Fritule bez jogurta – jednostavni recepti za najbolje fritule

Fritule bez jogurta

Jednostavne domaće fritule omiljena su poslastica svih uzrasta, a često se prave za blagdane. Ukusne fritule mogu se pripremiti i bez jogurta uz dodatak grožđica, jabuka, kvasca ili raznih začina. Ako ne volite jogurt, možete ga zamijeniti mlijekom ili kiselim vrhnjem.

Ako ne podnosite laktozu, ili jednostavno ne volite jogurt, isprobajte recepte za fritule bez jogurta koje donosimo u nastavku članka.

Domaće fritule bez jogurta – recepti

Fritule su tradicionalne pržene slastice koje se kod nas pripremaju za blagdane ili dane posta. Najbolje domaće fritule pripremaju se jednostavno i kratko prže u zagrijanom ulju. Izgledaju kao male okrugle krafnice, a najukusnije su još tople.

Jogurt je čest sastojak mnogih recepata za fritule, ali nije neophodan. Uspješno ga se može zamijeniti većom količinom tekućine ili mlijekom.

Donosimo mnoge recepte za najbolje fritule bez jogurta kao što su:

  • fritule bez jogurta i kvasca,
  • fritule bez jogurta s grožđicama,
  • fritule s jabukama i grožđicama,
  • dalmatinske fritule s kvascem,
  • posne fritule s praškom za pecivo.

Domaće fritule

Fritule bez jogurta i kvasca

Jednostavne fritule bez jogurta i kvasca pripremale su još davno naše bake. Njihova priprema odvija se na malo drukčiji način od uobičajenog pa pažljivo slijedite ovaj domaći starinski recept.

Sastojci su:

  • 1 litra vode,
  • 250 grama oštrog brašna,
  • 250 grama glatkog brašna,
  • 150 grama šećera,
  • prstohvat soli,
  • pola čašice rakije,
  • cimet po želji,
  • korica limuna i naranče,
  • grožđice po želji.

Priprema fritula:

  1. U lonac ulijte vodu te dodajte sol i šećer.
  2. Kad voda proključa, sklonite lonac s vatre te lagano umiješajte brašno drvenom žlicom.
  3. Smjesu treba ostaviti da se ohladi.
  4. U ohlađenu smjesu za fritule dodajte začine i rakiju.
  5. U više navrata miješajte mikserom ili pjenjačom dok smjesa ne postane glatka.
  6. U dubokom loncu zagrijte ulje do vrenja.
  7. Smanjite temperaturu, žlicom oblikujte fritule od smjese te ih pecite dok ne požute.
  8. Kad su pečene, fritule ocijedite na papiru ili salveti.

Fritule bez jogurta s grožđicama

Ukusne domaće slastice kriju se iza još jednog recepta za fritule bez jogurta. Dodajte grožđice za poseban ukus i miris koji se širi po cijelom domu.

  • 500 grama glatkog brašna,
  • pola decilitra suncokretovog ulja,
  • pola čašice rakije,
  • 2 decilitra mlake vode,
  • korica limuna i naranče,
  • pola čašice ruma, po želji,
  • 40 grama šećera,
  • žličica soli,
  • 100 grama grožđica,
  • kocka svježeg kvasca ili germe.

Kvasac pomiješajte s jušnom žlicom šećera i 100 mL mlake vode. Pustite ga da se uzdigne oko 10 minuta.

Smjesa za fritule dobije se tako da:

  1. U veću zdjelu stavite brašno te uspite otopinu s kvascem i preostale sastojke.
  2. Umiješajte glatko gusto tijesto.
  3. Pustite ga oko pola sata da se uzdigne.
  4. Ugrijte ulje do vrenja u dubokom loncu.
  5. Smanjite temperaturu i žlicom oblikujte i ubacujte fritule u lonac.
  6. Pecite fritule dok ne budu rumene sa svih strana.
  7. Ako želite, pospite ih šećerom u prahu.

Fritule s mineralnom napravite tako da običnu vodu zamijenite mineralnom.

Prženje fritula

Fritule s mlijekom

Jednostavne fritule s mlijekom uvijek će biti ukusne i mekane. Mlijeko je blažeg okusa nego jogurt pa će odgovarati i onima koji ga ne vole. Ako ne podnosite laktozu, možete koristiti mlijeko bez laktoze.

Sastojci za fritule s mlijekom su:

  • 400 grama glatkog brašna,
  • 400 mL mlijeka,
  • 2 jaja,
  • 4 jušne žlice šećera,
  • žličica soli,
  • pola žličice ruma ili rakije,
  • korica limuna ili naranče,
  • kocka svježeg kvasca.

Ukusne fritule s mlijekom pripremite na sljedeći način:

  1. U 100 mL mlakog mlijeka razmutite kvasac i dodajte jušnu žlica šećera.
  2. Ostavite kvasac da se uzdigne 10 minuta.
  3. Nakon toga u zdjelu dodajte brašno, kvasac, jaja i ostale sastojke.
  4. Tijesto umiješajte tako da bude dovoljno gusto da ga možete formirati žlicom.
  5. U dubokom loncu zagrijte ulje do vrenja.
  6. Smanjite temperaturu štednjaka i polako žlicom spuštajte fritule u vrelo ulje.
  7. Pecite fritule dok ne požute sa svih strana.
  8. Ako želite, pospite ih šećerom u prahu.

Ako želite, u mlijeku možete prokuhati štapić vanilije pa će fritule biti posebno mirisne.

Fritule s jabukama i grožđicama

Grožđice se redovno pojavljuju kao glavni sastojak fritula, a s njima će se odlično uklopiti i jabuke. Najbolje domaće fritule napravite tako da nabavite sočne jabuke koje nisu previše brašnaste.

Potrebni sastojci:

  • 2 manje oguljene jabuke,
  • prstohvat soli,
  • korica limuna i naranče,
  • pola čašice ruma, maraschina ili rakije,
  • 13 jušnih žlica glatkog brašna,
  • prašak za pecivo,
  • 400 mL vode,
  • šaka grožđica.

Smjesa za fritule se radi na sljedeći način:

  1. Jabuke ogulite i nasjeckajte na male komadiće.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, vodu i komadiće jabuka.
  3. Dodajte začine, alkohol i grožđice te miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
  4. U dubokom loncu zagrijte ulje do vrenja.
  5. Smanjite temperaturu i žlicom ubacujte tijesto u ulje.
  6. Fritule su gotove kad su zlatne i rumene sa svih strana.

Najbolje fritule

Posne fritule s praškom za pecivo

Prašak za pecivo dobra je zamjena za kvasac. Ne morate čekati da se tijesto uzdigne, a fritule će svejedno biti ukusne i okrugle. Ako u tijesto dodajte votku, ona će spriječiti pretjerano upijanje ulja. Tako ćete dobiti fritule koje nisu masne.

Ovo je recept za fritule bez jogurta, ali s kiselim vrhnjem. Kupite vrhnje sa što manjim udjelom mliječne masti kako biste dobili posne fritule s praškom za pecivo.

Bit će Vam potrebni sljedeći sastojci:

  • 500 grama glatkog brašna,
  • 2 čaše kiselog vrhnja,
  • 2 jaja,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 3 žlice šećera,
  • korica limuna ili naranče,
  • pola šalice votke,
  • grožđice po želji.

Postupak:

  1. U veću zdjelu uspite brašno.
  2. Brašno zamijesite s jajima i vrhnjem.
  3. Dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete glatko, srednje gusto tijesto.
  4. U loncu ugrijte ulje do vrenja, a onda smanjite temperaturu štednjaka.
  5. Žlicom oblikujte fritule i spuštajte ih u lonac.
  6. Pecite ih dok ne dobiju zlaćanu koricu sa svih strana.

Ako želite, fritule uvaljajte u šećer u prahu dok su još vruće.

Dalmatinske fritule s kvascem

Fritule s kvascem često se prave kako bi se smjesa za fritule udvostručila i postala rahla. Prave dalmatinske fritule dobit ćete ako u tijesto za fritule dodate šaku grožđica ili suhih smokava.

Sastojci za fritule s kvascem su:

  •  400 mL vode,
  • 400 grama glatkog brašna,
  • 50 grama šećera,
  • kocka svježeg kvasca,
  • korica limuna i naranče,
  • prstohvat soli,
  • pola čašice ruma,
  • šaka sušenih smokava ili grožđica, po želji.

Kvasac uzdignite tako da u 100 mL mlake vode razmrvite kocku kvasca i dodate žlicu šećera. Kvascu treba 10 – 15 minuta da se aktivira.

Postupak pripreme fritula:

  1. U duboku zdjelu stavite brašno i napravite udubinu u sredini.
  2. Otopinu s kvascem ulijte u udubinu u brašnu.
  3. Polako miješajući dodajte sve ostale sastojke i dobijte glatku tekuću smjesu.
  4. Tijesto ostavite na toplom oko pola sata dok se ne udvostruči.
  5. Pomoću žlice oblikujte okrugle fritule i pecite ih u vrelom ulju dok ne pozlate sa svih strana.
  6. Još vruće ih pospite šećerom u prahu.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.20 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Fritule, fritule bez jogurta, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu