Glikemijski indeks (GI) hrane – tablica namirnica
- 4 komentara
- 2 min čitanja
Glikemijski indeks hrane je mjerna jedinica za brzinu kojom nivo šećera u krvi poraste nakon konzumiranja određene vrste hrane. Glikemijski indeks je pokazatelj koliko svaki gram dostupog ugljikohidrata u namirnici (ne računajući vlakna) povisuje nivo glukoze u krvi, u referenci sa čistom glukozom.
Prije nego “procijenite” namirnice s visokim GI kao loše, pročitajte više o glikemijskom indeksu hrane ovdje. Kako biste mogli lakše planirati svoj jelovnik, donosimo vam tablicu s pregledom GI-namirnica.
Namirnice s visokim glikemijskim indeksom – GI veći od 70
Smatra se da učestala konzumacija hrane s visokim glikemijskim indeksom potiče debljanje. Također, može doći do nepravilnog izlučivanja inzulina i razvoja dijabetesa tipa 2. Namirnice s visokim glikemijskim indeksom jedite i pijte u manjim količinama.
| Kukuruzni sirup | 115 |
| Pivo | 110 |
| Datulje | 103 |
| Glukoza | 100 |
| Glukozni sirup | 100 |
| Modificirani škrob | 100 |
| Rižin sirup | 100 |
| Dekstroza | 100 |
| Oguljeni kuhani krumpir | 70 |
| Krumpirov škrob | 95 |
| Pečeni krumpir | 95 |
| Bijeli kruh | 90 |
| Kuhana mrkva | 85 |
| Kuhani korijen celera | 85 |
| Kukuruzne pahuljice | 85 |
| Med | 85 |
| Riža | 85 |
| Rižino mlijeko | 85 |
| Kokice | 85 |
| Tapioka | 85 |
| Kuhana bijela repa | 85 |
| Kuhani bob | 80 |
| Buća, bundeva, tikva | 75 |
| Lubenica | 75 |
| Kukuruzno brašno | 70 |
| Datulje (GI varira ovisno o vrsti) | 70 |
| Njoki | 70 |
| Proso | 70 |
| Palenta | 70 |
| Ječam | 70 |
| Amarant | 70 |
| Dvopek | 70 |

Namirnice s umjerenim glikemijskim indeksom – Gi iznosi 50-70
U redovnoj prehrani se preporučuje birati namirnice s umjerenim glikemijskim indeksom jer sporije otpuštaju inzulin u krvi. Tako ne dolazi do poremećaja u ravnoteži hormona i rada gušterače.
| Kuhana cikla | 65 |
| Kus – kus (bijeli) | 65 |
| Javorov sirup | 65 |
| Marmelada (sa šećerom) | 65 |
| Muesli (sa šećerom ili medom) | 65 |
| Ananas iz konzerve | 65 |
| Grožđice | 65 |
| Neoguljeni kuhani krumpir | 65 |
| Integralni kruh | 65 |
| Svježa cikla | 64 |
| Sušene smokve | 61 |
| Banana | 60 |
| Kesten | 60 |
| Pšenični griz | 60 |
| Riža dugog zrna | 60 |
| Jasmin riža | 60 |
| Dinja | 60 |
| Kuhana bulgur pšenica (oljuštena) | 60 |
| Kukuruz | 60 |
| Sušeno grožđe | 56 |
| Papaja | 55 |
| Crvena riža | 55 |
| Kivi | 58 |

Namirnice s niskim glikemijskim indeksom – GI manji od 50
Hrana bogata proteinima obično ima niski glikemijski indeks hrane zbog toga što ima smanjen udio ugljikohidrata. Hrana s niskim glikemijskim indeksom se nalazi u tablici:
| Sve vrste mekinja | 50 |
| Integralna riža | 50 |
| Mango | 50 |
| Slatki krumpir | 50 |
| Integralna tjestenina | 50 |
| Integralni ječam | 45 |
| Kokos | 45 |
| Svježe grožđe | 45 |
| Kuhani grašak | 45 |
| Ananas | 45 |
| Integralni raž | 45 |
| Cjeloviti bulgur | 45 |
| Integralni kus-kus | 45 |
| Integralna heljda | 40 |
| Kuhani crveni grah | 40 |
| Zobene pahuljice | 40 |
| Kuhana dunja | 40 |
| Tahin namaz | 40 |
| Azuku grah | 35 |
| Jabuka (svježa) | 35 |
| Sušena jabuka | 35 |
| Sirovi korijen celera | 35 |
| Slanutak (kuhani) | 35 |
| Smokve (svježe) | 35 |
| Sezam | 35 |
| Nektarine (svježe) | 35 |
| Narandže | 35 |
| Breskve | 35 |
| Quinoa | 35 |
| Dunja | 35 |
| Suncokretove sjemenke | 35 |
| Badem | 35 |
| Divlja riža | 35 |
| Bijeli grah | 35 |
| Jogurt | 35 |
| Soja | 30 |
| Mahune | 30 |
| Mlijeko | 30 |
| Sojino mlijeko | 30 |
| Bademovo mlijeko | 30 |
| Mandarina | 30 |
| Rajčice | 30 |
| Žuta leća | 30 |
| Kupina | 25 |
| Dud | 25 |
| Borovnica | 25 |
| Trešnje | 25 |
| Crna čokolada (70% kakaa) | 25 |
| Zelena leća | 25 |
| Hummus | 25 |
| Malina | 25 |
| Crveni ribizl | 25 |
| Jagode | 25 |
| Artičoke | 20 |
| Patlidžan | 20 |
| Sok od limuna | 20 |
| Sirup od agave | 15 |
| Crni ribizl | 15 |
| Prokulice | 15 |
| Kupus | 15 |
| Rogač | 15 |
| Indijski oraščić | 15 |
| Karfiol (cvjetača) | 15 |
| Tikvice | 15 |
| Krastavci | 15 |
| Komorač | 15 |
| Đumbir | 15 |
| Lješnjaci | 15 |
| Poriluk | 15 |
| Gljive | 15 |
| Masline | 15 |
| Luk | 15 |
| Kikiriki | 15 |
| Pistacije | 15 |
| Rotkvica | 15 |
| Rabarbara | 15 |
| Zelena salata | 15 |
| Kiseli kupus | 15 |
| Luk (crveni) | 15 |
| Češnjak | 15 |
| Špinat | 15 |
| Klice | 15 |
| Paprika | 15 |
| Tofu | 15 |
| Orasi | 15 |
| Avokado | 10 |
| Začinske biljke (peršin, origano…) | 5 |

Veliko međunarodno istraživanje grupe europskih znanstvenika objavljeno u časopisu The New England Journal of Medicine i provedeno na 1209 sudionika je pokazalo važan glavni zaključak istraživanja kojega u potpunosti prenosimo: „U ovoj velikoj europskoj studiji, manji porast unosa proteinskih namirnica te unošenje hrane s niskim glikemijskim indeksom su doveli do uspješnog gubitka tjelesne težine.“
Još jedna znanstvena studija iz 2010. godine objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition sugerira da je zamjena zasićenih masnih kiselina s ugljikohidratima niskog glikemijskog indeksa povezana s nižim rizikom od nastanka infarkta miokarda dok je zamjena masnih kiselina s ugljikohidratima s visokim glikemijskim indeksom povezana s većim rizikom od nastanka infarkta miokarda.
U redovnoj prehrani se preporučuje konzumirati više namirnica s niskim glikemijskim indeksom.
*GI-vrijednosti mogu neznatno varirati u pojedinim tablicama, ovisno o referencama.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Probudite se bez raka, ali s novom dojkom – ovako danas izgleda moderna rekonstrukcija!
- Nova Studio
- 3 min čitanja
Izvori:
Hardin, J., Cheng, I. i Witte, J. (2011). Impact of Consumption of Vegetable, Fruit, Grain, and High Glycemic Index Foods on Aggressive Prostate Cancer Risk. Nutrition and Cancer, 63(6), 860-872.
Jakobsen, M., Dethlefsen, C., Joensen, A., Stegger, J. S., Overvad, K. i Tjønneland, A. (2010). Intake of carbohydrates compared with intake of saturated fatty acids and risk of myocardial infarction: importance of the glycemic index. The American Journal of Clinical Nutrition, 91(6), 1764–1768.
Meinert Larsen, T., Dalskov, S., van Baak, M., Jebb, S., Papadaki, A., Pfeiffer, A. i Holst, C. (2010). Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance. The New England Journal of Medicine, 363(22), 2102-2113.