Pravovremeni odlazak u krevet kod djece može smanjiti rizik od pretilosti

Znatno je manje vjerojatno da će djeca predškolske dobi koja redovito odlaze na počinak do 20 h postati pretili tinejdžeri, u odnosu na djecu koja liježu kasnije. Odlazak na spavanje nakon 21 h nosi dvostruki rizik pretilosti kasnije u životu.

Ovo je rezultat istraživanja The Ohio State University College of Public Health, objavljenog u The Journal of Pediatrics.

Roditelji moraju uspostaviti rutinu pravovremenog odlaska u krevet. Voditeljica istraživanja Sarah Anderson, profesorica epidemiologije: “Ovo je nešto konkretno što obitelj može učiniti kako bi djetetu umanjila rizik, a i vrlo je vjerojatno da će time postići pozitivan učinak na ponašanje te društveni, emocionalni i kognitivni razvoj.

Pretilost

Doživotne posljedice pretilosti

Pretilost djece može prouzročiti doživotnu bitku s viškom kilograma i zdravstvenim komplikacijama koje prate takvo stanje, uključivo dijabetes i srčane bolesti.

Za istraživanje su korišteni podaci o 977 djece koja su prema terminu odlaska u krevet podijeljena u tri skupine: 20 sati ili ranije, između 20 i 21 sat te iza 21 h. Djeca su prosječno bila u dobi od 4 i pol godine kada su njihovi roditelji izvještavali o vremenu odlaska na spavanje.

Istraživači su povezali vrijeme odlaska na spavanje u predškolskoj dobi s pretilošću tinejdžera, prosječne starosti od 15 godina.

Razlike su bile značajne. Jedno od desetero djece iz skupine koja je rano odlazila u krevet je patilo od pretilosti, u usporedbi sa 16% djece iz srednjeg razreda odlaska na spavanje i čak 23 posto djece iz najkasnije skupine.

Prema riječima profesorice Anderson, rani odlazak djeteta u krevet ne jamči da će ono odmah zaspati dubokim snom, ali uspostavljanje stalne rutine vremena znači veću vjerojatnost da će djeca dobiti dovoljnu količinu sna.

Ranija istraživanja su pokazala da su mala djeca biološki programirana za početak spavanja znatno prije 21 sat.

Članak uređen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pravovremeni odlazak u krevet kod djece može smanjiti rizik od pretilosti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.