Život s alopecijom: Evo kako prikriti gubitak dlaka

Život s alopecijom Evo kako prikriti gubitak dlaka

Gubitak kose zbog alopecije može biti uznemirujući, utjecati i na izgled i na samopouzdanje. Dok neki prihvaćaju svoje stanje, drugi mogu tražiti načine da ga sakriju.

Alopecija areata (AA) je autoimuni poremećaj koji uzrokuje djelimično ili potpuno ispadanje kose napadajući folikule dlake, zahvaćajući područja izvan vlasišta. Teški oblici kao što su alopecija totalis (AT) i alopecija univerzalis (AU) mogu dovesti do gotovo potpunog gubitka dlaka na tijelu, uključujući obrve i trepavice u do 76 % slučajeva.

Unatoč izazovima alopecije, dostupni su kozmetički postupci za rješavanje i prikrivanje gubitka dlaka na licu, koji pružaju mogućnosti za one koji se osjećaju nelagodno zbog svojeg izgleda.

Microblading

Kao polutrajni postupak sličan tetoviranju, microblading ispunjava rijetke ili nepostojeće obrve prirodnim izgledom. Uključuje upotrebu ručnog uređaja sa sitnim oštricama punjenim tintom za pravljenje mikroreza na koži.

Postupak, koji traje nekoliko sati, obično zahtijeva drugu sesiju za prilagodbe. Dotjerivanje je potrebno nakon otprilike godinu dana jer boja izblijedi. Troškovi variraju, ali počinju od nekoliko stotina eura.

Oni s AA trebali bi se prvo posavjetovati s dermatologom jer čimbenici poput dobi, povijesti zdravlja i trenutnog liječenja mogu utjecati na rezultate. Postoji mali rizik od koebnerizacije, gdje trenje ili trauma mogu izazvati nove lezije.

Umjetne trepavice i ekstenzije
FOTO: Shutterstock

Nanoblading i microshading

Nanoblading koristi finije igle nego microblading za detaljnije poteze. Microshading ili mikropigmentacija dodaje boju sitnim točkicama pomoću motoriziranog instrumenta, što traje dulje od microbladinga. Oba postupka nose rizik od oteklina, krvarenja, infekcije i alergijskih reakcija.

Ključno je raditi sa stručnjakom koji ima znanja.

Umjetne trepavice i ekstenzije

Ekstenzije trepavica mogu poboljšati preostale trepavice tijekom faza ponovnog rasta, traju nekoliko tjedana i početno koštaju oko 150 eura, a održavanje povećava troškove.

Umjetne trepavice bolja su opcija za one s velikim gubitkom trepavica, jer se pričvršćuju za kožu iznad linije trepavica. Međutim, ljepila mogu uzrokovati alergijske reakcije, infekcije i potencijalno trajni gubitak trepavica.

Pročitajte članak portala Zadovoljna.hr 4 savjeta koja morate znati o ekstenzijama trepavica“.

Lasersko uklanjanje dlačica

Za neravnomjeran ponovni rast dlačica, lasersko uklanjanje dlačica može biti učinkovita opcija. Ovaj postupak zagrijava folikule dlake kako bi se odgodio budući rast, iako je potrebno više sesija. Rizici uključuju crvenilo, oteklinu i moguće promjene boje kože. Ne preporučuje se za kapke i obrve zbog osjetljivosti. Uvijek se posavjetujte s dermatologom prije nastavka.

Šminka za obrve i trepavice

Za one koji oklijevaju oko kozmetičkih postupaka, šminka je održiva alternativa. Proizvodi kao što su punila za obrve, olovke, puderi i gelovi mogu oblikovati i zadržati obrve, dok različite opcije šminke mogu poboljšati trepavice. Oni dolaze u mnogim bojama kako bi odgovarali različitim tonovima kože i bojama kose.

Razgovor o ovim strategijama s dermatologom može pomoći osobama s alopecijom da odaberu najbolju opciju za jačanje svojeg samopouzdanja i izgleda.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu