Istraživanje: Kakva je hrana u studentskim menzama?

menza

Većina ljudi ne povezuju zdrave obroke sa studentskim kantinama. Vođeni tom predodžbom, znanstvenici s Politehničkog sveučilišta u Kaliforniji su analizirali nekoliko fakultetskih menzi te onih koje se nalaze izvan kampusa kako bi saznali koliko su zdravi studentski obroci.

Koristili su Nutrition Environment Measures Survey (NEMS) koji se fokusira na dostupnost, cijenu i kvalitetu zdrave hrane. Predjela i glavna jela su definirani kao zdravi ako su imali sljedeće komponente:

  • 800 ili manje kalorija (650 ili manje za hamburgere i sendviče)
  • Ne više od 30 posto kalorija iz masti
  • Ne više od 10 posto kalorija iz zasićenih masti

Rezultati istraživanja su široko varirali. Samo 12 posto predjela i 36 posto glavnih jela su klasificirani kao zdravi. Hrana iz studentskih menzi je imala bolje rezultate od objekata brze prehrane, uglavnom zbog toga što nude zdravije priloge i pića.

Znanstvenici su istaknuli da je odgovornost na sveučilištima koja trebaju osigurati svojim studentima zdravu prehranu.

S druge strane, u Hrvatskoj je nedavno provedeno istraživanje o zadovoljstvu studenata s prehranom u menzama od strane Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Hrvatske.

Više od 30 posto studenata smatra velikim problemom nečiste kuhinje u studentskim menzama. Njih 32 posto kao problem navodi nečiste tanjure i pribor za jelo. Studenti se također žale da osoblje ne nosi zaštitnu opremu pri rukovanju hranom te često “u hrani pronalaze dlake, staklo ili insekte”.

Odgovarajući na pitanja, hrvatski studenti su ocijenili hranu u menzama s mršavom trojkom.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu