Kako zaustaviti starenje?

anti-age

Mada je svima jasno da starenje nije moguće zaustaviti nema te osobe koja barem na trenutak ne poželi upravo to – prestati stariti. Ili još bolje – pomladiti se.

U bajkama je stvar sa starenjem jednostavna, princeza pronađe zakopani i zaboravljeni napitak u bočici, eliksir mladosti i nakon što ga popije može mirno baciti u smeće kreme protiv bora jer će živjeti vječno i biti mladolika. U mitologiji je situacija nešto kompliciranija, vječni život i besmrtnost je privilegija Bogova, ali i ljudi koji su bliski s Bogovima ostaju dugo mladoliki.

U stvarnosti je situacija za nas dosta nepovoljna, starenje ne možemo zaustaviti. Ipak, možemo poduzeti mjere kojima potičemo mladoliki osjećaj i ukupan dojam.

Botox, estetska kirurgija, anti-age kreme

Moderno doba možda je i posebno osjetljivo na teme pomlađivanja. O tome dobro govori podatak da krema na kojoj piše ”anti age” ostvaruje 30% bolju prodaju od iste kreme na kojoj to ne piše. Zato ne čudi da su proizvođači paste za zube sa svojstvom izbjeljivanja zubiju istu proglasili ”anti age” pastom.

Kozmetika može podariti mladoliki izgled. Kod izbora kozmetike često vrijedi pravilo da je skuplje ujedno i bolje. Kreme njeguju i hidratiziraju kožu, ali ako imate neki dublji problem koji uzrokuje kožne probleme onda je bolje liječiti uzrok, a ne samo hraniti pogođeni dio kože.

Botox je sredstvo za pomlađivanje koje nakon par minuta i par uboda zateže kožu. Botox zaista ima titulu anti-age prvaka jer je zahvat injektiranja botoxa najtraženiji estetski zahvat na svijetu, a popularnost mu i dalje raste. Nema nekih nuspojava, djeluje brzo i traje oko 6 mjeseci. Opširnije o botoxu

S godinama i starenjem tijelo nam počinje izvoditi razne vragolije, npr. izbijaju nam staračke pjege, neki dijelovi tijela se objese i sl. Tu u igru ulazi estetska kirurgija. Najčešći zahvati kojima se podvrgavamo radi pomlađivanja su rješavanje viška kože, transplantacija kose, učvršćivanje grudi.

Kako stres utječe na starenje?

Postoje mnogi načini kako možemo ublažiti posljedice starenja, a oni se uglavnom vežu uz zdravi način života. Da vas previše ne opterećujemo s time da morate jesti puno voća, spavati barem 6 do 7 sati dnevno i kako ne smijete pušiti, reći ćemo samo da trebate biti umjereni u svemu. Nemojte pretjerivati u hrani, piću i bilo kojoj nezdravoj navici.

Izbjegavajte stres. Ubojica broj jedan u svijetu je stres. Stres nije samo ubojica, on uzrokuje i to da tijelo ostari prije vremena. Svaka stresna situacija stvara šok u organizmu. Srce ubrzano kuca, organi se stisnu, u misli se uvlači strah. Ako se stres pojavljuje često, izloženi ste velikoj vjerojatnosti da ćete prebrzo ostarjeti.

Sve je to u glavi

Za kraj, iako svi moramo ostarjeti, kako ćemo se osjećati ne određuju naše godine nego ono nešto duboko u nama. Na svijetu ima puno sretnih staraca isto kao što ima jako puno mladih koji su nesretni. Godine nemaju veze s osjećajem sreće i nije bitno koliko ih imamo nego kako ih proživljavamo.

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu