Marame za kosu – različiti načini za prekrasnu frizuru

marame-za-kosu

Marame za kosu odličan su dodatak raznim frizurama jer njima možemo dotjerati frizuru, sakriti neurednu frizuru u žurbi ili dodati malo boje jednostavnim odjevnim kombinacijama. Marame za kosu također možemo vezati na mnogo načina, a u nastavku saznajte najpopularnije.

Marame za kosu dolaze u raznim oblicima, tim više što rijetko kada kupujemo maramu posebno za nošenje na kosi. Većinom ih “recikliramo” te maramu koju smo nekad nosili oko vrata, sada možemo nositi oko glave u turbanu ili pak kao odličan ukras u punđi/pletenici.

Turban

U zadnje vrijeme je posebno popularan bio turban, koji možemo nositi i ljeti i zimi. Možemo ga napraviti uz pomoć marame od tankog ili debljeg materijala te vezati na bezbroj načina. Mi ćemo vam pokazati 2 brzinska načina za postizanje idealnog turbana na svim dužinama kose.

turban

1. Namotani turban

Jedan od najjednostavnijih načina za vezanje turbana je upravo ovaj. Sve što vam treba je nešto dulja marama u omiljenoj boji. Prije nego počnete vezati turban, prebacite glavu i kosu naopačke (kao kada vežemo turban s ručnikom nakon pranja kose).

Maramu prebacite preko glave i čvrsto stegnite kako biste prekrili kosu na zatiljku. Prikupite kosu u maramu na sredini čela i počnite zavrtati dok ne dobijete dovoljno dugu “zmiju” koju biste zavrnuli oko nje same.

Maramu zavrnite u turban na prednjoj strani glave, nešto iznad čela. Možete ostaviti prednji dio kose vidljiv ili ga potpuno prekriti turbanom. Svaki krug koji zavrćete s maramom, pobrinite se da kosa ostane unutar marame te da ona nema previše nejednakih dijelova.

2. Visoki afrički turban

Za ovaj turban potrebne su vam dvije marame ukoliko imate kratku kosu ili je prvo potrebno zavezati visoku punđu ako je riječ o duljoj kosi. Kod kratke kose, prvu maramu namotajte kako bi tvorila “krug” i stavite je na sredinu glave. Ona će vam postići visoki turban koji ne biste mogli napraviti kratkom kosom.

Zatim drugu (dulju, a usku) maramu omotajte oko prve. Maramu stavite na zatiljak, a krajeve držite naprijed i preklopite na suprotne strane. Nastavite motati maramu (podešavajući širinu) dok vam ne ostanu prekratki krajevi. Njih zatim zataknite u nabore turbana da biste ih učvrstili. Za dugu kosu postupak napravite oko visoke punđe.

Prva dva turbana i još dva načina za postizanje turbana pogledajte u sljedećem video tutorialu.

Punđa ukrašena maramom

punda-s-maramom

Visoka punđa koju ukrasimo maramom izgleda privlačnije i urednije od uobičajene brzinske punđe. Ipak, ova frizura uopće nije zahtjevna i možete je postići u svega nekoliko minuta. Započnite češljajući kosu te ju svežite u visoki rep. Zatim oko gumice kojom ste vezali rep zavežite maramu otprilike dužine vaše kose.

Kosu u repu odvojite u dva dijela te oko prvog omotajte maramu spiralnim pokretima. Zatim taj dio repa omotajte oko marame i gumice kako biste stvorili oblik okrugle punđe. Postupak ponovite i s drugim dijelom repa, a za dodatne informacije i upute pogledajte video u nastavku.

Marama u pletenici

marama

Još jedna u nizu veoma jednostavnih frizura pogodna za srednju dužinu te dugu kosu. Da biste napravili pletenicu ukrašenu maramom, kosu prvo svežite u niski rep na jednoj strani lica. Zatim kosu podijelite u dva dijela te ispletite dvije pletenice ispod gumice kojom ste vezali rep. 

Kada ste gotovi, uzmite usku maramu i privežite je na glavu poput trake za kosu, pritom preklopivši krajeve kako biste prekrili gumicu za kosu. Zadnji korak je da ponovno ispletete veliku pletenicu koristeći maramu kao treći pramen za pletenicu. Kraj učvrstite maramom ili prozirnom gumicom za kosu, a pletenicu sada možete ostaviti spuštenu ili je podići u punđu na strani glave.

Detaljne upute pogledajte u sljedećem video tutorialu.

Marama s raspuštenom kosom

Maramu također možemo nositi na bezbroj načina uz raspuštenu kosu, bilo da je želimo ukrasiti ili možda prekriti kod problema s masnim tjemenom. Koristiti možete kratke ili dugačke marame, dok preporučujemo da prije izlaska isprobate nekoliko različitih načina vezanja marame oko glave.

U nastavku pogledajte čak 9 različitih načina koji vam mogu poslužiti kao inspiracija za kreiranje savršene frizure koristeći maramu za kosu.

Članak objavljen:

Saznajte više o frizurama u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu