Konzumacijom ove namirnice čuvate svoje bubrege: Znanstvenici su dokazali kako možete smanjiti rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti za 13 %

Svi oni u čijoj su prehrani zastupljeniji plodovi mora vjerojatno su izloženi manjem riziku od razvoja kroničnih problema s bubrezima

Svi oni u čijoj su prehrani zastupljeniji plodovi mora vjerojatno su izloženi manjem riziku od razvoja kroničnih problema s bubrezima, pokazala je nova znanstvena studija.

Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumacija omega-3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.

Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumacija omega-3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti bubrega
FOTO: Shutterstock

Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u časopisu The British Medical Journal, ukazuju i na to da omega-3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.

Stručnjaci s australskog George instituta za globalno zdravlje i Sveučilišta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu, ako su u mogućnosti, trebali uključiti plodove mora.

Analiza biomarkera više od 25.000 ispitanika

Znanstvenici su analizirali rezultate ranijih studija. Na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega-3 masnih kiselina.

Proučili su informacije o 25.570 sudionika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija.

Sveukupno se tijekom otprilike 11 godina praćenja njihova zdravstvenog stanja u njih 4.944 ili oko 19 % razvila kronična bolest bubrega.

Omega-3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja kroničnih bubrežnih bolesti
FOTO: Shutterstock
Istraživači su otkrili za 13 % manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti u skupini ispitanika koja je konzumirala najviše količine omega-3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA), u usporedbi s onima koji su ih konzumirali najmanje.

Zanimljivo je, kažu istraživači da nije pronađen pozitivan utjecaj konzumacije omega-3 masnih kiselina biljnog porijekla, a koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, na bolesti bubrega.

Naši rezultati idu u prilog činjenici da omega-3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja kroničnih bubrežnih bolesti. 

Pročitajte i članak “Prvi simptomi bolesti bubrega: Evo kada posumnjati da bubrezi ne rade kako treba“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu