Tanka koža i što ju uzrokuje?

tanka koza uzrok

Čak i ako ste u dobroj formi, vježbate i zdravo se hranite, još uvijek postoji mogućnost da ćete s vremenom primijetiti neke promjene na koži, i to ne one pozitivne. Što smo stariji, koža postaje sve tanja i to iz brojnih razloga, od kojih je neke moguće spriječiti u mladosti (primjerice, pretjerano izlaganje suncu), dok na druge nemamo puno utjecaja.

Međutim, nikada nije kasno da počnete štititi vašu kožu i učinite sve što je moguće za sprječavanje njezinog daljnjeg oštećivanja i stanjivanja.

Do stanjivanja kože može doći iz više razloga, a neki od njih su:

Tanka koža kao posljedica starenja

Što smo stariji, masne tvari, kao i razina masnoće u našoj koži, smanjuju se. Kolagen i elastin, koji podržavaju našu strukturu kože, slabe i naša koža postaje tanka. Još jedan od razloga je smanjivanje muškog hormona testosterona kod muškaraca i žena, kao i stanjivanje zaštitnog sloja masnih stanica, koje smo imali kada smo bili mlađi, a koje štite krvne žile od ozljeda.

Tanka koža kao posljedica izlaganja suncu

Izlaganje suncu ubrzava gubitak kolagena, a kao posljedica toga tanka koža obično se prvo javlja na rukama i nogama – dijelovima tijela koji su tijekom godina najviše bili izloženi suncu.

Zanimljivo, kod većine ljudi tanka koža izraženija je na lijevoj ruci, a osobito kod vozača, jer lijevu ruku prilikom vožnje više izlažu suncu.

Kod nekih osoba koža je izrazito osjetljiva na sunce, no čak i ako to nije slučaj, pretjerano izlaganje suncu tijekom godina, uzrokovat će gubitak kolagena i elastina u dermisu, dubokom sloju kože, a to će dovesti do gubitka elastičnosti i povećane osjetljivosti.

Tanka koža kao posljedica suhe kože

Suha koža više je osjetljiva i podložna stanjivanju, stoga ne zaboravite na hidrataciju kože. Ako konzumirate hranu koja je bogata proteinima te dovoljnu količinu kalorija na dnevnoj bazi, to će ojačati kožu i potpomoći njezinu regeneraciju.

Tanka kože kao posljedica lijekova

Određeni lijekovi, uključujući kortikosteroide, mogu oslabiti krvne žile u koži te oslabiti kožu općenito. Također, ovi lijekovi ubrzavaju stanjivanje kože, stoga pokušajte izbjeći njihovu upotrebu, ako je to moguće.

Ostali uzroci

Osim navedenih uzroka, postoje i neki zdravstveni poremećaji koji mogu uzrokovati tanku kožu, a ona može biti i posljedica genetike. Ukoliko vaši roditelji imaju tanku kožu, postoji velika mogućnost da će to biti slučaj i kod vas.

Članak uređen:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tanka koža, kako ojacati kožu, tanka koza na nogama, tanka koža na rukama, Kako ojačati kožu lica, tanka koža na stopalima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Tanka koža i što ju uzrokuje?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.