Kako spriječiti elektricitet u kosi?

elektricitet u kosi

Elektricitet u kosi može vrlo lako pokvariti i najbolju frizuru, a osobito tijekom zimskih mjeseci, kada suh i vlažan zrak te nagle promjene temperature stvaraju dodatni statički elektricitet. Provjerite kako zadržati prekrasnu frizuru i riješiti se elektriciteta u kosi u nekoliko koraka.

Do elektriziranja kose dolazi zbog naglih temperaturnih promjena pri prelasku iz toplih prostorija u one hladnije. No, temperaturni obrati nisu jedini uzrok elektriciteta u kosi. Ponekad je uzrok elektriciteta oštećenost kose. Je li vaša naelektirizana kosa razlog tomu što kosu stalno vežete u rep, kovrčate ili peglate, a potom pokušavate ukrotiti raznim sprejevima? 

Kako biste se riješili problem neposlušnosti kose potrebna je prije svega pravilna i adekvatna njega kose koja ne mora uključivati korištenje skupih i teško dostupnih kozmetičkih preparata. Statički elektricitet odnosno elektricitet u ljudskom tijelu često uzrokuje sljedeće pojave: 

  • ometa učinak probavnih enzima
  • potpomaže gubitku vitamina C,
  • elektricitet privlači bakterije i prljavštinu, 
  • oštećuje kožu, uzrokuje povećanje šećera u krvi, 
  • pojačava umor. 

Pranje kose

Nastojite kosu prati samo kada je to zaista nužno. Često pranje kose lišava ju prirodnih ulja te doprinosi pojačanom isušivanju koseSuha kosa, osim što izgleda beživotno, više je podložna statičkom elektricitetu.

Kosu perite jednom do (najviše) dva puta tjedno, i to isključivo mlakom vodom, jer pretjerano vruća voda može dodatno isušiti kosu. Pokušajte pronaći hidratantni šampon, koji će smanjiti isušivanje kose, a tako i statički elektricitet. Nakon pranja kose šamponom, obavezno nanesite regenerator, kako biste kosi vratili potrebnu vlagu.

Sušenje kose

Kosu nastojte sušiti prirodnim putem kad god je to moguće, a ako baš morate koristiti sušilo za kosu, neka ono bude odmaknuto najmanje 20 centimetara od kose. Također, preporučuje se korištenje sušila za kosu s ionizatorom, koje je pogodno za ovakve prilike.

Prilikom češljanja kose nemojte koristiti plastični češalj, već drveni ili od nekog drugog materijala. 

Njega kose – proizvod protiv elektriciteta kose

Na tržištu postoje brojni proizvodi protiv elektriciteta u kosi. Većina tih proizvoda sadrži silikone, koji kosi osiguravaju zaštitu i smanjuju elektricitet. Na mokru kosu nanesite malo silikona, a ako bude potrebno, ponovite postupak kada se kosa osuši.

Ako ste skloniji prirodnim rješenjima, predlažemo vam da na mokru kosu nanesete malo biljnog ulja, koje će joj vratiti potrebnu vlagu, zaštititi ju od isušivanja i smanjiti elektricitet. Osobito je korisno ulje makadamije, koje smanjuje vrijeme sušenja kose za 50%, a ujedno ju i štiti od isušivanja.

Nepodatnu naelektriziranu kosu možete ukrotiti koristeći sprej protiv elektriciteta kose odnosno antistatik sprej za kosu koji je potpuno siguran za upotrebu.

elektricitet u kosi

Redovito šišajte vrhove

Redovito šišanje vrhova, a pritom mislimo najmanje svaka dva mjeseca, vrlo je važno da biste vašu kosu održali zdravom. Ispucali vrhovi podložniji su statičkom elektricitetu, stoga biste se ovoga trebali držati osobito u zimskim mjesecima.

Također, nastojte kosu što manje tretirati preparatima koji ju isušuju, a posebno agresivnim bojama za kosu.

Nabavite ovlaživač zraka

Glavni uzroci elektriciteta u kosi tijekom zimskih dana su suh i vlažan zrak te nagle promjene temperature. Statičkom elektricitetu doprinosi i grijanje u zatvorenim prostorijama, stoga je ovlaživač zraka vrlo dobra investicija.

Jednako učinkovito će biti i ako stavite zdjelicu s vodom na radijator. To će spriječiti isušivanje kose, a time i statički elektricitet.

Mali trikovi protiv elektriciteta kose

Uz nekoliko trikova možete smanjiti statički elektricitet u kosi:

  • Pošpricajte malo laka za kosu tijekom sušenja, no pripazite da to bude s odgovarajuće udaljenosti (najmanje 20 do 30 centimetara). Također, lakom za kosu možete pošpricati i četku prije češljanja kose.
  • Koristite četku s prirodnim zupcima, kako biste neutralizirali statički elektricitet.
  • Metalnim predmetom prođite po kosi, primjerice metalnim dijelom vješalice za odjeću, koji će apsorbirati statički elektricitet iz vaše kose. Držite vješalicu tako da dodiruje glavu i polako ju pomičite prema vrhovima. Tako prođite svakim dijelom vaše kose.
  • Nakon što osušite kosu, pošpricajte tjeme s malo vode.
  • Pri osobito vlažnom vremenu, zaštitite kosu kapom, ali onom od prirodnih vlakana.

Više o tome kako spriječiti elektricitet u kosi možete doznati u našem članku —> Naelektrizirana kosa – kako ju spriječiti?

Članak objavljen:

Saznajte više o kosi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: elektricitet u kosi, kako smanjiti elektricitet kose, elektricitet kose, kako se riješiti elektriciteta u kosi, kako spriječiti elektricitet kose, zasto se kosa elektrizira, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu