Obrve prema obliku lica – kako pravilno oblikovati obrve

oblikovanje-obrva

Pozornost koja se u zadnje vrijeme pridaje obliku i debljini obrva u potpunosti je opravdana. Ovisno o razdoblju i modi, poželjan oblik obrva se mijenjao, a danas možemo reći da smo sretni što su na red napokon došle prirodne i pune obrve. Ipak, ne želimo da obrve budu neuredne i čupave te vam donosimo savjete kako oblikovati obrve da budu komplementarne s oblikom vašeg lica.

Obrve daju karakter licu, a pravilno oblikovanje može pomoći ublažiti oštre crte lica ili pak izdužiti okrugao oblik lica. Njihova gustoća i boja većinom ovise o gustoći i boji kose pa tako osobe tamnije kose imaju više posla s uređivanjem obrva, a osobe svijetle kose mogu proći duže vrijeme bez čupanja i oblikovanja.

Pri oblikovanju obrva, ne moramo se striktno držati prirodnog oblika jer male promjene mogu donijeti velike rezultate. Naravno, ako niste sigurni kako oblikovati obrve po prvi puta, možete posjetiti kozmetički salon u kojemu će vam stručno osoblje oblikovati obrve tako da najbolje pristaju vašem licu.

Prema slici ispod, ustanovite svoj oblik lica i pročitajte savjete sukladno tome obliku.

Oblici-lica

Kod čupanja obrva, najviše se osoba služi pincetom što je ujedno i najbolji način za oblikovanje obrva jer čupamo jednu po jednu dlačicu. Tako uvijek možemo vidjeti ako smo negdje uklonili previše dlačica prije nego bude prekasno. Ukoliko niste iskusni, preporučljivo je izbjegavati britvicu za obrve ili čupanje koncem.

U nastavku pročitajte vodič za oblikovanje obrva sukladno obliku vašeg lica, kako biste naglasili ili sakrili pojedine dijelove.

Okrugao oblik lica

Osobe koje imaju okrugli oblik lica trebaju oblikovati obrve kako bi izdužili oblik lica. Taj efekt možete postići obrvama s visokim lukom, a najbolji način za utvrđivanje višeg luka obrve je da malo podignete obrve ispred ogledala.

visoki-luk-obrva

Ako vam se izražen luk ne sviđa, pokušajte s nježno podignutim lukom za prvu ruku. Potrebno je izbjegavati okrugle obrve jer će tako lice izgledati samo još manje i okruglije.

Pravokutni oblik lica

Za pravokutni oblik lica se ponekad govori da je predugačak, a oblikovanjem obrva ga želite zaokružiti. Kod ovog oblika lica trebate izbjegavati visoki luk obrva jer će on samo izdužiti lice.

ravne-obrve

Držite obrve ravnima kako biste smanjili dodatno izduživanje lica, s malim zakrivljenjem prema dolje ili bez luka uopće. Ovo je savršen oblik za sve osobe s pravokutnim licem jer ga pomaže zaokružiti.

Srcolik oblik lica

Osobe sa srcolikim licem imaju zaobljen gornji dio lica i usku bradu, koja može davati “zašiljen” oblik cijelome licu. Oblikovanjem obrva želite ublažiti špic brade kako bi lice imalo ravnotežu.

nježan-luk-obrva

Okrugle obrve odlično stoje na srcolikom obliku lica. Duže obrve s blagim lukom poželjne su za osobe s izduženim srcolikim licem, dok je za one s kraćim licem odlično rješenje viši luk obrva.

Ovalni oblik lica

Ovalni oblik lica smatra se najboljim oblikom lica koji možete imati, posebice kada je riječ o različitim make-up lookovima. Za ovalno lice najbolje su umjerene obrve, odnosno blagi luk i srednja dužina obrva.

blagi-luk-obrva

S time da se za ovaj oblik lica smatra da je lijepo građeno, izbjegavate oštre i naglašene obrve. Ljepotu ovog oblika lica naglašava prirodan oblik obrva koje nisu previše zakrivljene niti dugačke.

Kvadratni oblik lica

Kvadratni oblik lica odlikuje jaka čeljust koju je potrebno ublažiti. Čelo i čeljust su jednako udaljeni te biste oblikovanjem obrva lagano izdužili lice, smanjujući “kvadrat”.

luk-obrva

Za ovaj oblik lica, poželjan je blagi luk i srednja debljina obrva. Izbjegavajte pretjerano debele, ali i jako tanke obrve za najbolji dojam. Također, pripazite da luk obrva ne bude previsok jer ćete tako dobiti nezadovoljan izraz lica.

Dijamant oblik lica

Kod dijamantnog oblika lica želite ublažiti izražene jagodične kosti lica. Oblikovanje obrva za ovaj oblik lica može biti nešto kompliciranije, ali je dovoljno da se vodite za prirodnim oblikom.

zaobljene-obrve

Najbolji oblik obrva ćete postići oblikovanjem obrva s jako blagim zakrivljenim lukom, no izbjegavajte ravne obrve jer će one samo istaknuti jagodice.

Kruškolik oblik lica i oblik preokrenutog trokuta

Ova dva oblika lica nisu toliko česti, a najbolje im pristaju kombinacije prethodnih oblika obrva. Kruškoliko lice želite uravnotežiti, a najbolje ćete to učiniti da obrve oblikujete s blagim lukom i po mogućnosti ih držite što duljima kako ne bi još više suzile gornji dio lica.

Za oblik preokrenutog trokuta slijedite smjernice navedene za srcolik oblik lica, ali držite obrve srednje dužine jer će preduge obrve samo naglasiti široki gornji dio lica.

Sad kada znate koji oblik obrva najbolje pristaje vašem licu, možete početi s uređivanjem. Pročitajte naš vodič za oblikovanje obrva u četiri koraka ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu