Cupping terapija: Omiljena kod žena za celulit i protiv boli

Cupping terapija

Cupping terapija je oblik tradicionalne medicine koja potječe iz Kine i zapadne Azije. Ova zanimljiva terapijska tehnika koristi vakuumsku silu koja se stvara ispod male posudice aplicirane na površini kože.

Terapija i masaža vakuum čašama drevna je tehnika liječenja koja se koristi za ublažavanje boli. Upotrebljavaju se staklene ili plastične čaše, ali također mogu biti od bambusa, keramike, silikona ili metala.

Terapeut stavlja čašice na leđa, trbuh, ruke, noge ili druge dijelove tijela. Vakuum ili sila usisavanja unutar čašice povlači kožu prema gore i tim postupkom uvlači krv i ljekovite tvari u tretirano područje.

Ova sila usisavanja otvara sićušne krvne žile ispod kože, čime potiče zdraviji protok krvi i pravilno i normalno zacjeljivanje na staničnoj razini.

Zbog tog učinka smatra se da cupping terapija oslobađa toksine, stimulira metaboličku aktivnost, poboljšava imunološku funkciju i stabilizira biokemiju krvi.

Cupping terapija može ublažiti simptome kod sljedećih stanja kao što su:

masaža vakuum čašama
FOTO: Shutterstock

Cupping terapija – celulit

Cupping terapija za celulit je omiljen tretman kod žena, a namijenjen je poboljšanju izgleda kože dreniranjem tekućine i toksina iz tijela. Istraživanja su ograničena, ali pokazuju da cupping čašice za celulit mogu pružiti kratkoročno poboljšanje.

Celulit je uobičajeno stanje, osobito među ženama, a nakupina masnih stanica ispod kože poznata kao “narančina kora” može se pojaviti bilo gdje, posebno na bedrima, bokovima i stražnjici.

Ne postoji način da se potpuno riješite celulita pa su rezultati privremeni.

Tehnike cupping terapije

Cupping se obično kategorizira u dva primarna postupka – mokri i suhi cupping. U objema tehnikama koriste se čašice izrađene od različitih materijala za stvaranje vakuuma na određenom području kože.

Kod mokrog cuppinga koristi se igla za lagani ubod prije postavljanja čašica. Usisavanje se primjenjuje u postupku sa čašom kako bi se izvukle male količine krvi iz tijela, obično nakon stvaranja manjih rezova ili površinskih ogrebotina na koži, često u znatno manjim količinama od uobičajenih praksi puštanja krvi. To omogućuje otpuštanje toksina kroz isisanu krv zarobljenu u čašici.

Kod suhog cuppinga zagrijava se unutrašnjost svake šalice. Tradicionalna metoda uključuje paljenje vatice koja je natopljena alkoholom. Toplina izvlači kisik iz čašice i na taj način stvara vakuum.

Suvremeniji pristup uključuje korištenje usisnog uređaja za uklanjanje zraka iz čašica. Sila vakuuma povlači kožu u šalicu.

Kad se radi masaža vakuum čašama, najprije se nanosi losion ili ulje na kožu. Nakon što se postave čašice, nježno ih se pomiče u različitim smjerovima preko zahvaćenog područja tijela.

U prosjeku se koristi između 3 – 5 vakuum čaša, iako se može koristiti i do sedam.
Cupping terapija - nuspojave
FOTO: Shutterstock

Cupping terapija ne bi trebala uzrokovati bol, iako se osjeća jače zatezanje kože tijekom postupka. Sila usisavanja ostavlja crvene, okrugle tragove terapijskih čašica. Ovi tragovi bi trebali izblijediti za tjedan ili dva. Iako će ti tragovi izgledati kao modrice, to nisu prave modrice koje ozljeđuju mišićna vlakna.

Stručnjaci smatraju da uspjeh cupping terapije može biti rezultat kombinacije više različitih djelovanja. Koristi terapijskih učinaka ove drevne metode su:

  • smanjenje boli i upale
  • povećanje raspona pokreta
  • poboljšanje protoka krvi
  • ublažavanje napetosti mišića
  • poticanje ugode i opuštanje cijelog tijela
  • povećanje praga boli
  • stimuliranje perifernog živčanog sustava.

Cupping terapija – nuspojave

Terapija čašicama općenito se smatra sigurnim postupkom. Ipak, postoje povremena izvješća o blagim do umjerenim nuspojavama. Ovi potencijalni štetni učinci mogu se kategorizirati u dvije grupe – oni koji se mogu spriječiti i oni koji se ne mogu spriječiti.

Nuspojave koje se mogu spriječiti kod terapije čašicama uključuju infekcije kože, svrbež ili ožiljke, opekline, modrice, apscese i panikulitis (upala potkožnog masnog tkiva). Ovi se problemi često pripisuju pogreškama kod sterilizacije ili instrumentacije.

Nuspojave koje se ne mogu spriječiti kod terapije čašicama uključuju glavobolje, vrtoglavicu, umor, mučninu, nesanicu i Koebnerov fenomen, koji se opisuje kao pojava novih kožnih lezija koje su posljedica liječenja. Ove nuspojave se ne mogu spriječiti jer uvelike ovise o odgovoru pacijenta.

Cupping terapija - cijena
FOTO: Shutterstock

Cupping terapija – cijena

Cupping terapija se izvodi u medicinsko-estetskim centrima, salonima profesionalne ili sportske masaže i SPA centrima. Cijena terapije varira, a općenito se samostalni cupping tretman od 15 minuta naplaćuje oko 20 eura.

Nude se i razni paketi u kombinaciji s masažom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Cupping Therapy. (2023). Cleveland Clinic.
  2. Furhad, S. i sur. (2023). Cupping Therapy. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing.
  3. Pietrangelo, A. (2020). Does Cupping Get Rid of Cellulite? Healthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu