Rajski plin – pomoć pri porodu

Rajski plin - pomoć pri porodu

Rajski plin, kemijska tvar iza čijeg se imena krije mješavina 50% dušikovog oksida i 50% kisika, inhalacijski je anestetik i analgetik koji se uobičajeno koristi u općoj anesteziji te stomatologiji.

Upotreba rajskog plina prilikom poroda u hrvatskim bolnicama nije raširena metoda, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu, Finskoj, Australiji i Novom Zelandu često korišten, a u SAD-u raste trend potražnje za rajskim plinom.

Što je rajski plin?

Rajski plin je mješavina 50% dušikovog oksida i 50% kisika koji imaju analgetski (protiv boli) učinak. Ne uklanja bol u potpunosti, ali smanjuje je na podnošljivu razinu i opušta mišiće.

Većina žena ima pozitivna iskustva s rajskim plinom jer je jednostavan za korištenje i mogu si same dozirati količinu. Rodilja dobije masku koju sama pridržava te je u bilo kojem trenutku može sama ukloniti. Plinu je potrebno oko 15 – 20 sekundi da započne djelovanje, a udahne se u trenu kad započne trud. Preporučuju se polagani, duboki udasi.

Prednosti rajskog plina

Prednosti rajskog plina su sljedeće:

 • siguran je za majku, fetus/novorođenče te okolno osoblje,
 • ne ometa opuštanje hormona koji se inače oslobađaju tijekom poroda (oksitocin) te nema kontraefekta na fiziologiju i proces poroda,
 • ne utječe na budnost novorođenčeta,
 • ne utječe na dojenje,
 • ne povisuje rizik za reanimaciju novorođenčeta,
 • pomaže opuštanju i smanjenju boli prilikom poroda,
 • u bilo kojem trenutku žena može prekinuti udisanje rajskog plina i zatražiti neku drugu metodu analgezije.
Prednosti rajskog plina
Foto: Pixabay

Rizici i nuspojave rajskog plina

Rizici i nuspojave povezani s upotrebom rajskog plina su:

 • umjerena sedacija,
 • vrtoglavica,
 • mučnina,
 • povraćanje,
 • rajski plin kao anestetik (a ne analgetik, dakle u višim koncentracijama) ako se upotrebljava dulje od 5 sati, povećava rizik neurotoksičnosti povezane s manjkom vitamina B12,
 • promjene tlaka u unutarnjem uhu (ne preporučuje se ženama koje su imale nedavnu operaciju uha).

U nekoliko provedenih istraživanja, između 45 – 55% žena je imalo pozitivno ili vrlo pozitivno iskustvo rađanja uz korištenje rajskog plina u usporedbi s epiduralnom analgezijom gdje je taj postotak bio nešto niži, ali ne drastično te još uvijek predstavlja češće upotrebljavan analgetik za vrijeme poroda.

rajski plin

Trenutno nema dovoljno kvalitetno provedenih istraživanja što se tiče rajskog plina kojima bi se sa sigurnošću moglo tvrditi što je bolje i što bi moglo ući u svakodnevnu kliničku praksu.

Rajski plin – gdje se primjenjuje i cijena?

Jedino Županijska bolnica Čakovec nudi rajski plin svakoj ženi koja ga zatraži jer se inače dobiva na medicinsku indikaciju nakon procjene koliko ženu boli i koliko je anksiozna te ima li srčanih bolesti ili drugih oboljenja zbog kojih se njegova upotreba izbjegava. U Čakovcu rodilje koriste rajski plin besplatno.

Ne zna se točno koliko i koje bolnice imaju rajski plin, prema nekim napisima oko deset bolnica u Hrvatskoj, ali ga ne nude rodiljama.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Likis, F. E., Andrews, J. C., Collins, M. R., Lewis, R. M., Seroogy, J. J., Starr, S. A., Wlden, R.R., McPheeters, M. L. (2014). Nitrous Oxide for the Management of Labor Pain. Anesthesia & Analgesia, 118(1), 153–167.
 2. Nitrous Oxide During Labor. American Pregnancy Association.

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu