Neem ulje – ljekovito djelovanje, sastav i uporaba

ulje-neema

Ulje neema stoljećima se koristi na Indijskom potkontinentu zbog svojih dobrobiti za njegu kože, repelentnih svojstava te nutrijenata u sastavu. Široki spektar djelovanja osigurao je neemu počasno mjesto u ayurvedskoj medicini, a koje su sve dobrobiti ovog ulja i kako ga koristiti možete pronaći u nastavku. 

Neem ulje dobiva se od plodova i sjemenki drveta neem. Iako nema osobito ugodan miris (nalik sumporu ili češnjaku), ulje nima pruža mnoga ljekovita svojstva našem organizmu. Ponaša se kao prirodni insekticid i repelent, a pogodan je i kod mnogih infekcija organizma. 

Ulje neema sadrži brojne aktivne sastojke koji sinergički djeluju na razne probleme. Azadirahtin je najpoznatiji te se koristi pri odbijanju nametnika. Ukoliko se azadirahtin ukloni, tj. ekstrahira, ostatak ulja po nazivu pročišćeno hidrofobno ulje nima koristi se za kontrolu insekata u poljoprivredi

Dobrobiti ulja neema za organizam

  • Djeluje protuupalno, antibakterijski i antiseptički,
  • Smanjuje akne i prištiće, 
  • Pomaže kod dermatitisa, psorijaze i ekcema,
  • Smanjuje gljivične upale kože (npr. atletsko stopalo),
  • Potiče proizvodnju kolagena i smanjuje bore,
  • Njeguje kožu i vraća joj vlagu te elastičnost,
  • Odbija insekte i nametnike (npr. stjenice),
  • Pomaže kod upala uha i usne šupljine,
  • Njeguje suho vlasište i kosu, 
  • Pomaže smanjiti masnu ili suhu perut.
nim

Nakon brojnih dobrobiti koje smo naveli, važno je spomenuti zašto je upravo neem ulje odlično kada je riječ o kožnim problemima. Naime, ovo ulje ima odličan sastav zasićenih i mononezasićenih masnih kiselina i sterola. Sadrži oleinsku kiselinu, poznatu pod nazivom omega 9 te stearinsku, palmitinsku i linolensku kiselinu, tj. omega 6 kiselinu.

Neem ulje odlično njeguje kožu i zbog velike koncentracije antioksidansa koji pomažu zaštititi kožu od vanjskih utjecaja i zagađenja. Karotenoidi su jedni od najjačih antioksidansa, a neem ulje ih sadrži mnogo. Osim toga, pomaže stvoriti pigment u koži te ravnomjerno potamniti kožu tijekom ljetnih mjeseci. 

Zasićene masne kiseline i vitamin E u sastavu ulja nima pomažu održati zdravlje kože, poboljšati vlažnost i elastičnost kože te usporiti starenje. Odlično je za njegu svih tipova kože, a posebice oštećene, dehidrirane ili perutave kože.

Hladno prešano ulje neema stoga se koristi u mnogim proizvodima za njegu i tretiranje kože i kose. Možemo ga pronaći u maskama za lice, sapunima, gelovima za čišćenje problematične kože lica i tijela, šamponima te čak u šamponima za pse.

Neem ulje – insekticid

Zbog svojeg odličnog djelovanja protiv kukaca i raznih nametnika, ulje neema može nam odlično poslužiti kod dosadnih insekata tijekom ljetnih mjeseci. Neem će učinkovito otjerati komarce, muhe i ostale kukce koji nam stvaraju probleme. 

neem

Posebice je koristan kod problema sa stjenicama, možda poznatijim kao krevetnim bubama koje se nastanjuju u madracima hotelskih soba, apartmana pa čak i naših vlastitih kreveta. Karakteriziraju ih ugrizi koje nakon prospavane noći možemo zamijetiti na koži, a više o stjenicama možete pročitati ovdje.

Ulje nima u poljoprivredi

Poput odličnog djelovanja kod nametnika u našem organizmu, na koži ili pak u krevetima, ulje nima koristi se i u poljoprivredi. Upravo zbog svojih repelentnih svojstava, ulje nima odličan je odabir za ekološku i sigurnu zaštitu svog bilja koje uzgajamo u vrtu ili pak većih posjeda u poljoprivredi. 

Upravo zbog sigurnosti korištenja ulja nima u svrhu prirodnog insekticida, smatra se idealnim sredstvom za zaštitu biljaka u ekološkom uzgoju voća, povrća i ljekovitog bilja. Ulje nima odbojno je mnogim nametnicima na biljkama, a posjeduje i snažno djelovanje protiv gljivica pa će spriječiti oboljenja. 

U slučaju da razmatrate korištenje ulja nima u poljoprivredi, poželjno je isprobati ga prije nanošenja na sve biljke i njihove listove. Naime, određene biljke mogu biti osjetljive i negativno reagirati na ulje nima.

Ulje neema – cijena i gdje kupiti

Ulje neema danas je moguće kupiti na raznim mjestima, a najčešće su to biljne ljekarne i trgovine zdrave hrane te prirodne kozmetike. Za sve dobrobiti i najbolje djelovanje, preporučljivo je koristiti hladno prešano ulje neema. Osobito je važno korištenje kvalitetnog ulja ukoliko ga nanosimo na kožu, ali i kod insekticidnog djelovanja jer se glavni aktivni sastojak azadirahtin razgrađuje već na 60°C stupnjeva

Cijena ulja od neema može ovisiti o proizvođaču i veličini pakiranja. Najčešće je ulje neema moguće pronaći po cijeni od 40-50 kn za 100 ml proizvoda. Prilikom kupovine svakako preporučujemo da se pobrinete da je ulje kvalitetno i hladno prešano.

Članak objavljen:

Saznajte više o gljivičnim infekcijama:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu