Otkriven dosad nepoznat i potpuno očuvan koraljni greben

Otkriven dosad nepoznat i potpuno očuvan koraljni greben

Znanstvena ekspedicija je blizu ekvadorskog otočja Galapagos otkrila novi, dosad nepoznati koraljni greben s bogatim morskim svijetom koji se proteže oko dva kilometra, objavilo je Ministarstvo okoliša.

Ministar okoliša Jose Davalos izjavio je na Twitteru:

Znanstvena ekspedicija otkrila je prvi u potpunosti netaknut koraljni greben na vrhu podmorske planine na dubini od 400 m, dugačak otprilike dva kilometra. Galapagos nas opet iznenađuje!

Nastradali su brojni koraljni grebeni

Dosad su znanstvenici vjerovali da je samo jedan greben blizu Galapagosa uspio preživjeti vremenske nepogode El Nina 1982. i 1983. kada su nastradali brojni koraljni grebeni. 

Riječ je o grebenu Wellington koji se nalazi uz obalu otoka Darwina, no novo otkriće upućuje na to da je na novootkrivenom grebenu opstalo oko 50 % živih koralja.

Nastradali su brojni koraljni grebeni
FOTO: Shutterstock

Stuart Banks, znanstvenik specijaliziran za proučavanje mora u Zakladi Charles Darwin koji je sudjelovao u ekspediciji rekao je:

Na globalnoj razini ovo je vrlo važno otkriće s obzirom na to da su brojni koraljni sustavi uništeni.
Ističe da je novootkriveni koraljni greben star najmanje nekoliko tisuća godina.

Ova južnoamerička država prošle je godine proširila morski rezervat Galapagos za još 60.000 km2, a ranije je proširen za 138.000 km2

Svrha proširenja je zaštititi ugrožene migratorne vrste između Galapagosa i otoka Cocos u Kostariki.

Na Galapagosu, otočju koje je bilo nadahnuće za Darwinovu teoriju evolucije, žive brojne ugrožene životinje, poput golemih kornjača, albatrosa i kormorana.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu