Parfemi za kosu – što su, kako koristiti i koja je cijena

parfem za kosu

Kosa vrlo lako upija neugodne mirise iz naše okoline. Srećom, pojavio se novi proizvod koji rješava taj problem, a to je upravo parfem za kosu. Parfem za kosu idealan je kada želite osvježiti čistu kosu i pružiti joj dodatnu njegu i hidratizaciju. Ovaj proizvod omogućava da vaša kosa nekoliko sati miriše kao da ste ju tek oprali, a istodobno joj daje svjež izgled i vraća sjaj.

U nastavku saznajte koja je razlika između parfema za tijelo i parfema za kosu, kako koristiti parfem za kosu, koja je cijena parfema za kosu i kako ga jednostavno napraviti kod kuće.

Parfem za tijelo i parfem za kosu – razlike

Uporaba običnog parfema na kosi može oštetiti kosu zato što nije namijenjen za primjenu na kosi. Obični parfemi često sadrže alkohol koji dugoročnom uporabom može isušiti kosu. Isušivanje kose može dovesti do pucanja kose te suhih i ispucalih vrhova.

Parfemi za kosu formulirani su tako da ne isušuju i ne oštećuju kosu, a istodobno joj daju svjež miris. Najčešće sadrže sastojke poput ulja, silikona i hijaluronske kiseline koji njeguju i hidratiziraju kosu. Parfemi za kosu sadrže puno manju količinu alkohola u odnosu na uobičajene parfeme ili ga uopće ne sadrže. Osim toga, neki parfemi za kosu sadrže i UV filter kako bi zaštitili kosu od štetnog UV zračenja.

Parfemi za kosu – kako koristiti?

Parfem za kosu nanesite na čistu kosu kojoj je potrebno mirisno osvježenje. Prije upotrebe dobro protresite bočicu. Parfem se nanosi tako da pošpricate sadržaj bočice na već stiliziranu kosu, s udaljenosti od 20 do 30 centimetara. Miris parfema najčešće se zadržava nekoliko sati na kosi.

Parfem za kosu idealan je za osobe čija kosa upija neugodne mirise poput dima ili za osobe koje žele da im kosa ima svjež miris. Ipak, imajte na umu da parfem za kosu nije zamjena za šampon, već služi osvježavanju čiste kose. Stoga se ne preporučuje upotreba parfema za kosu na masnoj ili prljavoj kosi. Ako nemate vremena za pranje kose, radije upotrijebite šampon za suho pranje kose.

Parfem za kosu možete kombinirati i s parfemom za tijelo, ali pobrinite se da su mirisi kompatibilni. Parfem za kosu mogu koristiti sve osobe, neovisno o tipu kose.

parfem za kosu
Foto: Stockphoto Secrets

Parfemi za kosu – cijena i gdje kupiti?

Parfemi za kosu najčešće koštaju između 20 i 40 kuna, a možete ih kupiti u obližnjoj drogeriji. Neki od parfema za kosu koje možete kupiti na našem tržištu su sljedeći:

  • Balea parfem za kosu – 19,90 kn (100 ml),
  • Schwarzkopf got2b parfem za kosu – 37,90 kn (75 ml).

Kao i kod običnih parfema, možete potražiti i high end parfeme za kosu. Pa tako brendovi poput Chanel, Givenchy, Gucci i Versace također proizvode mirise za kosu, a cijene im se penju i do 600 kn.

Prilikom kupovine parfema za kosu preporučuje se odabir parfema koji sadrži eterična ulja, umjesto sintetičkih mirisa koji mogu isušiti kosu. Također, izbjegavajte parfeme za kosu koji sadrže alkohol, pogotovo ako imate suhu kosu.  

Parfem za kosu – kako napraviti?

Ako ne želite kupiti parfem za kosu, možete ga napraviti kod kuće. Prednost izrade parfema za kosu kod kuće jest ta što miris parfema možete u potpunosti prilagoditi vašim preferencijama. U nastavku vam donosimo jednostavan recept za parfem za kosu koji sadrži prirodne sastojke.

Sastojci

  • 2 šalice vode,
  • 5 kapi eteričnog ulja po izboru (odaberite ovisno o mirisu koji želite),
  • 2 jušne žlice ulja po izboru (preporučuje se kokosovo, arganovo, maslinovo ili ulje jojobe).

Priprema

  1. Dodajte 5 kapi eteričnog ulja u vodu.
  2. Umiješajte kokosovo, arganovo, maslinovo ili ulje jojobe u mješavinu.
  3. Mješavinu prelijte u bočicu s raspršivačem.
  4. Prije upotrebe dobro protresite bočicu.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Stockphoto Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu