Hrana za kontrolu tjelesne težine

mrsavljenje bez vecere

Korisno je znati koje namirnice vas održavaju sitima, čuvaju metabolizam i sprječavaju yo yo efekt, stoga vam donosimo listu namirnica koje će vam pomoći u reguliranju tjelesne težine.

Zob

Osim što zob ima nizak glikemijski indeks, ona će vam pomoći u održavanju sitosti i do nekoliko sati nakon što ste jeli.

Zob sadrži znatnu količinu topivih vlakana koje pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi i kontroliraju težinu dugoročno.

Avokado

Avokado je bogat izvor vitamina B i vitamina E, koji su odlični za kožu i zdravlje srca.

Avokado se često opisuje kao “zdrava alternativa za maslac” jer je bogat mononezasićenim mastima. U prehrani koja sadrži avokado (pola avokada dnevno) lakše se gubi višak kilograma, jer se produžuje osjećaj sitosti.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima, vitaminom C i vlaknima, a istovremeno su relativno niske u kalorijama i ugljikohidratima.

Također se smatra da antioksidansi katehina, koji se nalaze u borovnicama, mogu potaknuti ciklus spaljivanja masnoća.

Borovnice

Juha

Juhe, osobito one od povrća, su odličan nutricionistički izbor jer dobivamo puno hranjivih tvari za relativno malo kalorija. A to je pogotovo korisno kad je u pitanju mršavljenje.

Istraživanja su u više navrata pokazala da juha prije glavnog obroka znači da ćemo jesti i do 20 posto manje kalorija u glavnom jelu.

Grčki jogurt

Grčki jogurt sadrži mnogo manje šećera nego prosječni jogurti, ali i puno više proteina koji održavaju razinu glukoze u krvi normalnom.

Dodatna korist je da grčki jogurt sadrži probiotike koji održavaju probavu zdravom s čime se lakše regulira i tjelesna težina.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu