Pronađen još jedan primjerak strogo zaštićene školjke Jadranskog mora! Ulažu se svi napori u zaustavljanje izumiranja

U moru kod Banjole u Istri pronađena je živa periska

Kako je izvijestio pulski Aquarium, u moru kod Banjole u Istri pronađena je živa periska. Tek treba utvrditi o kojoj se vrsti radi.

U suradnji s PMF-om i stručnjacima iz Španjolske još će se točno utvrditi kojoj vrsti pripada jedinka, a pretpostavlja se da se radi o Pinni nobilis ili Atrini fragilis, izvijestio je na svojoj Facebook stranici pulski Aquarium.

Živu perisku kraj Bumbišta (Banjole) uočili su na 17 m dubine 13. lipnja suradnici iz Austrije Felix Hops i Sabine M. Probst iz DiveDickt-a.

U Jadranu trenutno obitavaju tri vrste periski
FOTO: Shutterstock

U hrvatskom moru prisutne tri vrste

U Jadranu trenutno obitavaju tri vrste periski – Pinna nobilis, Pinna rudisAtrina fragilis – koje se razlikuju po veličini i zaštićene su zakonom.

Pinna nobilis ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora, a na njezinim ljušturama obitavaju brojne vrste. Trokutastog je oblika, zaobljena pri vrhu, bodlje su joj nježne i gusto raspoređene te izraženije.

U Jadranskom moru se najčešće može pronaći između dva i 30 m dubine.

Atrina fragilis ima tanku i krhku ljušturu, trokutast oblik, ali je za razliku od plemenite periske ravnija na vrhu, ljušturice nemaju bodlje, već se mogu vidjeti koncentrične linije rasta, poput plemenite periske te živi zakopana na pjeskovito-muljevitim dnima unutar livada morskih cvjetnica. U Istri je vrlo česta i najčešće se može naći na dubini ispod 25 m.

Pinna rudis pak živi u pukotinama stjenovitog dna, bodlje na ljušturama su joj robusnije i smještene u 5 – 8 redova, crvenkaste je ili smećkaste boje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu