Zbog klimatskih promjena u Jadran došla nova vrsta meduze

Zbog klimatskih promjena u Jadran došla nova vrsta meduze

Novu vrstu meduze iz roda Aurelia za znanost su opisali i genetičkim metodama potvrdili znanstvenici s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, na osnovu jedne jedinke pronađene u Rovinju u ljeto 2020. godine.

S tog sveučilišta su priopćili da je nova vrsta meduze pronađena tijekom boravka njihovih znanstvenika u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković” te je pronalazak nove vrste potvrđen genetičkim metodama.

Vrsta je nazvana Aurelia pseudosolida, a pronađena je za vrijeme masovne pojave rebraša Mnemiopsis leidy i meduza vrste Aurelia solida.

Sve nove vrste pohranjuju se za buduća istraživanja

Istraživanje je objavljeno u časopisu Water, a provedeno u sklopu projekata SpaTeGen i DiVMAd koje financira Hrvatska zaklada za znanost, čiji je nositelj Institut za more i priobalje.

Prema pravilima struke, ističu sa Sveučilišta, sav materijal na osnovu kojeg je opisana nova vrsta mora se pohraniti u prirodoslovnim muzejima kako bi bio dostupan ostalim znanstvenicima za buduća istraživanja, tako da je meduza pohranjena u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Sve nove vrste pohranjuju se za buduća istraživanja
FOTO: Shutterstock

Ovo je, napominju, već druga nova vrsta meduze opisana u posljednjih 10 godina u Jadranu, nakon opisa vrste Mawia benovici iz 2014. godine, a koja je nazvana po hrvatskom planktologu i ekologu Adamu Benoviću (1943. – 2011.).

Ekologija novoopisane vrste, kao i njezino porijeklo još su nepoznati.

Budući da se u Jadranu sve češće bilježe nove vrste organizama kao posljedica klimatskih promjena, postoji mogućnost i da je ova novootkrivena vrsta meduze pridošlica u Jadranu, navode s dubrovačkog Sveučilišta.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu