Tanka koža i što ju uzrokuje?

tanka koza uzrok

Čak i ako ste u dobroj formi, vježbate i zdravo se hranite, još uvijek postoji mogućnost da ćete s vremenom primijetiti neke promjene na koži, i to ne one pozitivne. Što smo stariji, koža postaje sve tanja i to iz brojnih razloga, od kojih je neke moguće spriječiti u mladosti (primjerice, pretjerano izlaganje suncu), dok na druge nemamo puno utjecaja.

Međutim, nikada nije kasno da počnete štititi vašu kožu i učinite sve što je moguće za sprječavanje njezinog daljnjeg oštećivanja i stanjivanja.

Do stanjivanja kože može doći iz više razloga, a neki od njih su:

Tanka koža kao posljedica starenja

Što smo stariji, masne tvari, kao i razina masnoće u našoj koži, smanjuju se. Kolagen i elastin, koji podržavaju našu strukturu kože, slabe i naša koža postaje tanka. Još jedan od razloga je smanjivanje muškog hormona testosterona kod muškaraca i žena, kao i stanjivanje zaštitnog sloja masnih stanica, koje smo imali kada smo bili mlađi, a koje štite krvne žile od ozljeda.

Tanka koža kao posljedica izlaganja suncu

Izlaganje suncu ubrzava gubitak kolagena, a kao posljedica toga tanka koža obično se prvo javlja na rukama i nogama – dijelovima tijela koji su tijekom godina najviše bili izloženi suncu.

Zanimljivo, kod većine ljudi tanka koža izraženija je na lijevoj ruci, a osobito kod vozača, jer lijevu ruku prilikom vožnje više izlažu suncu.

Kod nekih osoba koža je izrazito osjetljiva na sunce, no čak i ako to nije slučaj, pretjerano izlaganje suncu tijekom godina, uzrokovat će gubitak kolagena i elastina u dermisu, dubokom sloju kože, a to će dovesti do gubitka elastičnosti i povećane osjetljivosti.

Tanka koža kao posljedica suhe kože

Suha koža više je osjetljiva i podložna stanjivanju, stoga ne zaboravite na hidrataciju kože. Ako konzumirate hranu koja je bogata proteinima te dovoljnu količinu kalorija na dnevnoj bazi, to će ojačati kožu i potpomoći njezinu regeneraciju.

Tanka kože kao posljedica lijekova

Određeni lijekovi, uključujući kortikosteroide, mogu oslabiti krvne žile u koži te oslabiti kožu općenito. Također, ovi lijekovi ubrzavaju stanjivanje kože, stoga pokušajte izbjeći njihovu upotrebu, ako je to moguće.

Ostali uzroci

Osim navedenih uzroka, postoje i neki zdravstveni poremećaji koji mogu uzrokovati tanku kožu, a ona može biti i posljedica genetike. Ukoliko vaši roditelji imaju tanku kožu, postoji velika mogućnost da će to biti slučaj i kod vas.

Članak objavljen:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tanka koža, kako ojacati kožu, tanka koza na nogama, tanka koža na rukama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu