Dvofazno čišćenje lica – što je, prednosti i kako se izvodi?

tonik za lice

Dvofazno ili dvostruko čišćenje lica (eng. double cleansing) odnosi se na metodu čišćenja lica pri kojoj se lice čisti pomoću dva čistača. Ključ ove metode jest da su dva čistača koja se koriste različite vrste tj. teksture. Najčešće se koriste uljni čistač i čistač lica baziran na vodi.

Ova metoda čišćenja lica potječe iz Japana i Koreje, a smatra se da ima brojne pozitivne učinke za kožu. Više o prednostima ove metode te kako ju izvesti saznajte u nastavku.

Dvofazno čišćenje lica – prednosti

Dvofazno čišćenje lica omogućava dubinsko i potpuno čišćenje lica što je iznimno važno za zdrav izgled kože. Osim toga omogućava i učinkovitiju apsorpciju proizvoda za njegu kože te preveniranje nakupljanja mrtvih stanica kože, bakterija i sebuma na koži.

Nakupine bakterija i sebuma mogu uzrokovati ili pospješiti nastanak akni, stoga dvofazno čišćenje lica doprinosi čistoj i zdravoj koži.

Dvofazno čišćenje lica također se smatra nježnijom tehnikom čišćenja, stoga se ovom metodom prevenira pretjerano isušivanje kože.

njega kože
Foto: Photo Secrets

Kako se izvodi dvofazno čišćenje lica?

Prije svega važno je odabrati dva čistača koja vam odgovaraju. Najčešće se koriste:

  • Čistači bazirani na lipidima – uljni čistač, balzam ili mlijeko za lice. Ova vrsta čistača uklanja nečistoće bazirane na ulju, poput šminke, kreme za zaštitu od sunca i sebum.
  • Čistači bazirani na vodi – pjena, krema ili gel za čišćenje lica. Koriste se za dubinsko čišćenje i uklanjanje zaostalih nečistoća.

Dvofazno čišćenje lica najčešće se izvodi navečer zato što je lice potrebno dubinski očistiti kako bi se uklonila šminka i nečistoće koje su se nakupljale kroz dan.

Prvi korak

Lice je prvo potrebno očistiti koristeći čistač baziran na lipidima, a najčešće se za taj prvi korak koristi uljni čistač. Preporučuje se upotreba prstiju, umjesto blazinica prilikom nanošenja. Prstima nježno umasirajte uljni čistač po cijelom licu, a potom ga uklonite koristeći mlaku vodu, blazinicu ili ručnikom za umivanje.

Čistači bazirani na lipidima u pravilu se mogu koristiti i na očima, ali u tom slučaju pobrinite se da vaš čistač ne sadrži umjetne mirise kako biste izbjegli iritaciju. Nakon ovog koraka trebala bi biti uklonjena gotovo sva šminka s vašeg lica.

Drugi korak

Nakon što uklonite čistač baziran na lipidima, lice ponovno očistite od zaostalih nečistoća koristeći čistač baziran na vodi.

Lice lagano navlažite i potom na cijelo lice prstima nanesite čistač baziran na vodi. Proizvod uklonite mlakom vodom, ručnikom za umivanje ili blazinicom. Nakon toga nanesite uobičajene proizvode za njegu kože.

Prije upotrebe svakako pročitajte upute za korištenje proizvoda kako biste ispravno koristili proizvod.

čišćenje lica
Foto: Photo Secrets

Dvofazno čišćenje lica za različite tipove kože

Ova tehnika čišćenja lica može biti korisna za svaki tip kože. Potrebno je samo odabrati čistače koji formulom odgovaraju vašem tipu kože:

  • Suha ili osjetljiva koža – odaberite čistače s nježnim i neiritirajućim formulama. Preporučuju se čistači koji sadrže hidratizirajuće sastojke poput shea maslaca, meda i ulja jojobe.
  • Masna koža – odaberite čistače koji su formulirani za kontroliranje proizvodnje masti. Protuupalni sastojci poput vitamina E i glikolne kiseline u čistačima mogu biti korisni osobama s masnom kožom ili kožom sklonoj aknama.  
  • Normalna koža – ako imate normalnu kožu koja ne zahtijeva poseban oblik njege, odaberite čistače za lice koji imaju njegujuću i kremastu formulu.

Dvofazno čišćenje lica posebno se preporučuje osobama koje redovito nanose veće količine šminke na lice.

Prilikom odabira proizvoda za dvofazno čišćenje lica izbjegavajte čistače koji sadrže sulfate i iritirajuće sastojke poput alkohola i umjetnih mirisa.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu