Dijabetes kod djece i mladih u porastu

dijabetes

Hrvatska je u grupi zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih. Redovita tjelesna aktivnost jedan je od najvažnijih faktora za odgodu i smanjenje komplikacija bolesti.

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), 387 milijuna ljudi u svijetu trenutno boluje od dijabetesa, a svakih sedam sekundi jedna osoba umre od dijabetesa. Podaci također procjenjuju kako će kroz narednih 20 godina ta brojka narasti na 592 milijuna.

Hrvatska spada u grupu zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih. Godišnje se u Hrvatskoj dijabetes tip 1 dijagnosticira kod oko 17 djece i adolescenata na 100 tisuća djece iste dobi, što znači da od ovog oblika bolesti godišnje oboli oko 130 djece.

Kao odgovor na sve veći broj oboljelih od ove bolesti širom svijeta, IDF  i Svjetska zdravstvena organizacija 14. studenoga svake godine pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa.

Obilježavanju tog dana priključila se i pedijatrijsko-internistička poliklinika ARISTA koja, među ostalima, okuplja vodeće stručnjake iz područja dječje endokrinologije i dijabetesa.

Tim je povodom prim. dr. Jasenka Ille, dječji endokrinolog i dijabetolog iz Ariste izjavila: „Za razliku od dijabetesa tipa 2 koji se pojavljuje uglavnom kod odraslih ljudi, a rezultat je pretilost i manjak tjelesne aktivnosti, dijabetes tipa 1 nastaje kao posljedica autoimunih procesa u organizmu, odnosno kada gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. Učestalost ovog oblika dijabetesa kod djece i mladih u zadnjih 50 godina značajno raste, a posebice zabrinjava činjenica da se sve više uočava pojava bolesti kod mlađe djece, posebice djece mlađe od 5 godina.“

Dijabetes kod djece

Prim. Ille ističe kako se dijabetes tipa 1 vrlo često javlja iznenadno i najčešće upravo kod djece i mladih. Prvi simptomi bolesti su učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, gubitak tjelesne težine i umor.

Koliko god roditelji bili svjesni ozbiljnosti kroničnih komplikacija do kojih ova bolest može dovesti, medicinski tim je taj koji edukacijom i prosvjećivanjem motivira i pruža stalnu potporu za što bolju kontrolu bolesti. Cilj edukacije i liječenja dijabetesa je upravo sprječavanje ili odgađanje pojave mogućih kroničnih komplikacija“, ističe prim Ille.

Šećerna bolest tip 1 liječi se prvenstveno inzulinom i mjerenjem glukoze u krvi, pri čemu je inzulinska terapija uvijek prilagođena dobi djeteta. No vrlo važan i nezaobilazan dio liječenja je upravo pravilna prehrana dijabetičara i redovita tjelesna aktivnost

Osim neizostavnog uzimanja inzulina i kontrole šećera u krvi važnu ulogu u liječenju ima pravilna prehrana i tjelesna aktivnost. Naime redovita tjelesna aktivnost se pokazala jednim od najvažnijih faktora za odgodu i smanjenje opsega kasnijih komplikacija bolesti. Mnoge kliničke studije su pokazale da djeca i adolescenti s dijabetesom tipa 1 koji redovito vježbaju imaju potrebe za manjom dozom inzulina za isti stupanj metaboličke kontrole.

U mjesecu svjesnosti o dijabetesu poliklinika Arista provodi akciju Dijabetes, u tijeku koje su za 50 posto sniženi paketi laboratorijskih pretraga i nutricionističkog savjetovanja u dijagnostici i prevenciji dijabetesa.

Članak objavljen:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu