Istraživanje: Kakva je hrana u studentskim menzama?
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Većina ljudi ne povezuju zdrave obroke sa studentskim kantinama. Vođeni tom predodžbom, znanstvenici s Politehničkog sveučilišta u Kaliforniji su analizirali nekoliko fakultetskih menzi te onih koje se nalaze izvan kampusa kako bi saznali koliko su zdravi studentski obroci.
Koristili su Nutrition Environment Measures Survey (NEMS) koji se fokusira na dostupnost, cijenu i kvalitetu zdrave hrane. Predjela i glavna jela su definirani kao zdravi ako su imali sljedeće komponente:
- 800 ili manje kalorija (650 ili manje za hamburgere i sendviče)
- Ne više od 30 posto kalorija iz masti
- Ne više od 10 posto kalorija iz zasićenih masti
Rezultati istraživanja su široko varirali. Samo 12 posto predjela i 36 posto glavnih jela su klasificirani kao zdravi. Hrana iz studentskih menzi je imala bolje rezultate od objekata brze prehrane, uglavnom zbog toga što nude zdravije priloge i pića.
Znanstvenici su istaknuli da je odgovornost na sveučilištima koja trebaju osigurati svojim studentima zdravu prehranu.
S druge strane, u Hrvatskoj je nedavno provedeno istraživanje o zadovoljstvu studenata s prehranom u menzama od strane Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Hrvatske.
Više od 30 posto studenata smatra velikim problemom nečiste kuhinje u studentskim menzama. Njih 32 posto kao problem navodi nečiste tanjure i pribor za jelo. Studenti se također žale da osoblje ne nosi zaštitnu opremu pri rukovanju hranom te često “u hrani pronalaze dlake, staklo ili insekte”.
Odgovarajući na pitanja, hrvatski studenti su ocijenili hranu u menzama s mršavom trojkom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja