“Jeste li vidjeli plemenitu perisku?”: Pozivaju se građani da dojave jer je na rubu izumiranja

Jeste li vidjeli plemenitu perisku

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provodi akciju “Jeste li vidjeli plemenitu perisku?” i poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske koja je kritično ugrožena vrsta, na rubu izumiranja. 

Na području cijelog Sredozemnog mora, pa tako i u Jadranskom moru, populacije školjkaša plemenite periske (Pinna nobilis) zahvaćene su smrtonosnom zarazom pandemijskih razmjera što je uzrokovalo masovne pomore. Smrtnost je na mnogim lokacijama i 100 %, a zbog drastičnog pada populacije plemenita periska je u razdoblju od samo godine dana dobila status kritično ugrožene vrste te je dovedena na rub izumiranja, ističu iz Ministarstva.

Zbog toga se od 2020. provodi akcija “Jeste li vidjeli plemenitu perisku?”. Aktualna je cijelu godinu, a u ljetnim mjesecima najveća je mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovom prirodnom staništu, podsjećaju iz Ministarstva.

Dojave o opažanjima živih jedinki plemenite periske, pogotovo od 2019. pa nadalje, od kada je zaraza prisutna u Jadranu, važne su zbog prepoznavanja i bilježenja onih jedinki koje, usprkos zarazi i dalje žive, a koje su ključne za oporavak populacije i opstanak vrste, pa ih je potrebno pratiti i po potrebi dodatno zaštititi.

Ministarstvo od 2020. koordinira provedbu projekta “Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru” koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ove godine dosad potvrđeno 11 živih jedinki
FOTO: Shutterstock

Ove godine dosad potvrđeno 11 živih jedinki

Lani je kroz projektne aktivnosti i akciju zaprimljeno 336 dojava o opažanjima plemenite periske, a utvrđeno je 17 živih jedinki na različitim lokacijama duž Jadrana, od kojih se njih šest zaštitilo zaštitnim kavezom. 

U ovoj godini ta brojka je nešto manja jer je dio jedinki ipak podlegao zarazi, te je trenutno potvrđeno 11 živih jedinki.

No, već s početkom toplijih mjeseci i povećanjem broja dojava veća je vjerojatnost pronalaska novih živih jedinki, pa su tako ovog proljeća pronađene dvije žive jedinke, kažu iz Ministarstva.

Postavljaju se i kolektori za prihvat ličinki plemenite periske. Prikupljene ličinke juvenilne plemenite periske izuzimaju se iz prirode i održavaju u karantenskim akvarijima. Lani su kolektori postavljeni na 54 lokacije u hrvatskom dijelu Jadranskog mora te su prikupljene 52 juvenilne jedinke.

Iz Ministarstva ističu:

To upućuje na postojanje živih odraslih jedinki koje se mogu razmnožavati u Jadranu te dodatno naglašava važnost provođenja aktivnosti. 

Sve informacije o opažanjima plemenite periske mogu se dojaviti na e-adresu vrste@mingor.hr ili putem online obrasca za dojavljivanje kojem se može pristupiti na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu