecaja rajčice na zdravlje srca.

Sean Heffron, dr. med., preventivni kardiolog koji nije uključen u studiju, za Everyday Health naglašava potrebu da se na rajčice gleda kao na dio raznolike prehrane zdrave za srce, a ne kao lijek za sve, navodeći postojeće podatke kliničkih ispitivanja koji podupiru dobrobiti prehrane bogate cjelovitim žitaricama, svježim voćem i povrćem u skladu sa smjernicama American Heart Association i American College of Cardiology.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu