Frizure pletenice – 8 jednostavnih frizura za svaku prigodu

uze-pletenica

Pletenje kose idealan je način za postizanje predivne frizure bez mnogo truda, no najveći je problem kosu isplesti kako treba. Nažalost nekima pletenice jednostavno ne idu od ruke, dok se drugima možemo samo diviti na prekrasnim i kompleksnim pletenicama. U nastavku zato donosimo 8 frizura s pletenicama koje će svakome ići od ruke.

Pletenice su najčešće korištene za uljepšavanje kose još od srednjeg vijeka, a danas postoje mnogi stilovi poput francuskih, švedskih i dr. pletenica. Ipak, mnoge frizure koje možemo vidjeti na internetu ili crvenim tepisima nisu nimalo jednostavne i postignute su uz pomoć vrhunskih frizera. 

Kako ne bismo očajavali zbog nedostatka spretnosti i tehnike, pronašli smo neke od najjednostavnijih frizura s pletenicama koje ćete izuzetno lako postići. 

Kruna od pletenica

Ova frizura savršeno će pristajati svakoj prigodi, a posebice svečanim trenucima kada želite izgledati dotjerano. Svi će vam zavidjeti na prekrasnoj frizuri te sigurno neće pretpostaviti da vam je trebalo samo 10-ak minuta

kruna-od-pletenica
 1. Napravite razdjeljak na sredini ili sa strane i podijelite kosu na dvije jednake strane. 
 2. Ispletite normalne pletenice sa svake strane i osigurajte ih prozirnim gumicama. Lagano raširite pletenice kako biste povećali njihov volumen.
 3. Sada pletenicama “okrunite” glavu i osigurajte svaku s nekoliko manjih ukosnica. Krajeve pletenica sakrijte jedan ispod drugoga za ujednačen izgled te izvucite nekoliko pramenova kose kako biste uokvirili lice.

Za dodatno pojašnjenje, pogledajte video s uputama ovdje.

Dvije punđe s pletenicama

Idealna frizura kada želite podići kosu tijekom toplijih dana, a ne želite jednostavan konjski rep. Ova frizura također je nježna prema prirodno kovrčavoj kosi i omogućuje stil punđe po vašem izboru.

dvostruke-pletenice-pundza
 1. Napravite razdjeljak na sredini i jednu stranu kose osigurajte kopčom kako vam ne bi smetala. 
 2. Drugu stranu počnite plesti na sredini kako bi pletenica bila simetrična te ispletite kosu do mjesta na kojemu želite zavezati punđu. 
 3. Zatim pletenicu uključite s ostatkom kose i zavežite kosu u punđu po izboru, na sredini odjeljka. 
 4. Ponovite postupak na drugoj strani i poslužite se drugim ogledalom kako biste provjerili je li frizura simetrična.

Vodopad pletenica

Iako se na prvi pogled može činiti komplicirano, vodopad frizura veoma je jednostavna kada shvatite način prebacivanja pramenova kose. Kosu zapravo uopće ne pletete, već prebacujete pramen preko pramena oko čitave glave.

vodopad-pletenica
 1. Raščešljajte kosu i počnite s lijeve strane. Malo iznad uha uzmite pramen kose otprilike širine 5-6 cm i podijelite ga na dva dijela.
 2. Prebacite pramen koji je bliži vašem licu preko drugog pramena i pustite ga. 
 3. Uzmite novi pramen u zamjenu za prvi i ponovno pramen ispod prebacite preko gornjega
 4. Ponavljajte korake do sredine na pozadini glave i osigurajte kraj na stranu.
 5. S druge strane sve jednako ponovite i zatim povežite krajeve “vodopada” prozirnom gumicom. Krajeve možete i sakriti iza kose te ih osigurati tankim ukosnicama. 

Za dodatne upute i pojašnjenje, pogledajte sljedeći video.

Uže pletenica

Još jedna u nizu vrlo jednostavnih frizura koje se na prvi pogled doimaju kompliciranim, pletenica u obliku užeta postiže se jednostavnim prebacivanjem i uvrtanjem pramenova kose. 

uze-pletenica
 1. Kosu razdijelite na stranu, raščešljajte i pobrinite se da nema zamršenih dijelova. 
 2. Na strani s više kose, uzmite širi pramen kose kako biste ga razdijelili na dva dijela i presavinite prednji pramen preko stražnjeg. 
 3. Pramenu koji je sada bliže licu dodajte još kose i ponovno ga presavinite preko stražnjeg pramena. Nastavite dodavati kosu prednjim pramenovima i presavijati ih dok ne dosegnete ramena ili iskoristite svu kosu za dva pramena. 
 4. Zatim kreće oblikovanje užeta. Dva dijela kose koja sada imate okrećite u smjeru suprotnom od kretanja sata, a onda ih presavinite jedan oko drugog u smjeru kretanja sata. Nastavite tako dok ne dođete do vrhova kose i osigurajte kosu čvrstom gumicom.
 5. Kosu zatim od početka frizure možete lagano raširiti kako ne bi izgledala savršeno stegnuto već dobila na volumenu.

Za najbolje upute pogledajte video, a pronaći ga možete ovdje.

Dvije pletenice u jednoj

dvije-pletenice-u-jednoj

Ova frizura odlična je za svakodnevne prilike, lijepo izgleda te ju možete isplesti u svega nekoliko minuta. Princip je da ispletete dvije pletenice, na stranu ili na stražnjem dijelu glave, a zatim ih pred kraj povežete

 1. Kosu počešljajte i podijelite kosu u dva jednaka dijela, bilo na jednoj strani ili odozada. 
 2. Ispletite prvu pletenicu i osigurajte kraj kopčom ili gumicom za kosu, a zatim ispletite drugu pletenicu do polovice
 3. Zatim otkopčajte prvu pletenicu i krajeve poravnajte s krajevima druge pletenice kako biste ih povezali
 4. Ispletite krajeve obje pletenice u jednu, osigurajte čvrstom gumicom za kosu te raširite pletenice da biste dobili na volumenu.
 5. Ako je potrebno, osigurajte dijelove kose dodatnim ukosnicama i ostavite nekoliko pramenova kako bi uokvirili lice.

Dvije simetrične pletenice

Najjednostavnija frizura do sada su dvije pletenice koje padaju odostraga. Ova frizura posebice je popularna zbog povratka mode iz devedesetih, a odgovara svim dužinama kose. 

dvostruke-pletenice
 1. Dobro raščešljajte i razdijelite kosu na dva jednaka dijela, s razdjeljkom po sredini glave. 
 2. Ispletite pletenice s obje strane i osigurajte gumicama. Raširite pletenice od korijena do vrhova za povećanje volumena i “neuredan” izgled.
 3. Kosu možete ukrasiti modernom trakom za kosu, cvijećem ili ukrasnim ukosnicama za kratku kosu.

Punđa ukrašena pletenicom

Podignuta kosa izgleda odlično za svečane prilike, a jednostavnu punđu po izboru možete dotjerati s jednom ili više pletenica. Za frizuru će vam trebati najviše 10 minuta, dok će kosa stara 2 ili 3 dana dati najbolji volumen

punda-s-pletenicom
 1. Kosu neopranu dva ili tri dana osvježite suhim šamponom kako biste dobili bolji hvat i teksturu kose te spriječili pojavu masnog tjemena. 
 2. Iz lagano počešljane kose izdvojite nekoliko pramenova na visini iznad uha, a ostatak podignite u punđu po izboru te osigurajte ukosnicama. 
 3. Od slobodnih pramenova ispletite lagano stisnute pletenice, dodatno ih raširite kako bi što ljepše izgledale i samo ih ukosnicama osigurajte blizu punđe. 
 4. Učvrstite cijelu frizuru dodatnim ukosnicama i lakom za kosu.

Punđe od pletenica

Zadnja frizura odlična je za sve koji ne mogu svladati kompliciranije pletenice od onih najobičnijih. Tri male punđe odlične su za svečanije prigode ako ne znate plesti kosu sami, a nemate vremena posjetiti salon za pravu frizuru. 

punde-s-pletenicama
 1. Kosu počešljajte i na stražnjoj strani podijelite na tri jednaka dijela. 
 2. Ispletite sva tri dijela u pletenice i osigurajte ih prozirnim gumicama. Pletenice zatim raširite kako biste ih što više povećali.
 3. Pletenice zatim savijte u male punđice i sve učvrstite ukosnicama. Možete izvući nekoliko pramenova da uokvirite lice i sve skupa učvrstite lakom za kosu. 
Članak objavljen:

Saznajte više o frizurama u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pletenice, Jednostavne frizure sa pletenicama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu