Jesu li proizvodi bez glutena zdraviji?
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Nova studija, objavljena u časopisu “60 milijuna potrošača”, navodi da su bezglutenski proizvodi dobri za ljude koji zbilja pate od intolerancije na taj sastojak, dok su ostali koji se povode trendovima i izbjegavaju gluten zbog mišljenja da će poboljšati zdravlje zapravo žrtve marketinških trikova.
Istraživanje je usporedilo deklaracije glutenskih i bezglutenskih proizvoda: tjestenina, špageti, pizza, kruh i kolači. Otkriveno je da proizvodi bez glutena sadrže manje vlakana i proteina nego što ih ima u uobičajenim proizvodima.
Zaključili su da se u pojedina tijesta bez glutena dodaju aditivi kao što su E464 i E330 radi očuvanja elasticiteta proizvoda, a aditive je svakako bolje izbjegavati.
Konačno, bezglutenski proizvodi su često dvostruko skuplji od klasičnih, stoga se savjetuje potrošačima neka ne podliježu trendovima koji zapravo samo prazne njihove novčanike.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja