Cimet i med – dobrobiti za zdravlje, lice i zube

cimet i med

Cimet i med dvije su namirnice koje imaju mnogo prednosti za naše zdravlje. Med je slatki proizvod kojeg spravljaju pčele, a koristi se stoljećima i kao hrana i kao lijek. Danas se naširoko koristi u kulinarstvu i kozmetici.

Cimet je začin koji se koristi preko 2000 godina u Kini i u Ayurvedskoj medicini, a datira iz razdoblja antičke Grčke, Rima i Egipta. 

Više o ovoj ljekovitoj kombinaciji pročitajte u nastavku članka. 

med
Foto: Photospin

Osim cimeta i meda, moguće je kombinirati cimet i jogurt. Kombinacija cimeta i jogurta idealna je za zdravlje probavnog sustava i liječenje konstipacije.

Više o dobrobitima cimeta i jogurta pročitajte ovdje.

Cimet i med – ljekovita svojstva

Zbog visokih razina antioksidansa i fenola, cimet je učinkovit u borbi protiv upalnih procesa u tijelu, te se preporuča svim osobama u sezonama prehlada i gripa kao mjera prevencije.

U cimetu se, između ostalih, nalazi i aromatski spoj kumarin koji djeluje pozitivno na zdravlje tako da:

  • trenutno regulira nivo šećera u krvi,
  • smanjuje apetit i ubrzava metabolizam,
  • povećava cirkulaciju krvi.

Med također ima antiupalne prednosti, ali je i bogat nutrijentima kao što su:

Smjesa cimeta i meda može pomoći smanjiti rizik od srčanih oboljenja jer smanjuje razine lošeg LDL kolesterola i visoke razine triglicerida.

Pregledni znanstveni rad indijskih znanstvenika iz 2015. godine prenosi kako cimet ima sposobnost sniženja krvnog tlaka zbog toga fitokemikalije koje sadrži sudjeluju u sintezi dušikovog oksida, koji djeluje na širenje krvnih žila.

Zacjeljivanje rana

Med i cimet imaju zacjeljujuće sposobnosti zbog čega se koriste za liječenje kožnih infekcija. Koriste se i za smanjenje upala.

Med pomaže za ublažavanje opeklina kada ga namažete na kožu jer ima umirujuća svojstva. Cimet pak pruža dodatne prednosti kod zacjeljivanja rana jer ima jaka antibakterijska svojstva.

Cimet i med  za dijabetičare

Cimet smanjuje razinu šećera u krvi zbog čega je pogodan za dijabetičare, odnosno povećava razinu osjetljivosti na inzulin, ističu stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today.

Cimet čini stanice osjetljivijima na hormon inzulin i pomaže da šećer odlazi iz krvi u stanice.

dijabetes
Foto: Photospin

Med ima također potencijalne prednosti za dijabetičare. Istraživanja su pokazala kako med ima manji utjecaj na razinu šećera u krvi nego sami šećer. Također, med može smanjiti razinu lošeg LDL kolesterola i triglicerida, a povećava razinu dobrog HDL kolesterola.

Med i cimet zdravija su zamjena za šećer u čaju. Ipak, med ima visoku razinu ugljikohidrata pa bi ga dijabetičari trebali umjereno koristiti.

Bogati izvori antioksidansa

Med i cimet izvrsni su izvori antioksidansa koji imaju mnogo prednosti za vaše zdravlje. Antioksidansi su tvari koje štite od staničnih oštećenja koji nastaju djelovanjem slobodnih radikala. 

Med je bogat fenolnim antioksidansima koji su povezani sa smanjenjem rizika od pojave srčanih bolesti.

Cimet ima mnogo antioksidansa, poput cinamaldehida, koji smanjuju bolesti krvožilnih sustava i štite od staničnih oštećenja.

Cimet i med za mršavljenje

Poznato je da vježbanje i zdrava prehrana najviše pomažu kod mršavljenja, a pri tome mogu pomoći mnoge namirnice nađene u prirodi.

Ne postoji znanstvena potvrda da cimet i med pomažu kod mršavljenja, ali te dvije namirnice mogu predstavljati dobar međuobrok i biti izvor hranjivih tvari za jačanje organizma. 

cimet i med za mrsavljenje
Foto: Photospin

Možete pokušati piti toplu vodu s cimetom i medom. Ne preporučuje se za prakticiranje dijete, nego kao piće koje pijete kao dodatak zdravoj prehrani. 

Kako bi napravili piće stavite 1 žličicu cimeta u 1 šalicu vruće vode na 30 minuta. Kada se voda ohladili dodajte med.

Puno je bolje staviti med u hladnu vodu jer se u vrućoj vodi deaktiviraju neki termolabilni spojevi koji su ljekoviti.

Preporučuje se da med i cimet budu u omjeru 2:1, odnosno 2 žličice cimeta na 1 žličicu meda. Pola napitka popijte prije spavanja, a preostalo stavite u frižider i popijte ujutro na prazan želudac.

Cimet, med, limun i jabučni ocat

Ako želite potaknuti metabolizam i izliječiti se od prehlade ili gripe, možete isprobati recept od cimeta, meda, limuna, jabučnog octa i vruće vode kako biste regenerirali tijelo.

cimet, med, limun i jabucni ocat
Foto: Photospin

Jabučni ocat pun je enzima i dobrih bakterija. Sadrži octenu kiselinu koja snižava krvni tlak, ali može pomoći i kod probave škrobnih namirnica ako jedete dosta bijelog brašna ili krumpira.

Limunov sok sadrži vitamin C koji sudjeluje u raznim procesima imunološkog sustava, kao i apsorpciji željeza. Možete dodati i kajenski papar koji snižava krvni tlak i ubrzava metabolizam.

Sastojci:

  • 1 čaša tople ili vruće vode,
  • 2 žlice jabučnog octa,
  • 2 žlice limunovog soka,
  • 1/2 žličice đumbira u prahu,
  • 1/4 žličice cimeta,
  • prstohvat kajenskog papra,
  • 1 žličica meda.

Zagrijte vodu, a u međuvremenu pomiješajte sve sastojke u šalici. Najbolje je napitak popiti dok je topao, ali možete ga piti i ohlađenog.

Cimet i med za lice

Prednosti cimeta i meda koriste se i za njegu lica, za manje kožne nepravilnosti i prištiće. Bogat je antioksidansima te djeluje protuupalno i antiseptički, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala University Health News.

Kako biste iskoristili sve prednosti meda za kožu lica, napravite smjesu od 2 žličice meda i 4 žličice cimeta te je pažljivo nanesite na kožu lica. Držite 15 minuta i zatim isperite.

cimet i med za lice
Foto: Photospin

Med primjećujemo u brojnim proizvodima za kožu. Med sadrži antibakterijska svojstva, zbog:

  • visoke razine šećera koji sprječava razmnožavanje bakterija,
  • “kiselog okoliša” gdje se bakterije ne mogu brzo razvijati,
  • propolisa koji pčele koriste kako bi sačuvale košnicu od antimikrobnih svojstava.

Cimet također ima antimikrobna svojstva, a zajednička smjesa djeluje protuupalno i njegujuće. Hrani kožu vrijednim nutrijentima što je ostavlja mekom i glatkom. 

Više o prednostima meda za lice pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Kawatra, P., Rajagopalan, R. (2015). Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Res. 2015 Jun; 7(Suppl 1): S1–S6.
  2. Wells, D., Butler, N. (2016). What’s to know about cinnamon powder? Medical News Today.
  3. Johnson-Green, C. (2019). Benefits of Honey: How It Can Heal You Inside and Out. University Health News Daily.

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu