Kandirani ili ušećereni đumbir – ljekovitost i recept

kandirani_dumbir

Đumbir je začinska biljka izrazitih ljekovitih svojstava koji je stigao u Europu nakon križarskih ratova iz Kine i Indije, gdje se koristi u medicinske svrhe već sedam tisućljeća.

U prehrani se koriste izdanci đumbira, iako se uglavnom govori o korijenu đumbira. Đumbir se može konzumirati svjež, a na tržište dolazi i:

  • suhi, mljeveni i ribani đumbir,
  • ukiseljen u octu,
  • ušećereni odnosno kandirani đumbir.

Đumbir je poznat po svom reskom, ljutom okusu koji kao začin lako izdominira nad ostalim sastojcima, stoga se uvijek koristi u vrlo malim količinama. No, kandiranje đumbira stvara slatko-ljutu slasticu u kojoj mogu uživati svi, pa čak i oni najmlađi kojima je inače okus đumbira preintenzivan.

U nastavku članka saznajte kako pripremiti ušećereni đumbir!

Ušećereni đumbir – ljekovitost

Najvažnije djelovanje na ljudsko zdravlje imaju aromatski spojevi nađeni u korijenu đumbira. To su:

  • gingerol – djeluje antibakterijski te smiruje želudac kod mučnina,
  • zingiberen – smiruje proljev i regulira probavu,
  • shogaol – pomaže kod kašljanja i opuštanja mišića.

Ove fitokemikalije djeluju pozitivno na zdravlje tako da stimuliraju proizvodnju sline i žuči, smanjuju grčeve u trbuhu i pomažu kretanje hrane kroz crijeva.

Đumbir ima antibakterijska i protuupalna svojstva, a može se koristiti i u borbi protiv astme i raznih prehlada. 

Istraživanje, koje je objavljeno u znanstvenom časopisu British Journal of Anaesthesia 2000. godine, je pokazalo učinkovitost đumbira protiv mučnina izazvanih vožnjom u automobilu ili brodom, a također i kod mučnina uzrokovanih kemoterapijom.

Termičkom obradom đumbira se ipak gubi dio ljekovitih spojeva koji su termolabilni. 

Više o ljekovitim svojstvima đumbira pronađite ovdje

kandirani_djumbir2

Foto: Photospin

Ušećereni đumbir treba konzumirati umjereno s obzirom na količinu šećera koju nosi. Jedan komadić kandiranog đumbira tako može nositi od 3 do 5 grama šećera i vrijednost od oko 20 kalorija.

Jasno je da ova poslastica u prevelikim količinama može predstavljati opasnost za zdravlje.

Ipak, osobe koje trebaju izbjegavati ovu slasticu su one koje pate od:

Ako uzimate lijekove za sniženje krvnog tlaka, nemojte konzumirati veće količine đumbira u bilo kojem obliku. 

Kandirani đumbir danas je lako dostupan u većim dućanima, a jednostavno se može napraviti i kod kuće.

Recept za domaći kandirani đumbir

Jednostavni recept za kandirani đumbir donose autori s nutricionističkog portala Very Well Fit. 

Sastojci:

  • 1 šalica narezanog đumbira,
  • 1 šalica šećera,
  • 3 šalice vode.
usecereni_djumbir

Foto: Photospin

Priprema:

  1. Izdanak đumbira ogulite i narežite na tanje ploškice toliko dok ne napunite jednu šalicu njime.
  2. Vodu stavite grijati, a zatim u njoj otopite šećer.
  3. Kada voda zavrije, dodajte đumbir i kuhajte ga na laganoj vatri 20ak minuta.
  4. Zagrijte pećnicu na 90 stupnjeva Celzijevih. Komadiće đumbira koji su bili otopljeni u šećeru poslažite u vatrostalnu posudu. Sušite ih u pećnici dok se ne osuše, ali se mogu žvakati. 
  5. Kada se osuši, svaku ploškicu zasebno uvaljajte u ostatak šećera.

Kandirani đumbir spremite u zatvorenu staklenku i čuvajte na hladnom mjestu do 3 mjeseca.

Od đumbira se može pripremiti i ljekoviti čaj, za koji ovdje možete pronaći recept. 

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Dannie, M. (2019) Is Crystallized Ginger Good for You? Livestrong.
  2. Wong, C. (2018) Crystallized Ginger Recipe. Very Well Fit. 
  3.  

Ocijenite članak

4.83 / 5   6

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ušećereni đumbir, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu